Mekke ve Medine haremlerinin dışında kalan bölge için kullanılan fıkıh terimi. Allah'ın varlığını kanıtlama anlamında kelâm ve felsefe terimi.
Arapça kökenli bir kelime olarak afaki kelimesi Türkçede 'gereksiz, önemsiz' anlamlar taşımaktadır. Özellikle eski kaynaklı edebi metinlerde sıkça karşılaşılan bir kelime olarak öne çıkıyor.
Afaki, gözde lensin bulunmaması durumudur. Ameliyatla alınmış olabileceği gibi delici bir yara veya ülser, veya konjenital bir anomali (kalıtsal bir bozukluk) nedeniyle de olabilir. Akomodasyon kaybı ve hiperopiye neden olur. Vitre veya retinanın çıkması ve glokom bilinen komplikasyonlarındandır.
Afaki kelimesi önemsiz ya da fazla anlamlarına gelmektedir. Türk Dil Kurumu içerisinde de aynı şekilde yorumlanmaktadır. Afaki sözcüğü bir şeyin haddinden fazla olması durumlarında kullanılmaktadır. Çok fazla ya da aşırı şeklinde de anlatımı bulunmaktadır.
Mîkâtın dışında kalan belde ve ülkelerde oturanlara “âfâkî” denir. Âfâkîlerden, hac veya umre yapmak maksadıyla Hicaz'a gidenler için geldiği bölge veya ülkeye göre ihrama girme yerleri bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından belirlenmiştir.
İlgili 39 soru bulundu
FIKIH. Mîkāt sınırları dışında oturan kimseler için kullanılan terim.
Osmanlıca'da âfâkî yerine şey'î, zihnî gibi daha başka terimler de kullanılmış, bu terimlerle genellikle, dış dünya ile ilgili olan, ferdin şahsî görüş ve inançlarından bağımsız olarak geçerliliği bulunan, herkesin izleyip gözleyebileceği reel durumlarla ilgili olan şey" kastedilmiştir.
Doğu Türkistan, kaynaklarında "Afak" olarak geçmektedir. Afak kelimesi Arapça "Ufuk" kelimesinden geldiği ileri sürülüp, dünya tarafları anlamına gelmektedir. Afak Hoca ise Alem Hocası manasına gelmektedir.
İnsanın kâinat içindeki her bir varlıkta gördüğü delillere “afakî”, yani “haricî/dışsal”; kendi şahsında aklen, vicdanen gördüğü ve hissettiği delillere ise, “enfüsî”, yani “dahilî/içsel” deliller denir.
Afak kelime anlamı 'ufuklar' olmakla beraber bu kelimenin istiklal marşında bir mısrada da yer aldığı bilinir. Afak cümle içinde kullanımı ise şu şekildedir; Garbın afakını çelik zırhlı duvarlar sarması, gemilerden haber verir. Senin de afakında hep o güzel ve ulaşılmaz olan kız var.
ufukları andıran, çok yüksek manasında kullanılan kelimedir. yerine astronomik, abartılı veya mübalağalı gibi kelimeler kullanılabilir.
1 . Belli bir konu üzerine olmayan, dereden tepeden (konuşma): "Biraz afaki sohbetten sonra oradan kalktık."- A. Rasim.
İnsanın kâinat içindeki her bir varlıkta gördüğü delillere “afakî”, yani “harici/dışsal”; kendi şahsında aklen, vicdanen gördüğü ve hissettiği delillere ise, “enfüsî”, yani “dahili/içsel” delil denir.
Afaki: Göz içinde lensin bulunmaması durumudur. Doğuştan olabileceği gibi ameliyatlardan sonra bu durum ortaya çıkabilir. Gerektiğinde göz içine yapay lens yerleştirlerek bu durum düzeltilebilir.
Âfâkî mâlûmat, bizim dışımızda kalan eşya hakkında edindiğimiz bilgiler demektir. Bu eşyanın bütün sıfatlarını ve yaratılış hikmetlerini tam olarak kavrayamadığımız için bu konudaki bilgilerimiz hakikatten sapabilir, vehim eseri olabilir. Fakat kendi bedenimize ve ruhumuza ait enfüsî malumat ise vehimlerden uzaktır.
Bağırıp çağırmak, gürültü patırdı çıkarmak, kıyâmeti koparmak: Bakın, ben size mülâyemetle muâmeleye hâhişger idim. Amma siz beni afatlamaya icbar edersiniz (Ahmed Vefik Paşa).
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır. Bu ön dilin Türkçeyi oluşturacak batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu Devleti ile Anadolu Beylikleri etrafında gelişerek Eski Anadolu Türkçesine evrilmiştir.
Türkçe, kökleri binlerce yıl önceye uzanan yeryüzünün sayılı dillerindendir. Türkçe, dünya dilleri arasında yapı yönüyle sondan eklemeli diller grubunda; köken bakımından da Ural - Altay dil grubunun Altay dilleri ailesinde yer almaktadır. Ural - Altay dilleri, diğer dil aileleri gibi sağlam bir aile oluşturmazlar.
Afak, insanın dışındaki âlemi, enfüs ise insanın kendisini ifade eder. Bu ayette, Allah'ın varlığını ve birliğini gösteren ve tefekkür edilmesi tavsiye edilen varlıklar külli manada ikiye ayrılmıştır. Biri afaki/harici âlem, biri de enfüsi/insanın kendi alemi...
afaki (āfāḳī / يِقاَفآ)
Türkçe Sözlük'te “gereksiz, önemsiz (söz) / bir kaynağa dayanmayan, hayalî” demektir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hilkat kelimesi halk sözcüğünden türetilmiştir. Halk etmek yoktan var etmek manasına gelirken hilkat ise yaradılış demektir. Doğuştan gelen fıtri özellikler için de aynı sözcük kullanılır.
Hem insanlar hem de belli başlı durumlar için kullanılan hayasız kelimesinin ilk anlamı utanmazdır. Genel ahlak kurallarına aykırı olan her türlü söz de davranış da hayasız olarak nitelendirilir.
Mahrem, İslâm'da evlenilmesi haram olan (nikâh düşmeyen) kişi. Mahrem sözcüğü Arapça haram (yasaklanmış) kökünden gelir. Mahrem olmayan kimselere (evlenilebilen kimselere) nâmahrem denir.
Sözleri ve hareketleri terbiye sınırlarını aşan kişilere hayasız denir. Hayasız insanlar, ne yaparlarsa yapsınlar mahcup olmazlar. Utanç duygusundan yoksun oldukları için toplum kurallarını hiçe sayarlar. Bu tür kişiler için ''utanması sıkılması yok'' deyimi ve ''arsız'' sözcüğü de sık sık kullanılır.
Mücerret TDK kelime anlamı hakkında bilmesi gerekenler. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman mücerret kelimesi, 'soyut' anlamı taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri