Arapsaçı bakımı nasıl yapılır Hızlı büyüyebilmesi için aydınlık yerlere ihtiyaç duyar. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevirilmelidir. Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilimi engellenebilir.
Tanımı: Sarkıcı ve örtücü dayanıklı bitki türüdür. Bulunduğu toprağı örten bol sayıda çok küçük, açık yeşil renkli parlak yaprakları vardır. Bitki çok hızlı bir şekilde büyüyerek bulunduğu saksıdan taşarak yayılır. Işık İsteği: Direk güneş ışığı almayan aydın ortamlarda yetiştirilmelidir.
Arapsaçı bitkisi çiçek vermez. Toprak üzerinde halı gibi bir görüntü oluşturmaktadır. Bu da güzel bir görünüm oluşturmasına sebep olmaktadır. Bu çiçek, aşkın gözyaşı, bebek gözyaşı isimleri ile de bilinmektedir.
Nisan – Mayıs aylarında arapsaçı doğada yabani olarak bulabilirsiniz. Sadece bu dönemde taze rezene otu bulabilirsiniz. Ama bütün yıl boyunca tüketebilmek için salamura haline getirebilirsiniz ve bu şekilde istediğiniz zaman kavanozlardan çıkarıp tüketebilirsiniz.
Sarı çiçekleri, yeşil ince otlu kısmı olan bu bitkinin her mevsim yetişme imkanı da vardır. Kendine has keskin bir kokusu olan arapsaçı otu, anasonu andıran bir aromaya sahiptir. Yetişme döneminde sarı çiçekler açan bu ot, hem çiğ şekilde hem de kurutularak tüketime uygun hale gelmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Arapsaçı otunun en yaygın olarak bilinen özelliği, ağrı kesici olarak kullanılmasıdır. Kas ağrılarına, baş ağrılarına iyi gelen arapsaçı otu, ağrılara doğrudan etki etmekte ve kısa süre içerisinde ağrıları geçirmektedir. Arapsaçı otu hazmı kolaylaştırır. Mide asidini dengeleyerek bağırsakları rahatlatır.
Arapsaçı çiçeği dallarının toprağa değdiği her kısımdan köklenerek sürekli yayılan özelliğinden dolayı geniş saksılar seçilmelidir. Saksı değişimi 2 veya 3 yılda bir yapılarak, toprak değişimi sağlanmalı, bir büyük saksıya geçirilmelidir.
Deyimin aslı ''Arap sacı'' şeklindedir. Sac bir pişirme aracıdır. Osmanlı döneminde Araplar tarafından yapılan saclar tasarım harikası olsa da pişen etlerden çıkan yağların kötü kokmasına neden oluyordu. Bu dönemde Arap sacı deyimi, güzel başlayıp kötü sonuçlanan şeyleri tanımlamak için kullanılırdı.
Özellikle kökü almak suretiyle özel üretimden geçilerek, turşu halinde kullanılan bir ot türüdür. Aynı zamanda bir miktar arapsaçı otunun suda kaynatmak suretiyle bitki çayı olarak da tüketmek mümkün.
Rivayet odur ki, Osmanlı Dönemi'ndeki Afrika kökenli insanların saçlarındaki örgü (rasta) modeli, halka çok tuhaf ve karmaşık geliyordu. Bundan ötürü halk, içinden çıkılmaz ve karışık durumlar için “Arap saçına dönmek” ifadesini kullanmaya başladı ve bu ifade zamanla deyimleşerek “arapsaçına dönmek” halini aldı.
Veya arapsaçı, madımak, ısırgan, yabani kuşkonmaz, köremen gibi pek çok ot mevsiminde bolca alınıp, ayıklanıp doğrandıktan sonra kendi suyunda pişirilip hacmi azaltılarak, soğuduktan sonra da buzdolabı poşetlerine pay edilerek dondurulabilir.
Arapsaçı çiçeği susuz kalmaya başladığından en fazla 3 gün sonra tepkime vermeye başlar. Yani yaprakları cansızlaşmaya, sararmaya başlar. Yaz döneminde en az haftada 3 defa sulanması gereklidir. Kış döneminde ise haftalık olarak 1 defa su vermeniz yeterli olacaktır.
Arapsaçı otu, sonbahardan başlayarak yaz aylarına kadar devam eden bir döneme kadar yetişebiliyor.
Arapsaçı bitkisi, sulak veya bataklık alanlarda yetişme eğilimindedir. Bu nedenle, bitkinin yetiştirilmesi için nemli bir ortam sağlanmalıdır. Bol su ve iyi drene olan toprak, arapsaçı bitkisinin büyümesi için önemlidir. Ayrıca, bitki için yeterli güneş ışığı sağlamak da gereklidir.
Arapsaçı Otunun en bilindik özelliklerinden birisi de bağırsakları rahatlatıcı özelliğinin olmasıdır. Midede asit miktarını dengeleyerek gaz oluşumuna engel olur. Ayrıca yemek sonrasında şişkinlikleri engelliyor.
Toplu Saç ile Uyumaktan Kaçının
Uyurken saçlarınızın yüzünüze gelmesindense, saçlarınızı klasik üç telli örgü veya balık örgü ile toplayabilirsiniz. Saçlarınız örülü bir şekilde uyuduğunuzda, sürtünmeden gelebilecek olan saç kırılmalarını da önlemiş olursunuz.
Saçları güçlendirmek için kullanılan amla yağı aynı zamanda da saç diplerini besleyici bir etki oluşturur. Saç tellerini canlandırır ve nemlendirerek kurumasına engel olur. Saçları yumuşatarak daha sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
3. Saç Diplerinize Bakım Kremi Uygulamayın
Bu nedenle saç kremlerinin yalnızca saç uçlarına ve boylarına uygulanması gerekir. Bakım kremlerinin özel formülasyonları, saç diplerine uygulandıkları takdirde bu bölgede hızlı yağlanma sorununa neden olabilir.
Türk saçı kalın telli yapısıyla daha doğal. Türk saçının yumuşak dokusu, kalın telli olması nedeniyle saç yıpranmıyor ve güzel görünümüyle tercih ediliyor. Dünyada da çok kaliteli bir saçtır. Eskisi kadar bulamadığımız için Türk saçının kilosunu 10 bin liradan alıyoruz" diye konuştu.
Saçlarınızı ördüğünüz zaman yapısal bir koruma sağlanır. Daha düzgün ve toplu duran saçlarınız birbirine karışmaz, dış etkenlerden daha az zarar görür, böylece gün içerisinde saçlarınızı tarama ihtiyacı hissetmezsiniz. Bu durum saçlarınızda koparak dökülmelerin ve dış etmenlere bağlı saç yıpranmalarının önüne geçer.
(mecaz) Çözümlenemeyecek kadar karışık durum.
Ancak çiçeğin ana gövdesine kesinlikle budama yapılmamalıdır. Arap yasemini, sarmaşık gibi hızlı gelişen bir bitkidir.
Arapsaçı, Akdeniz ve Ege'de neredeyse yıl boyunca yetişen, keskin kokulu ve yeşil bir bitki türüdür. Yapısal olarak dereotunu andıran arapsaçı, mutfaklarda kullanılan rezene bitkisinin yabani bir türüdür. Dolayısıyla rezeneyle aynı özellikleri ve etkileri gösterir.
Aşkın gözyaşı çiçeği kurak iklimleri seven bir bitki türüdür. Bu sebepten dolayı sık sulama yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Suyu bünyesinde tutmayan toprak türü ile yetiştirilen bu bitkinin sulanması yaprak kısımlarına gelecek bir biçimde bitkinin üzerinden değil, sadece toprağını ıslatacak biçimde yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri