Arap alfabesinin, Fenike alfabesinden türeyen Arami-Nabatî varyasyonunun bir türevi olduğu ve diğerlerinin yanı sıra İbrani alfabesi ve Yunan alfabesinin de ortaya çıkmasına neden olduğu düşünülmektedir.
Arapça yazı, İslam 7. yüzyılda ortaya çıktıktan sonra yaygınlaşmış olsa da Arap alfabesinin temelleri 3. yüzyıla dayanır. Sina Yarımadası'nı, Kuzey Arabistan'ı Ürdün'ü ve Güney Suriye'yi işgal eden yarı göçebe Nebati kabileleri tarafından kullanılan yazıdan türemiştir.
Tarihi. Arap dilinin dil bilgisini inceleyen en eski alimin kim olduğu bazı kaynaklarda harekelerin de mucidi olan Abu el-Esved el-Du'ali iken, diğer kaynaklarda Ibn Ebi İshaq olarak geçmektedir (Ölüm mîladi 735/6).
Fenike alfabesi, tahminen MÖ 1200 yılında ortaya çıkmış, Fenike dilini yazmak için kullanılmıştır. Günümüzde kullanılan birçok çağdaş alfabe Fenike alfabesinden türemiştir.
Harf devriminin en önemli sebeplerinden biri Arap harflerinin Türkçeye uygun olmadığı düşüncesidir. Osmanlı yazısının düzeltilmesini isteyenlerin başlıca gerekçesi, bu yazının Türkçenin ünlü seslerini ifade etmekte yetersiz kalmasıydı.
İlgili 19 soru bulundu
Osmanlı Türkçesi yerine sadece Osmanlıca teriminin kullanılması da bilgi konusunda yetkin olmayan kişilerce “Osmanlıca” olarak ayrı bir dilin varlığını düşünmelerine sebebiyet vermiştir. Bu nedenle Arapçanın kullanıldığı fikrini söylemelerine imkân vermektedir.
Arap alfabesinin, Fenike alfabesinden türeyen Arami-Nabatî varyasyonunun bir türevi olduğu ve diğerlerinin yanı sıra İbrani alfabesi ve Yunan alfabesinin de ortaya çıkmasına neden olduğu düşünülmektedir.
Köktürk Alfabesi: Türklerin tarihte kullandığı ilk alfabedir. Göktürk Alfabesi ve Orhun Alfabesi olarak da isimlendirilmektedir. Klasik Türk damgalarından oluştuğu söylenmektedir. Göktürk Alfabesi 38 harften meydana gelmektedir.
Bilinen en eski Türk alfabesi, eski Türk alfabesi olarak da bilinen Orhun alfabesidir ve tarihi 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Türk dilleri tarih boyunca Uygur, Kiril, Arap, Yunan, Latin alfabesi|Latin ve diğer bazı Asya yazı sistemleri de dahil olmak üzere pek çok alfabe kullanmışlardır.
"A" nın en eski belirli atası Fenike alfabesi'nin ilk harfi olan alef'tir. Buna karşılık, alefin atası, Mısır hiyerogliflerinden etkilenen, iki boynuz uzatılmış üçgen bir kafa olarak şekillendirilen proto-Sinaitik şekilde bir öküz başının piktogramı olabilir.
Arapçanın standartlaştırılmış formu olan ve Kuran Arapçasını temel alan Fasih Arapça, Arap dünyasında yazı dili olarak kullanılan Arapça lehçesidir. İslam'ın kutsal kitabı Kur'an Kuran Arapçası ile yazılmıştır ve bu Müslümanların ibadet dilidir.
Arapça Sâmî diller ailesindendir. Bu dil ailesinin de eski Mısır dilini de içine alan bir Hâmî- Sâmî köke bağlı olduğu düşünülmektedir. Arap dili, Sami dil ailesinin batı kolu güney bölümünün kuzey grubuna mensup olup doğu koluna mensup diğer Sami dillerinden (Akadca- Asur - Babil) ayrıldığı bazı özellikleri vardır.
Dünyanın en köklü dillerinden Türkçe, Karamanoğlu Mehmet Bey'in 742 yıl önce yayımladığı "Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya." fermanıyla resmiyet ve itibar kazandı.
Günümüzde çoğunlukla kullanılan iki sistem vardır (Bedirhan alfabesi ve Sorani alfabesi).
Arap adının kökeni
Tarihte Arap adına ilk olarak Asur kaynaklarında rastlanmıştır. Asurlular, bugünkü adı Arabistan olan bölgedeki çöllerde göçebe olarak yaşayan Semitik topluluklara Arabaya diyordu. Bu isim daha sonra değişime uğrayarak Arap şeklini almıştır.
bu pozisyondayken sağdan sola yazmak rahattı. soldan sağa yazan toplumlar ise. ağırlıklı olarak kağıt kullanıyolardı. mürekkebin yazarken. dağılmaması için soldan sağa yazmak daha uygundu. bu da bize coğrafyanın. kültürlerimizin ne kadar çok etkilediğini gösteriyo.
Türkler, 9. yüzyılda İslam'ı kabul ettikten sonra ise Arap alfabesine geçtiler. Selçuklular döneminde saray ve kültür çevresinde din ve bilim dili olarak Arapça, edebiyat dili olarak da Farsça kullanıldı.
Türk yazı sistemleri Türk dilinin bütün tarihî ve çağdaş dönemlerinde kullanılmış olan alfabeleridir. Türklerin en geniş ölçüde kullandığı yazı sistemleri Göktürk, Uygur, Arap, Kiril ve Latin alfabesidir.
'Osmanlıca' dediğimiz zaman adeta bazılarında farklı ve yabancı bir dil, Arapça, Farsça öğreniliyormuş gibi bir algı oluşturuluyor. Halbuki bu böyle değil. Osmanlıca bundan 86 yıl önce Harf inkılabı yapılmadan önce okunan, yazılan Türkçe'ye verilen addır.
Bu değerlendirme bizi Türklerin anayurdu Orta Asya bozkırlarıdır sonucuna götürmektedir. Orta Asya'nın sınırları ise doğuda Baykal Gölü'nden batıda Hazar Denizi ve Ural Dağları'na; kuzeyde Sibirya bozkırlarından güneyde Tanrı Dağları ve Gobi Çölü'ne uzanmaktadır.
Dilden önce yazının (simgeler) ortaya çıktığı yönünde görüşler var. Yani simgeleri dil değil, dili simgeler belirledi. Eski Türk runik alfabesinin Etrüskçe ve Latinceyle hayli benzeştiği gösterilmişti.
Türklerin en geniş ölçüde kullandığı yazı sistemleri Göktürk, Uygur, Arap, Latin ve Kiril alfabesidir.
Arap Yazısının Doğuşu
Bugünkü Arap yazısının ise Kuzey Arabistan'da ve Sina yarımadasında hüküm sürmüş Nebâtilerin kullandıkları Nabat yazısından türemiş olduğu konusunda ittifak edilmiştir. Günümüze ulaşan en eski tarihli Nabat yazısı M.Ö. 1850 yılına ait olup turkuaz madenleri üzerine yazılıdır.
Arap dilinin tarihi milattan önce 500'lü yıllara kadar dayanmaktadır. Bu köklü dil, Hami – Sami dil ailesine mensup olmakla birlikte tüm Arap ülkelerinin resmi dilidir ve yaklaşık 224 milyon insan tarafından konuşulmaktadır.
Ammice, Halk Arapçası olarak nitelendirilmekle beraber bölgesel lehçelere ayrılan Arapçadır. 25'in üzerinde Arap lehçesi olsa da en temelde beş lehçeden söz etmek mümkündür (Mısır Arapçası, Mezopotamya Arapçası, Levanten Arapça, Mağrip Arapçası, Körfez Arapçası).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri