Üzerinde inceltme işareti bulunan “âlâ” Arapça kökenli bir kelimedir. Dilimize ise, Arapçadan geçmiş olan bir isimdir. Güzel ve iyi anlamına gelir.
a'la / a'lâ / اعلى / اعلي / اَعْلٰي
Daha iyi. Pek iyi. En yüksek. Ziyâde ve mürtefi olan.
Kainatta var olan herşeyi yaratan, koruyucusu olan, tek yüce ve üstün varlık, Yaratan. TRT Türk Lehçeleri Sözlüğü, kelimelerin lehçelere göre söyleniş ve vurgularını içeren tematik bir sözlüktür.
ala / alâ / âlâ / علاء / على
Yükseklik. Büyüklük. şeref. şan.
Türk Dil Kurumu kaynaklarına göre ala kelimesi şapkasız olarak ala şeklinde yazılır. Fakat ikinci anlamı olan iyi, güzel olan anlamı şapkalı olarak âlâ şeklinde yazılır.
İlgili 25 soru bulundu
Türkçe kökenli isimlerden birisi olan "Ala" ismi Kuran-ı Kerim'de geçmemektedir. Diğer bir yandan caiz olmayan isimlerin içerisinde de olmadığı için kız çocuklarına verilmektedir.
"Âlâ, Kur'an-ı Kerim'de sure ismi olarak geçiyor, dinen uygun değil"
A'lâ, en yüce demektir. Sûrede Allah, vahiy ve Kur'an, peygamber ve tebliğ görevi, tebliğ karşısında insanların takındıkları farklı tavırlar ve bunun ebedî hayattaki sonuçları ele alınmıştır.
alat / âlât / آلات
Âletler, organlar.
Buna göre alak terimiyle “kan pıhtısı, embriyo” manaları temsil edilmektedir. İlgili ayette Allah'ın insanları alaktan yarattığına değinilmektedir. Alak Suresi, Mekke'de Müslümanlar için indirilen ilk sure olarak kabul edilmektedir.
“En üstün, en kudretli” anlamına gelen a'lâ (الأعلى) ismi de, meşhur esmâ-i hüsnâ hadisinde yer almamakla birlikte, Kur'an'da doğrudan ve dolaylı olarak rab ismiyle birlikte Allah'a nisbet edilmiştir (bk. el-A'lâ 87/1; el-Leyl 92/20).
Ala Suresi, Mekke döneminde inmiştir. Tamamı 19 ayettir. Sure adını birinci ayette yer alan ve Allah Teala'yı niteleyen "el-A'lâ" kelimesinden almıştır. Alâ, en yüce anlamına gelmektedir.
Peygamber (s.a.s.)'in ailesi, ehl-i Beyt. Âl, ehil kelimesinden dönüşmüş olup, sözlükte; serap, âile, hısım, tabi ve taraf anlamlarına gelir. Ehlin çoğulu ehâlî'dir. Bir erkeğin evinde oturanlara "ehl-i beyt", bir mezhebi benimseyenlere "ehl-i mezheb", bir kimsenin hanımına "erkeğin ehli" denir.
Mekke'de indirildiğine inanılmakta olan sure, iniş sırasına göre 8. suredir. Tekvir Suresi'nden sonra, Leyl Suresi'nden önce inmiştir. Sure, adını ilk ayette geçen ve Allah'ı tanımlayan "en yüce" anlamındaki "el-A'lâ" kelimesinden almıştır. Ayrıca A'lâ, İslam'da Allah'ın 99 isminden biridir.
O yüzden kişi isimlerinde, özel isimlerde 'le' veya 'la' olmadığı için biz direkt à diyoruz arkadaşlar. Daha sonra eğer ki bahsettiğimiz nesne féminin bir nesne ise, dişil bir nesne ise 'la' ile başlıyorsa biz buna à la deriz. Eğer ki nesnenin baş harfi sesli bir harf ise o zaman à ľ kullanırız.
Vitiligo, kesin sebebi bilinmemekle birlikte deride pigment kaybına bağlı olarak açık renkli alanların oluştuğu bir tür deri hastalığıdır. Halk arasında ala veya alaca hastalığı olarak farklı şekillerde adlandırılabilen bu hastalık, her yaşta görülebilse de büyük oranla 20 yaşından önce belirti vermeye başlar.
ünl. “Ne iyi, diyecek bir şey yok” anlamlarında kullanılan bir söz: “Pamuk tutarsa ne âlâ!
Alil; hasta, sorunlu, sakat, problemli, illetli, eksik ve muhtaç olan anlamlara gelir. Osmanlıca da gözü görmeyen amalar veya kör olanlar için kullanılan bir sözdü.
ahu / âhû / آهو / اخو
Kardeş, dost.
Ala ismi, Türkçe kökenli olmaktadır.
Özellikle İslami açıdan ele alındığında Sübhane rabbiyel ala cümlesinin karşılığı olarak 'Yüce olan rabbim her türlü noksan sıfatlardan uzaktır' anlamına gelmektedir. Bu anlamı üzerinden en başta namaz olmak üzere ayrıca gündelik yaşam içerisinde de kullanılabilmektedir.
ALMİLA İSMİ NE DEMEK, HANGİ ANLAMA GELİR? TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Almila ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Elma gibi kırmızı yanaklı güzel. Kırmızı, kızıl elma.
Türkçe kökenli isimler arasında yer alan "Ala" ismi, Kuran-ı Kerim'de geçmez. Diğer bir yandan Anlamı bakımından caiz olmayan isimler içinde yer almadığı için kız çocuklarına verilebilecek bir isimdir.
Allah (اللَّهُ) : Tek yaratıcının özel ismi, varlığı zorunlu olan, bütün kemâl sıfatları kendisinde toplayan hakiki ma'bûd. er-Rahmân (الرَّحْمنُ) : Sonsuz merhametiyle lütuf ve ihsanda bulunan. er-Rahîm (الرَّحِيمُ) : Rahmetiyle hey şeyi kuşatan. el-Melik (الْمَلِكُ) : Bütün varlıkların sahibi/hükümdârı.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri