DGS, ÖSYM'nin yaptığı sınavlar arasında kolay denebilecek bir sınavdır. * YKS'ye her yıl ortalama iki milyon öğrenci girmektedir. DGS'de ise bugüne kadar en yüksek katılım 300 bin kişi olarak gerçekleşmiştir. * YKS'de kazanma oranı daha düşük iken, DGS'de kazanma oranı daha yüksektir.
Sınavda 60 matematik ve 60 türkçe olmak üzere toplam 120 soru bulunuyor. Bu sorular içerisinde 10 sayısal mantık, 10 sözel mantık sorusu bulunmaktadır. DGS sorularının çoğunluğu mantık ve yetenek ölçmeye bağlı olarak sorulduğu için bu anlamda ALES ile benzerlik göstermektedir. Fakat ALES'e göre daha kolay bir sınavdır.
Dikey Geçiş Sınavı ile yerleşen adayların, Ön lisans eğitimi sırasında veya daha önceki öğrenim görmüş olduğu yükseköğretim programlarında başarılı oldukları derslere ait ders denklikleri ilgili fakülte tarafından kabul edilen ders / derslerden muafiyet işlemi yapılarak 3.sınıfa intibakı yapılır.
Dikey geçiş ya da diğer ismiyle iki yıllık bölümü 4 yıllığa tamamlama işlemi için ön lisans diplomanızın olması ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen dikey geçiş sınavına katılmanız gerekiyor. Her lisans bölümünün, dikey geçiş için belirli bir başarı sıralaması ve puanı vardır.
Dikey geçiş, iki yıllık önlisans programlarından Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ya da sınavsız olarak dört yıllık lisans programına geçerek öğrenime devam etmektir.
İlgili 41 soru bulundu
çünkü hangi koddaki ve içerikteki derslerin sayıldığı her sene ya da birkaç senede bir okulun bölüm konseyi tarafından belirlenir. Kısaca kesin olarak 2. veya 3. sınıftan başlarsın diyemeyiz. Hatta aynı üniversitede bir bölüm için 2. sınıftan başlatırken diğeri için 1. sınıf veya 3. sınıftan başlatabilir.
Yine aynı mevzuata göre dikey geçiş ise DGS ile (Dikey Geçiş Sınavı) bir önlisans programından (2 yıllıktan) bir lisans programına (4 yıllığa) geçiş anlamına gelir.
Dgs ile kazanırsan lisans diplomasını alana kadar önlisans diploman geçerli oluyor.
Meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programlarından mezun olun öğrenciler bu sınavlara girebilir. DGS konuları ve soru dağılımı iki bölümden oluşur. Sınavda 60 sayısal 60 sözel olmak üzere toplamda 120 soru bulunur. DGS'de matematik, geometri ve Türkçe alanlarından sorular çıkar.
8. DGS'ye kaç kez girme hakkım vardır, mezun olduktan sonra kaç sene sınava girebilirim? Dikey Geçiş Sınavı'na giriş sayısında herhangi bir sınır yoktur. (Not: 2007 DGS dahil ve önceki sınavlarda adaylar en fazla 3 defa sınava girebiliyordu. Bu sınır kaldırıldı.)
DGS'DE ÖBP NEDİR? DGS'ye giren adaylar için diploma notu ve bitirme yılı esas alınarak ÖBP (ön lisans başarı puanı) hesaplanır. Bu hesaplama yapıldığı sırada mezun durumda değilseniz diploma notunuz oluşmamış olacağından, not ortalamanız dikkate alınır.
Evet. Örnek : 2019-DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2020-DGS'de ÖBP'leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.
DGS'ye başvuran her aday için, bitirme yılı ve diploma notu dikkate alınarak Önlisans Başarı Puanı (ÖBP)olarak adlandırılan bir puan hesaplanır.
DGS puanınızın hesaplanması için sayısal ve sözel testlerinin ikisinden de en az 1 netinizin olması gerekir. Önceki yıllarda bu kural 0.5 netti, 2021 DGS itibariyle yükseltildi.
DGS BAŞVURU ÜCRETİ 2024 NE KADAR? DGS başvuru ücreti henüz belli olmadı. DGS'nin geçen yılki başvuru ücreti 270 TL olarak açıklanmıştı.
Sözel öğrencisinin sayısaldan, sayısal öğrencisinin ise sözelden en az 0,5 ham puan alması gerekiyordu. Bu kural 2021 yılı itibariyle değiştirildi. 2021 DGS'den itibaren öğrencilerin her iki testten 1 ham puan alması gerekiyor.
Dikey Geçiş Sınavından alınan puana diploma notu eklenmektedir. DGS puanına hesaplanırken bitirme yılı baz alınarak önlisans başarı puanı eklenir.
Tercih sonucu yerleştiğin bölüme kayıt yaptırmaz ve tekrar sınava girersen bu sınav sonucun hesaplanırken ortaöğretim başarı puanın düşer. Başarı puanı tamamen ortadan kalkmaz, sadece daha düşük katsayılarla çarpılır. Buna kırık OBP denir.
DGS: Dikey Geçiş Sınavı
Sınava başvuran adaylar, Temel Soru Kitapçığı diziliminde verilen sınav sorularının tamamına 16 Temmuz 2023 tarihinde saat 14.15'ten itibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle 10 gün süreyle erişebilecektir.
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur. Yani sonuç olarak aynı anda örgün iki lisans ya da aynı anda örgün iki önlisans okunamaz.
Dikey geçişte '5 yıl' şartı yok.
2-DGS'ye kimler başvurabilir? DGS'ye başvuracak adaylarda, meslek yüksek okulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.
DGS 2024 SINAVI NE ZAMAN? DGS 30 Haziran 2024 tarihinde uygulanacak.
Yükseköğretim programlarına dikey geçiş sınavı (DGS) için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranmaktadır. Aynı yıl son sınıfta olup staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvuruda bulunabilmektedir.
DGS' ye, önlisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan her aday başvurabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri