Tüketimi uygun olan içecekler arasında su, siyah çay, kahve ve bitki çayları yer alıyor. Su, kan şekerini ve insülin seviyelerini etkilemediği için aralıklı oruç sırasında hem oruç hem de yemek saatleri içerisinde güvenle içilebiliyor.
Aralıklı oruç döneminde susuz kalmamak önemli. Oruç dönemini içeren süreçte, orta miktarda, çok düşük veya sıfır kalorili içecekler içmek, orucunuzu tehlikeye atmaz. Buna sade kahve gibi içecekler dahil.
16:8 yani 16 saat yemek yemeden ve ardından tekrar 8 saat yemek yemeden geçirilmektedir. 16 saatlik açlığın içine uyku saatleri dahildir. Sabah ve akşam öğünleri arasındaki 8 saat boyunca katı besinler tüketilmemektedir. Su, sade soda, şekersiz kahve veya çay gibi kalorisiz sıvılar içilebilir.
Aralıklı oruç sağlıklı beslenme temeline dayanan bir modeldir. Tokluk evresinde tüm besinler serbest olarak tüketilmez, sağlıklı beslenme profilinde ilerlenmesi gerekmektedir. Açlık evrelerinde ise şekersiz bitki çayları, mineralli sular, kalorisiz içecekler ve sütsüz kahveler dışında hiçbir besin tüketilmemelidir.
Aslında oruç saatleri içerisinde herhangi bir yağ tüketmek orucu bozuyor; fakat kahvene ekleyeceğin 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı aralıklı orucun yağ yakma, otofaji ve ketozis gibi faydalarını etkilemiyor. Bu miktara bağlı kaldığın sürece kahvene hindistan cevizi yağı eklemende bir sakınca bulunmuyor.
İlgili 41 soru bulundu
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Aralıklı oruç diyetinde akşam saatlerinde muhakkak bol miktarda sebze tüketimine yer vermelisiniz. Akşam yemeği için yoğurt tüketilebilecek en ideal besinler arasında yer almak almaktadır, çünkü yoğurdun tok tutma ve iştah kapama özelliği sayesinde fazladan kalori alma isteğinin de önüne geçmektedir.
Tüketimi uygun olan içecekler arasında su, siyah çay, kahve ve bitki çayları yer alıyor. Su, kan şekerini ve insülin seviyelerini etkilemediği için aralıklı oruç sırasında hem oruç hem de yemek saatleri içerisinde güvenle içilebiliyor.
Bu nedenle de uzmanlara göre aralıklı orucun haftada 2 ya da 3 gün yapılması önerilmektedir. Ancak gün sınırlamasının yanı sıra saat sınırlamasının da konulması gerekmektedir. Bu sınır kadınlarda 12 ile 14 saat arasında bir açlıktır. Erkeklerde ise diyet günlerinde ortalama 14 ile 16 saat arasında aç kalınabilmektedir.
Regl döneminde aralıklı oruç yapılır mı? Regl döneminde aralıklı oruç yapmak için herhangi bir sakınca bulunmasa da bu süreçte bedenini dinleyerek ilerlemeni öneririz.
Aralıklı Oruç Diyetinde Tüketilmemesi Gerekenler
Aralıklı oruç diyetinde, karbonhidrat alımı mümkün oldukça düşürülmelidir. Ekmek, makarna ya da hamur işi gibi yüksek karbonhidratlı gıdalar tüketilmemesi gereken besinlerdir.
Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
Aralıklı oruç diyeti bir gün oruç, bir gün “ziyafet” şeklinde uygulanır. Oruç gününde, günlük kalori ihtiyacının %20-25'i alınır. Bu, kişinin yaş, kilo, boy ve günlük aktivitesine göre değişmekle birlikte, ortalama bir erkekte 500 – 625 kcal ve ortalama bir kadında 400 – 500 kcal'dir.
Kısaca özetlersek, son yemek yediğiniz saatten 16 saat sonraya kadar hiçbir şekilde yemek yenilmiyor. Fakat bu aralık içerisinde bol bol su içilmesi önerilir. Şekersiz çay, sade kahve veya sade soda bu aralıkta tüketilebilecek içeceklerdir.
Su diyetine başlayacak kişiler günlük sıvı alımının miktarını da merak ediyor. Bu diyet türünde günlük 2 litre su ya da şeker içermeyecek sıvı tüketimi yapılması gerekiyor. Suyun yanında şekersiz meyve suyu, şekersiz çay ve kahve de tüketilebilir.
Besin Değerleri 1 fincan sade Türk Kahvesi 7 (kcal) kalori değerine sahiptir. 1 fincan Türk Kahvesi (sade) 0.06 gram karbonhidrat içerir. 1 fincan sade Türk kahvesinde 0.42 gram protein ve 0.52 gram yağ bulunur. 1 fincan sade Türk kahvesinde 2.63 gram lif bulunur.
Bu kürü hazırlamak için uygun bir kapta 3 yemek kaşığı ev yoğurdu, yarım çay kaşığından daha az toz zencefil, zerdeçal ve toz tarçını güzelce çırpıp karıştırın. Hazırlamış olduğunuz bu baharat kürünü gece uyumadan 1 saat önce tüketin. Bu kürün üzerine de 5 bardak su içmeniz gerekmektedir.
Tarçın kürünü hazırlamak için 1 su bardağı light süt, 1 tatlı kaşığı tarçın ve biraz buzu karıştırın. Hazırladığınız bu kürü uyumadan önce tüketin. Bu kürü düzenli olarak tükettiğinizde gece boyunca metabolizmanız canlı kalıp vücut yağ yakacak ve ayrıca sabahları uykudan tok olarak kalkacaksınız.
📌Sabah oruçta içilen limonlu ya da sirkeli su orucu bozar mı? 👉🏼Eğer tükettiğiniz limon ya da sirke 1 yemek kaşığını geçiyorsa orucu bozabilir. Geçmiyorsa korkmanıza gerek yok.
Oruç saatlerinde sadece su, çay, kahve, sade maden suyu tüketebilirsiniz. Kalorili herhangi bir içecek-yiyecek olmamalı.
Her gün sadece belirli bir zaman aralığında yemek yiyebilirsiniz - örneğin sabah 10'dan akşam 6'ya kadar. Yani 8 saatlik yeme 16 saat açlık şeklinde düzenlenir. 2 ana öğünden oluşur ve ara öğün olarak sıvılar tüketilir.
Her yemeği, aşağıdakiler gibi çok çeşitli sağlıklı tam gıdalarla dengelemeyi deneyin: Meyveler: Elma, muz, çilek, portakal, şeftali, armut vb. Sebzeler: Brokoli, karnabahar, salatalık, yapraklı yeşillik, vb. Tahıl yerine kullanılabilecek olanlar : Kinoa , yulaf, karabuğday vb.
Kişiler 16 saat boyunca açlık penceresinde kalırlar ve 8 saat boyunca da beslenmelerini yaparlar. Bu metod da ilk öğün genellikle öğle saatlerinde yenir ve 8. saatin sonlarına doğru akşam yemeği yiyerek oruca başlanır. Oruç zamanı; su, şekersiz çay-kahve, maden suyu, bitki çayı vb. içecekler tüketilebilir.
Aralıklı oruç diyetinde sabah kahvaltısında yulaf, haşlanmış yumurta, yeşillik ve meyve tüketebilirsiniz. İçecek olarak ise şeker ya da süt içermeyen çay ya da kahve tüketimi uygundur. Öğle yemeğinde ise tavuk veya sebze çorbası, haşlanmış ya da fırında pişirilmiş yağsız tavuk, et ya da balık tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri