Sofyan usûlüne Arapça'da verilen isim.
Türkçe anlamı, yüz veya surat olarak biliniyor. Türkçe dilinde yüz ve surat olarak kullanılan kelimeler, Osmanlı döneminde vech olarak kullanılıyordu. Her ne kadar birbirine benzeyen kelimeler olmasa da, anlamları aynıdır.
(وَجُلَ) -ُ (يَوْجُلُ) وَجَلاً، ووَجالةً: كَبِرَ وشاخ. (أَوْجَلَهُ): أَخافه.
َو َجَد (vecede) buldu / َوَص َل (vasale) vardı, ulaştı / َو َ ف ق (vakafe) durdu gibi. İlletli olan ilk harf ye ise bu fiile misâl-i yâ'î adı verilir. َي َ رُس (yesura) kolaylaştı / َيَع ن (yene'a) olgunlaştı gibi.
Fasl kavramı, cümlenin cümleye atfının terk edilmesi; vasl ise, bir cümlenin diğer bir cümleye vâv ( و) edatı ile atfedilmesi anlamına gelmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Veçhile kelimesi genel olarak bu yüzden ve bu yönden manalarına gelmekte olan bir kelime olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda veçhile kelimesi böylece anlamına gelecek şekilde de kullanılmaktadır. Üstelik veçhile kelimesinin şekilde ve bakımdan gibi anlamlara sahip olduğunu söylemekte mümkündür.
(ﻭﺵ) ek. (Fars. -veş) Gibi: “Meh-veş: Ay gibi.” “Perî-veş: Peri gibi.” Şem'-veş veh kim bu dem ölmek mukarrerdir bana (Fuzûlî'den).
Sözlükte vech “yüz, çehre, sima; bir şeyin kendisi; bakan kimsenin karşısına gelen yön” anlamlarına gelir (Lisânü'l-ʿArab, “vch” md.). Kur'ân-ı Kerîm'de on bir âyette Allah veya rab kelimesine yahut bunlara râci zamire muzaf olarak Cenâb-ı Hakk'a nisbet edilen vecih lafzı sekiz yerde “rıza” mânasında kullanır.
Bu isim, Farsça konuşulan ülkelerde ışık ve ateş parçası anlamında da kullanılır. Hurşit Ne Demek, Ne Anlamına Gelir? Sözlük anlamı güneş olan Hurşit, bahtı ve yüzü güneş kadar aydınlık olan, şanslı ve uğurlu manasında da kullanılır.
Gün içinde çeşitli mecralardan daha önce duyulan; ancak anlamı unutulan ya da ilk kez duyulan kelimelerle karşılaşılabiliyor.
Vecihi isminin kökeni Arapçadan gelir. Erkek çocuklarına verilen bir isimdir. Vecihi ismi dini bütün, tez canlı, çalışkan, huysuz, yaramaz gibi anlamları olan bir isimdir.
Ankara. Gelir İdaresi Başkanlığının kısa süre önce pilot olarak hayata geçirdiği Engelli Vergi İndirim Sistemi'nin (EVİS) bu yıl ülke geneline yaygınlaştırılması planlanıyor. Sistem, engelli vatandaşlara vergi indirimi işlemlerinde hız ve kolaylık sağlayacak.
Fitnat - فطنت
(فِ طْ نَ) [ ع . فطنة ] (اِمص .) 1 - زیرکی ، هو شیاری . 2 - دانایی ، ج .
Klasik Türk şiirinde şairler, âşıkâne duygularını dile getirirken bazı mazmun ve motiflerden yararlanmışlardır. Bu motiflerden biri de “bir aydınlatma aracı olarak kullanılan şem (ışık, mum)” ile “şemin etrafında dönen ve ateşinde kendini yakan pervane (kanatlı bir böcek)”dir.
Mutat kelimesi TDK sözlüğünde alışılmış, alışılmış olan ve alışıla gelen olarak açıklanmaktadır. Bu kelime, aynı zaman aralıklarında ve aynı sıklıkta yapılan ve birbirini tekrar eden faaliyetler bütünü olarak da açıklanabilmektedir.
yan, taraf. yüz.
FEVTETMEK – FEVTEYLEMEK. birl. geçişli f. (Ar. fevt + Türk. etmek, eylemek) (Bir fırsatı) Kaçırmak, kaybetmek, yitirmek: Mevsim-i gül fırsat-ı işrettir etme fevt anı (Ahmedî).
ESLÂF. (ﺍﺳﻼﻒ) i. (Ar. selef'in çoğul şekli eslāf) Bizden öncekiler, bizden evvel geçmiş kimseler, eskiler.
vafir - وافر
(فِ) [ ع . ] (اِفا.) فراوان ، زیاد. ayşat(izah: baysat.)
Ânif - آنف
[ نِ ] (ع ص) ننگ دارنده. ج، آنفین. کند. || اول وقت. سابق. هم اکنون. [ نُ ] (ع اِ) جِ اَنْف.
kötü, fena, ahlâksız, gayrı ahlâkî, günahkâr.
(ﺍﻧﻮﺍﺭ) i. (Ar. nūr'un çoğul şekli envār) Nurlar, ışıklar: Tuttu cihânı ser-te-ser envâr-ı Mustafâ (Süleyman Çelebi). Neşr-i envâr eyleyip hurşîd-i rahşandır gelen (Fıtnat Hanım).
bunu bana,,, Evim' de Sensin ,,, Yurdum da derdin.
Ahuzar kelimesinin anlamı; inlemek, ah etmek, ahlayıp vahlamak, ah çekmek, sızlanmak veya dert yanmak olarak tanımlanır.
Lavin ismi 'çığ' ve 'heyelan' anlamlarına gelmektedir. Aynı zamanda Kürtçede 'güzel' olarak da bilinir. Karakteristik özellikleri ve telaffuzu hoş bir kelime olduğu için son dönemlerin popüler isimlerinden biri olarak öne çıkıyor. Siz de bu anlamları üzerinden kız çocuğunuza Lavin ismini koyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri