Akaryakıt istasyonu açmak, yüksek sermaye gerektiren bir iş kolu olmakla birlikte işletme kuruluş süreci girişimcileri zorlayan bir iştir. Türkiye'de akaryakıt istasyonu kurulum maliyeti minimum 750.000 TL civarındadır. Ortalama olarak 4.500.000 TL yatırım sermayesine de ihtiyaç duyulmaktadır.
“Kar marjımız litre başına 60 kuruş”
Gelir payı ve (akaryakıt fiyatında uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak azalış olması durumunda azalış tutarı kadar arttırılması kararlaştırılan) ÖTV sabit kalırken, rafineri satış fiyatı ve yüzde 18 oranındaki KDV sürekli artan kalemi oluşturuyor.
Akaryakıt bayilik sözleşmesi için herhangi bir şekil şartı öngörülmemiştir. Ancak bayilerin bayilik lisansı almaları gerekmektedir. Belirtilen şartlar sağlandığı taktirde akaryakıt istasyonu kurulması ve işletilmesi mümkün olacaktır.
Öncelikle Akaryakıt istasyonu açılacak bölgenin imar planında ticaret ve sanayi alanı olması gerekir. Tarım arazisindeyse bu arsayı tarım arazisinden çıkarmak gerekmektedir. Arsayı tarım arazisinden çıkarmak uzun bir süreçtir. O yüzden biz müşterilerimize arsa alırken bizimle irtibata geçmelerini öneriyoruz.
İlgili 43 soru bulundu
Opet Hakkında
Mersin'de madeni yağ ve akaryakıt konularında faaliyet gösteren Öztürkler Limited Şirketi'ni kuran Fikret Öztürk eşi Nurten Öztürk ile birlikte Öztürkler Limited'i kısa sürede büyüterek pek çok madeni yağ ve akaryakıt markasının bayiliklerini alır.
1900'ü aşkın akaryakıt istasyonu, 1 madeni yağ fabrikası, 8 akaryakıt, 1 LPG dolum terminali, 20 havaalanı ikmal ünitesi ve yaklaşık 1 milyon metreküpü aşan depolama kapasitemizle Türkiye'nin lider akaryakıt dağıtım ve madeni yağ şirketiyiz.
Günlük akaryakıt satışı 10 bin litre olan bir istasyonun, aylık olarak 4 milyon 143 bin TL ciro ve 173 bin TL kar elde ettiğini söyleyen İmran Okumuş, “Brüt giderler yüzde 5.50 iken, brüt kar payımız yüzde 4.19'dur. Bir başka ifadeyle günde ortalama 10 bin litre satan bir istasyon yüzde 1.31 zarar etmektedir.
Türkiye genelinde bir istasyon günde 9.000 lt akaryakıt satıyor, büyükşehirlerde 15.000 lt, kırsalda ise 7.000 lt akaryakıt satıyor.
Genel merkezimiz Hollanda, Lahey'de bulunmaktadır ve İcra Kurulu Başkanı (CEO) Ben van Beurden'dir. Shell Grubu'nun ana şirketi, İngiltere ve Galler'de kurulu olan Shell plc'dir.
Opet'in birincilik koltuğuna yerleştiği ankette Shell ikinci sırada yer alırken, Petrol Ofisi ise üçüncü olarak seçildi.
Türkiye'de akaryakıt dağıtım sektöründe, 30 Haziran 2022 tarihi itibarıyla toplam 12.874 bayi faaliyet gösteriyor. Bunlardan 12.849'unu akaryakıt bayilik lisansı bulunan istasyon işletmeleri oluşturuyor.
OPET bayilik almak isteyen girişimcilerin OPET bayilik bedeli ile ilgili marka yetkilileri ile karşılıklı görüşmesi gerekir. OPET markasını temsil eden iş ortaklarının işletmeleri ile sürekli ilgilenmesi markanın öne sürdüğü şartlar arasında yer alır.
Petrol Ofisi, 18 Şubat 1941'de petrol ürünlerinin ithalat, depolama, arıtma ve dağıtımı amacıyla bir devlet şirketi olarak kuruldu. 1983 yılına kadar TÜPRAŞ ve BOTAŞ ile aynı çatı altında yer alan şirket, bu tarihten sonra anonim şirkete dönüştü. 1990 yılında ise özelleştirme kapsamına alındı.
05 Ağustos – 20 Eylül 2023 tarihleri arasında Petrol Ofisi mobil uygulamasına kaydolup yapacağınız yakıt alışverişlerinizde size en uygun kampanyayı seçerek, tek seferde 165 TL'ye kadar, toplamda ise 660 TL'ye kadar anında hediye yakıt kazanabilirsiniz.
Akaryakıt istasyonu açmak, yüksek sermaye gerektiren bir iş kolu olmakla birlikte işletme kuruluş süreci girişimcileri zorlayan bir iştir. Türkiye'de akaryakıt istasyonu kurulum maliyeti minimum 750.000 TL civarındadır. Ortalama olarak 4.500.000 TL yatırım sermayesine de ihtiyaç duyulmaktadır.
97 oktanlı benzinde ise kar marjı yüzde 4,9, motorinde ise yüzde 12,2. Tüpraş, dağıtım şirketleri, artı bayiler topladıkları kar ve verdikleri vergilere bakın, bir bankanın karı kadar.
Covid-19 salgının ardından oluşan ekonomik tablo nedeniyle maktu kâr marjı uygulamasıyla istasyonların kâr payının yüzde 12.1'den bugün yüzde 4.19 seviyelerine kadar düştüğünü anlatan Bakım, buna karşın maliyetlerdeki artışın sürdüğünü vurguladı.
1.700'ü aşkın istasyonu ile Türkiye'nin en büyük akaryakıt zincirini oluşturan Petrol Ofisi Grubu, 9 akaryakıt ve 3 LPG terminali, 20 havaalanı ikmal ünitesi ile 1 madeni yağ fabrikası ile benzeri görülmemiş yatırımlara sahip.
1963 yılında kurulan Türkiye Petrolleri akaryakıt istasyonları kamu adına akaryakıt dağıtım yapan şirketlerin tek çatı altında toplanması ile Petrol Ofisine devredildi. Petrol Ofisinin özelleşmesinin ardından 16 Şubat 2016 tarihinde Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım Ltd. Şti. kuruldu.
OMV Genel Direktörü Wolfgang Ruttenstorfer, şirketin internet sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, "Doğan Holding'e ait yüzde 54,17 hisseyi bir milyar avro karşılığında satın alarak Petrol Ofisi'nin yüzde 95,75'ine sahip olduklarını" bildirdi.
Petrol Ofisi Anonim Şirketi'nin sahibi Vitol Group olmaktadır.
Exxon Mobil, 2022 yılı itibariyle dünyanın en büyük rafineri gücüne sahiptir. Şirketin 21 ülkede toplam 37 çalışma sahası bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri