Aranmayan mallar, tüketicilerin varlığından haberdar olmadıkları veya varlığından haberdar olmalarına rağmen ihtiyaçlarını gidermek için harekete geçmedikleri ürünlerdir.
d) Aranmayan mallar: Tüketicilerin haberdar olmadığı ya da bilseler de satın almayı düşünmediği, aniden ortaya çıkan ihtiyaçlarını karşılamak için satın aldığı mallardır (hayat sigortası, ansiklopediler vb. ). Bu tür malların pazarlanmasında yoğun tutundurma faaliyeti gereklidir.
Aranmayan ürünler, tüketicilerin normal şartlarda almadığı ve almayı düşünmediği ürünlerdir. Tüketiciler bu tip ürünleri bu ürünlere ihtiyaç duymalarına kadar düşünmezler.
B- Beğenmeli mallar: Tüketicilerin fiyat, kalite ve modaya uygunluk karşılaştırması yaparak satın aldıkları ürünlerdir (Giyecek, mobilya, ev eşyaları, vb.). Beğenmeli malların çoğunluğu kolayda mallara göre daha pahalı olup daha nadir satın alınan ürünlerdir.
Cep telefonu ve kot pantolon beğenmeli (özellikli) mallar kategorisinde yer almaktadır. vurgulamaktadır. Örneğin, bilgisayar başarı duygusuna önem veren biri için gereklilikken, kendini gerçekleştirme değerine önem veren biri için bir müzik aleti görevini görebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Literatürde “Ara Malı” başka bir malın üretiminde girdi olarak kullanılan mallardır. Bir başka deyişle ara malı kullanılarak nihai ürün ya da daha değerli bir ürün üretilebilmektedir.
Dayanıksız mallar ise fayda sağladığında yok olan veya biten mallardır. Örnek vermek gerekirse mum, ekmek, şeker, yakıt vb. gibi mallar dayanıksız mallardır.
Tüketicinin geliri arttığında talebi azalan mallar ise fakir mal olarak adlandırılır. Patates, margarin gibi.
a) Sahipsiz Mallar
Bu mallar, herkesin doğrudan doğruya ortak yararlanmasına doğal nitelikleri gereği açık olan mallardır. Bunlar, özel mülkiyete geçirilmeye elverişli olmayan hiç kimsenin egemenliğine bırakılmayacak nitelikte olup, kamu hukukunun düzenleme alanına giren mallardır.
Ekonomide insanların ihtiyaç ve isteklerini gidermek için alınıp satılan somut araçlara mal veya emtia denir. Hizmetten farklı olan malların dağıtımı yapılabilir, mallar el değiştirebilir ve üreticiden tüketiciye aktarılabilir. Mallar, pazar türlerine göre tüketim ve endüstriyel mallar olarak sınıflandırılır.
Zenginleştirilmiş ürün, öz ürünle birlikte sunulan destekleyici hizmetleri ifade eder. Rekabet açısından ürünün zenginleştirilmesi son derece önemlidir.
Ürün Özellikleri Ne Demektir, Ne Anlama Gelir? Ürün özellikleri, adından anlaşılacağı üzere bir ürünün teknik açıdan sahip olduğu özellikleri kapsar. Üretimdeki materyal, boyut, renk vb. karakteristik özelliklerin belirlendiği; donanımsal ya da duruma göre yazılımsal olan teknik özelliklerden oluşmaktadır.
Dayanıklı tüketim malları, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi uzun süre bozulmadan saklanabilecek mallardır. Dayanıksız tüketim mallar ise, et, domates, çilek gibi uzun süre bozulmadan saklanamayacak, bozulacak mallardır.
Tüketici Mal Veya Ürünleri Nedir? Tüketici mal veya ürünleri, tüketicinin kişisel yada ailesel olarak gereksinim duydukları ihtiyaçlarını karşılamak üzere doğrudan satın almış oldukları mallar veya ürünlere denir. Bu şekilde bakıldığında bu mal veya ürünlere nihai mal ismi de verilir.
Ürün karması
Belli bir satıcının satış için sunduğu ürün hatlarını ve birimlerini içerir. Birden fazla hattı olan işletmeler ürün karmasına sahiptir.
Tam anlamı ile birbirleri yerlerine kullanılabilen mallar “tam ikâme” kavramı ile tanımlanmaktadır. Mesela ayçiçeği yağı ve zeytinyağı ikâme mallardır ancak tam ikâme mallar değildir. Oysa iki farklı firma tarafından üretilen aynı özelliklere sahip iki farklı marka zeytinyağı birbirleri için tam ikâme maldır.
[7]Kamu hizmetine tahsis edilmiş mallar olarak da askeri üsler, okul binaları, havaalanı gösterilebilir. Kamu malları, tahsis edildikleri amaçlara göre “sahipsiz mallar”, “orta mallar”, “hizmet malları” olarak üç sınıfta değerlendirilirler.
Hukukumuzda kıyılar, sahipsiz doğal nitelikli ve herkese açık bir kamu malı olarak düzenlenmiştir.” KÖY KANUNU Madde 2 – Cami, mektep, otlak, yaylak, baltalık gibi orta malları bulunan ve toplu veya dağınık evlerde oturan insanlar bağ ve bahçe ve tarlalariyle birlikte bir köy teşkil ederler.
Bu mal- lar nitelikleri gereği kamu hizmetine ve kamusal yarara özgülenmiş bulunmaktadırlar. Denizler, göller, akarsular, nehirler ve benzeri mal- lar doğal kamu mallarının örnekleridir.
Tamamen piyasada serbest bırakıldığında erdemli malların aksine aşırı talebin oluştuğu alkollü içecek, kumar, eğlence için alınan uyuşturucu, tütün ve abur cubur gibi mallar, erdemsiz mallara örnektir.
Araba – benzin ilişkisi, tamamlayıcı mal örnekleri arasında en sık kullanılanlardan birisidir.
Serbest Mallar
İnsan açısından hayati önem arz ediyor olmasına rağmen, ihtiyaç duyulduğu anda ve herhangi bir bedel ödenmeksizin veya çaba harcanmaksızın elde edilebilen, dolayısıyla herhangi bir maliyeti ve fiyatı olmayan mallara verilen addır (örneğin, hava, güneş ışığı).
Maddi olmayan mal (Immaterialgut) kavramından “cisimlenmiş bir niteliği olmayan ve kişinin dışında bulunan nesneler” anlaşılır. Bu niteliği ile de maddi olmayan mallar, cismani varlığı olmayan, özlerinde bir değişiklik olmaksızın geçmişte ve gelecekte algılanılabilen, düşünsel değerlerdir.
Özel mal ve hizmetler, kişilerin bireysel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik mal ve hizmetlerdir. Özel mal ve hizmetlerde fayda tespit edilebilir ve bölünebilir nitelik taşır. Diğer bir deyişle kimin bu mal hizmetlerden ne kadar bir yarar sağladığı kolayca saptanabilir.
Ekonomide malın pek çok türü vardır: kamu malı (telefon kulübesi, toplu taşıma araçları, parklar...), özel mal/mülk (ev, araba, ziynet eşyaları...), vakıf malı (herhangi bir bina, ticarethane...), kurum malı (şirket otomobili, ürün otomatları...) gibi. Mal Türkçede büyükbaş hayvan, sığır anlamına da gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri