Operatörler 5 yıl süreyle geçmişe dönük telefon kayıtlarını tutmakla yükümlüdür. Her ne kadar bireysel talepler doğrultusunda telefon kayıtları paylaşılmasa da bunların bir mahkeme kararı ile delil olarak sunulması söz konusu olabilecektir. Ancak operatörler bu kayıtların içeriğini değil ancak dökümlerini paylaşabilir.
GSM şirketleri, “görüşme kayıtları geriye dönük 5 yıl saklanıyor” yönündeki haberle ilgili olarak “Muhatap TİB” dedi. TİB Başkanı Şimşek de, “Yönetmeliğe göre, GSM operatörleri kayıtları 1 yıl saklar. 1 yıldan fazla saklarsa da cezası yok. Her şey mevzuata uygun” diye konuştu.
Eğer cep telefonu operatörleri, mahkeme kararı olmadan konuşma içeriğini kaydederse, TCK 132 hükümleri gereği Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal edecek ve buna yönelik yaptırımlarla karşılaşabileceklerdir. Özetle geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının içeriği, konuşma kayıtlarından oluşmamaktadır.
Genelde operatörler 2 senelik kayıtları saklamaktadırlar. Bu nedenle mahkeme kararıyla bu kayıtlara ulaşılabilmesi mümkündür.
Geçmişe dönük telefon kayıtlarından ses, görüntü, video, mesaj hangisi olursa olsun talep edilebilmesi yasal şartlar altında mümkün değildir, ancak aile mahkemeleri bazen aranmış olan numara, aramanın tarihi, mesaj gönderilmiş numara ya da mesajın gönderilmiş olduğu tarihi delil olarak talep edebilmektedirler.
İlgili 44 soru bulundu
Boşanma davalarında araştırılması için gösterilen telefon numarasının bütün arama ve aranma kayıtları ve bunların tarih ile konuşulma süresi bilgileri çıkar. Gsm operatörleri herkesin konuşma kaydını tutmaya kalksa veritabanlarında yer kalmaz.
Kişi hakkında daha önceden verilmiş bir mahkeme kararı varsa bu kişinin telefon kayıtları geçmişe dönük kayıt altına alınır ve geçmişe dönük alınabilir. Yani herhangi bir mahkeme kararı olmadan telefon konuşmalarının kaydı operatörlerde tutulmamaktadır.
Operatörler 5 yıl süreyle geçmişe dönük telefon kayıtlarını tutmakla yükümlüdür. Her ne kadar bireysel talepler doğrultusunda telefon kayıtları paylaşılmasa da bunların bir mahkeme kararı ile delil olarak sunulması söz konusu olabilecektir. Ancak operatörler bu kayıtların içeriğini değil ancak dökümlerini paylaşabilir.
Bir suç soruşturması sebebiyle geriye dönük olarak iletişimin genel tespiti yapılamaz ve şüphelinin tüm kayıtları incelenemez.
HTS kayıtları ne kadar saklanır konusu da oldukça merak edilmekle birlikte; hukuki süreci etkileyecek bir süreçte mahkeme onayı ile işletmeciden HTS raporu alınabilir. Uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen bu işlemlerde, operatörün 5 yıllık veri saklama durumuna göre iletişim bilgileri kayıt altına alınabilir.
Arama ayrıntılarını göster
Arama ayrıntıları'na dokunun. Söz konusu numaraya yönelik her çağrıyla ilgili ayrıntıları görebilirsiniz (ör. çağrının zamanı, ne kadar sürdüğü ve bu çağrının gelen veya giden bir çağrı olduğu).
Bununla beraber operatörler yalnızca son 5 yıla ait telefon kayıtlarını muhafaza etmektedir. Bu kapsamda geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının 5 yılı kapsayacak şekilde istenilmesi mümkündür.
Chrome'da ziyaret ettiğiniz sayfaların kaydedilmesini istemiyorsanız tarama geçmişinizin tamamını veya bir bölümünü silebilirsiniz. Tarama geçmişinizi silerseniz senkronizasyonu etkinleştirdiğiniz ve Chrome'da oturum açtığınız tüm cihazlarda geçerli olur. Ayrıca, hesabınızdan Google arama geçmişinizi silebilirsiniz.
Geçmiş aramaları, tarama geçmişinizi ve diğer türdeki etkinliklerinizi Google hesabınızdan silebilirsiniz. Bunun için Etkinliğim sayfasını ziyaret edin (oturum açmanız gerekebilir) ve Google arama geçmişini silmek için aşağıdaki yöntemlerden birini izleyin. Öğeleri tek tek silme: Etkinliğim sayfasına gidin.
Adım 1: Android telefonu bir USB kablosu kullanarak bilgisayarınıza bağlayın. Adım 2: Telefonunuzda USB Hata Ayıklamaya izin verin. Adım 3: Kurtarmanız gereken dosya türünü seçin - Çağrı Geçmişi. Adım 4: Android cihazınızda silinen arama kayıtlarını taramaya ve bulmaya başlayın.
Hiçbir gsm operatörü ses kaydı tutamaz. Bu konuşmalara ilişkin içerikleri mahkemeye sunamaz. Bu hem ceza kanunları bakımından suçtur hem de böyle bir durum olsa dahi bu ses kayıtlarının mahkemece delil olarak kabul edilebilmesi mümkün değildir.
Süre Şartı:İletişimin dinlenmesi, kaydedilmesi veya sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi kararı en çok iki ay için verilebilir; bu süre, bir ay daha uzatılabilir.
Telefonun dinlenmesi, kayda alınması veya teknik takip gibi konular Ceza Muhakemesi Hukukunda düzenlenmiştir. Şartları tek tek kanunda belirtilmiştir. Şartların gerçekleşmesi durumunda bu tedbire başvurulabilir. Güvenlik soruşturması bir idari işlem olup salt bu neden ile telefon dinlemesi yapılamaz.
Sayın konuk, Telefon hattı kimin adına ise o kişi aranan ve mesaj gönderilen numaraların dökümünü (ayrıntılı fatura) ilgili şirketten alabilir.
Kapanmış olmasına rağmen kapanmasından 3-5 yıl geçse de bu içerikleri görmek istemek için hala eski sahibinden izin alınması şart mıdır ? Öncelikle geçmiş olsun. Kapatılan hattın yada farketmeksizin her hattın baz istasyon dökümleri alınabilir.
Aldatan Eşin Telefon Kayıtları Nasıl Alınır? Aldatan eşin telefon kayıtları ancak mahkeme kararı ile çıkar. Boşanma davası açıldığında zina (aldatma) iddiası varsa, mahkemeden eşin telefon kayıt dökümünü ilgili Telekom şirketinden celp etmesi talep edilir. Mahkeme kararı ile telefon kayıtları celp edilir.
Uygulamada özellikle aile hukuku, iş hukuku ve alacak davalarında ispat aracı olarak kullanılan Whatsapp yazışmaları ancak hukuka uygun şekilde elde edildiğinde delil olarak mahkemeye sunulabilmektedir.
Kişiler örneğin Whatsapp üzerinden eşin üçüncü kişilerle olan konuşma içeriklerini elde edemezler. Ancak GSM operatörleri üzerinden bir kısım iletişim kayıtlarının tespitini Mahkemeden isteyebilirler. Mahkeme de uygun görürse, ilgili GSM operatöründen bu kayıtları isteyebilir.
Kısacası HTS Kayıtları, kişilerin telefonları aracılığıyla yaptıkları görüşmelerin arayan, aranan, arama zamanı, arama süresi, arama yeri ve sinyal alınan baz istasyonları gibi bilgilerini kapsamaktadır. HTS Verileri iletişim içeriği (Konuşulanlar-Görüşme İçeriği) hakkında bilgi vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri