Betonun ilk başta kıvamı ve reaksiyonu için gerekli olan su, beton dayanımını alana kadar etkili olsa da betona bu sürenin dışında fiziksel ve kimyasal etkilerde bulunarak zarar vermektedir. Özellikle sızan suyun donatıya ulaşması ve hava koşullarına göre don veya buharlaşma etkisi ile betona zarar verebilmektedir.
Tuz dolaylı olarak beton yollara, teraslara ve kaldırımlara zarar verir. Darbeler ve çukurlar doğrudan tuza maruz kaldığı için ortaya çıkmaz. Zamanla yüzeyde korozyon oluşmasına neden olan tuz, betonun zarar görmesine neden olur ve betonda renk kaybına, çatlamaya ve ufalanmaya sebebiyet verir.
Beton kalitesinin denetlenmediği ülkemizde su taşıyıcı yapı elemanları içerisine rahatlıkla girmektedir. Binalarımıza nüfus eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur.
Beton yüzeyindeki rötre çatlaklarının miktarı ve boyutları artar. Çimento ile hidratasyona giremeyen fazla su betonda boşluklar oluşturur ve betonun geçirimli bir hale gelmesine sebep olur. Bunun sonucunda yapının taşıyıcı sistemi dış etkilerle karşılaştığında betonda dökülmeler ve donatıda paslanma meydana gelebilir.
Bu gibi ortamlar beton için “zararlı ortamlar” olarak nitelendirilmektedir [1]. Yeraltı su seviyesi (YASS) yüksek olan zeminler bu ortamların başında gelmektedir. İçerdikleri kimyasal tuzlar bakımından yer altı suları, yapılarda temele, kapilerite sebebiyle sıvalara ve betona zararlı olmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Peki yağmur yağışının beton dökümüne etkisi nedir? Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Kristalize beton su geçirimsizlik katkısı, beton içerisindeki kılcal kanallar ve çatlaklarda su ile kimyasal bir reaksiyona girerek suda çözünmeyen kristaller oluşturur. Bu kristallar suyun olduğu her noktada artarak ve genişleyerek tıpkı bir örümcek ağı gibi beton içerisinde kristalize bir matriks oluşturur.
Sızdırmaz veya cilalı beton zeminlerinizi asla amonyak, çamaşır suyu, narenciye temizleyicileri, çam bazlı temizleyiciler, sirke veya herhangi bir yüksek asitli madde ile temizlemeye çalışmamalısınız.
Çatlağın tek veya çok oluşu olagelen gerilmenin çekme, makaslama ve basınç türünden olup olmadığını belirler, hasarlı bölgede hala gerilme olup olmadığını açıklar. Şunu da hatırdan çıkarmamak lazımdır; beton önce çekme mukavemetinin tükenmesi sonucu çatlar, kırılır.
Beton dökümü için en elverişsiz ortam yüksek sıcaklıktaki kuru ortamdır. Sıcak hava düşük nemi beraberinde getirir. Sıcak havalarda beton yüzeyindeki suyun buharlaşması plastik rötre ve farklı oturmalara yol açar. Geniş yüzeyli betonlarda yerleşmeden hemen sonra iri malzeme dibe çöker.
Bu da betonun atıldıktan ve kalıptan çıkarıldıktan sonra en az 1 hafta boyunca sulanması gerektiğidir. Beton sulanmazsa çatlaklıklar oluşur. Betonun iskeletini agregalar oluşturur, çimento bu yapıyı sarar. Agregaların iyi olduğunu ise içinde deniz kabuğu olmamasında anlayabiliriz.
Su veya hava teması kesilmemiş betonarme içindeki demir “oksitlenir, paslanır, korozyona” uğrar ve çekme kuvveti zayıflar. Yapıya nüfuz eden su, yapıların taşıyıcı (kolon, kiriş) kısımlarındaki donatıları korozyona uğratarak, kesitlerinin azalmasına ve yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine neden olur.
Yapı elemanlarına sadece yeraltı suları, yüzeysel sular ve zemin (toprak) rutubeti olumsuz etki yapmamaktadır. Suyu yapı elemanlarına iten bazı kuvvetler vardır. Bunlar; yağmur damlasının kinetik enerjisi, kapiler emme kuvveti, yerçekimi kuvveti, hava basınç farkları ve hidrostatik basınçtır (Oymael, 1997).
Beton içerisindeki kalsiyum hidroksitin ve tuzların az miktarda erimesi, beton dayanımı çok etkilenmez.
f) Toprak zemine oturan betonlarda beton altına, beton içindeki su ve ince malzemenin emilmesini önlemek amacıyla polietilen örtü serilmelidir. g) Polietilen örtülerde döküm sırasında kaymayı önlemek amacıyla gerekli yerlerde plastik yapışkanlı bant kullanılmalıdır.
Sıcak hava koşulları, betonun kalitesini ve performans bek- lenen özelliklerini olumsuz yönde etkileyebilir ve karıştırma, yerleştirme ve kür işlemlerinde sorunlara neden olabilir. Bu sorunların çoğu, hidratasyon hızının ve taze beton içindeki suyun buharlaşma hızının artması kaynaklıdır [2].
Betonun özellikle kuru halde iken elektriksel iletkenliği de oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak betonarme donatılarının pratik olarak korozyona uğramayacağı söylenebilir (Doğan (2009)).
Binanın iskeletini / karkasını oluşturan inşaat demiridir. Demir korozyondan, ne kadar etkin korunursa, binayı o kadar sağlam ve güçlü kılar. Böylelikle yapıyı etkin korumuş ve ömrünü uzatmış olur.
Çimento betonu hidrolik bir malzeme olduğundan rötre ve nem-sıcak- lık değişimi etkisiyle çatlar. Bu durum yolda çatlaklar oluşmasına yol açar. Klasik beton yol tekniğinde, 20-25 cm kalınlıktaki beton plāklar, uygun aralıklarla yapılan enine ve boyuna derzlerle parçalara bölünür.
Cilt Teması :Çimento kuru cilt, rahatsızlık, tahriş, ciddi yanıklar ve deri yangısına sebep olabilir.
Çimento, harç, beton gibi çıkarılması zor olan kirleri arabanın boyasına zarar vermeden çıkartabiliyoruz. Detaylı bilgi için bizi arayabilirsiniz.
Kum ve Sodyum Karbonat Karışımı: Kurumuş betonu temizlemek için kum ve su karışımı veya kum ve sodyum karbonat karışımını kullanabilirsiniz. Bu karışımı lekenin üzerine sürün ve sürtün. Yüksek Basınçlı Temizleme: Büyük yüzeylerde, yüksek basınçlı su temizleme ekipmanları kullanarak beton lekelerini çıkarabilirsiniz.
Temel beton imalatlarında su yalıtımı betonun içerisine karıştırılabilecek bazı ürünlerle ( Örneğin, Su geçirimsizlik Harç katkısı Weber 20 Extra ) zemine ve perdelere dökülecek beton mikserlerine katılarak uygulana beton su geçirimsizliğini artıran yöntem ile yapılabilir.
Sürekli su ile temas halinde olan bir beton, zamanla performansını kaybedecek, yapıdaki çelikler ise su ile temas ettiğinde korozyona uğrayacak ve dayanıklılıklarını yitirecektir.
Sika® ViscoCrete® , kılcal yapının ebadını azaltmak amacıyla daha düşük su-çimento oranı elde etmek için kullanılabilen bir üründür. derzlerinin su geçirmezliğini sağlamak için kullanılan bir üründür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri