Öncelikle fototerapi denilen ışık tedavisi yapılır. Işık tedavisi ile deri ve derialtı dokulara yerleşmiş olan bilirubin pigmentleri vücuttan uzaklaştırılır. Işık tedavisi sarılık değerine göre yoğun veya standart olarak yapılır. Genellikle 24 saatlik tedavi yeterli olur.
Yenidoğan sarılığı, genellikle iki hafta içinde kendiliğinden düzeliyor. Fakat bu dönemde doktor tarafından uygun şekilde takibi önem taşıyor. Eğer bilirubin seviyesi yüksek ise bebek “fototerapi” denilen özel dalga boyunda ışık yayan lambalar altında ışık tedavisine tabi tutuluyor.
Sarılık, genellikle doğumdan 2-3 gün sonra görülüp, 7-10 gün içinde kaybolur ve sarılığın kaybolması en son göz aklarında olur. Prematüre bebeklerde sarılık daha sık ve şiddetli görülür ve 4-5. günde belli olur. Sarılıkta, hangi bebeklerin tedavi edilmesi gerektiğine karar vermek büyük önem taşır.
Sarılık genellikle doğumdan yaklaşık üç gün sonra ortaya çıkar ve bebek iki haftalık olduğunda kaybolur. Sarılığa daha yatkın olan prematüre bebeklerde ortaya çıkması 5 ila 7 gün sürebilir ve genellikle yaklaşık 3 hafta sürer.
Prematüre veya düşük kilolu doğan bebeklerde hastalığın belirtileri 4. ile 6. günler arasında meydana çıkabilir. Bilirubinin kandaki normal oranı yeni doğmuş bir bebekte 1-2 mg/dl'dir. Bu değer 5 mg/dl'yi geçtiğinde sarılık gözle farkedilebilir bir duruma gelir.
İlgili 41 soru bulundu
Yeni Doğan Bebekte Sarılığın Geçtiğini Nasıl Anlarız
Bebeğin cildi ve göz beyazlarındaki sarılık giderek solmaya başlar ve doğal bir renge döner. Bebeğin enerji seviyeleri artar ve daha uyanık hallerde olur. Bebek daha iyi kilo almaya başlar ve beslenme düzeninde düzelme görülür. İdrar ve dışkı rengi normalleşir.
- 8 ile 10 mg/dl arasında ise vücudun üst bölümünde saramalar görülür. - 10 ile 13 mg/dl arasında ise vücudun alt kısmında sararmalar görülür. - 13 ile 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklarda sarılıklar görülür. - 20 mg/dl ise eller ve ayaklarda sarılık görülmektedir.
Aralıklarla bebeğin kanı alınarak bilirubin düzeyinin güvenli sınıra düşüp düşmediği kontrol edilir. Işık tedavi sonlandırıldıktan bir iki gün sonra bilirubin seviyesi genellikle tekrar yükselir. Bu dönemde de doktor kontrolü tavsiyesi edilir.
Bilirubin sınır değerleri doğum kilosuna göre ve bebeğimizin kaç günlük olduğuna göre değişir. Kabaca aklınızda 5 günlük bebekte sınır 17 mg/dl aşmamalı şeklinde kalsa olur. %1-2 bebekte tehlikeli sınır olan 20mg/dl değerini aşabilir.
Fizyolojik (Normal) Sarılık: Yeni doğmuş çoğu bebekte karaciğerin henüz tam olarak olgunlaşmamış olmasına bağlı olarak gelişen en yaygın sarılık türüdür. Doğumun ardından 2-3 gün içerisinde başlayarak en geç 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden düzelir.
Sarılık Hakkında Sık Sorulan Sorular
Sarılığın erken safhalarında bilirubin değeri vücutta belirgin bir etkiye yol açmaz. Bununla beraber, özellikle yeni doğan bebeklerin çeşitli hastalıklarında, bilirubin değerinin aşırı yükselmesi durumunda (17 mg/dl'nin üstünde) ciddi bulgular gelişmeye başlar.
Sarılık olan bebek kilo alır mı? Bebeklerde doğum sonrası ilk 7 ila 10 günde fizyolojik denen normal sınırlarda (doğum ağırlığının %7-10u kadar) tartı kaybı beklenir. Bebeğin beslenmesi optimal düzeydeyse sarılık sebebiyle kilo kaybı olması beklenmez.
Yetişkinlerde yükselen bilirubin değerinin tedavisi için öncelikle ilaçlar denenir. İlaçlar etkisini göstermiyorsa safra kesesindeki taşlar ve çamurlar temizlenmelidir. Genel cerrah eşliğinde yapılan operasyon sayesinde, bilirubin değeri düşer ve hasta eski sağlığına kısa sürede kavuşur.
Bebeklerde oluşabilen sarılığın tedavisinde en etkili yöntem bebeğin sıklıkla emzirilmesidir. Yenidoğan bir bebek günde 10 ile 12 defa emzirilmesi önerilmektedir. Bebek, vücutta bulunan bilirubin maddesini idrar ile dışarı atacağından dolayı bol bol emzirilmesi oldukça önemli bir durumdur.
Ayrıca yasal olarak yeni doğan bebek 28 gün boyunca ücretsiz yararlanabilmekte.
Sarılığın değerlendirilmesi kanda bakılan bilurubin ile yapılır. Sarılık dışında bebekte emmede azalma, fazla uyuma oluşur. Sarılık daha da artınca beyni etkileyerek tiz sesli ağlama, havaleye neden olabilir. İleriki dönemlerde sağırlığa neden olabileceğinden beyin etkilenme riski olanlara işitme testi yapılmalıdır.
Bilirubin miktarı 10 ile 13 mg/dl arasında ise gövdenin alt kısmı sararır. Bilirubin miktarı 13 ile 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklar sararır. Bilirubin miktarı 20 mg/dl civarında ise eller ve ayaklar sararır.
Mavi-yeşil spektrumda ışık kaynağı kullanılır. Bu ışık bilirubinin idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez. Bebeğin gözleri ışıktan zarar görmemesi için kapatılır.
Fizyolojik olarak nitelendirilen yenidoğan sarılığı genellikle 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Bu süre içinde doktor bebeğin sık sık beslenmesini önerir. Anne sütü ya da formül mamayla yeterince beslenen bebek idrar ve dışkı yoluyla bilirubini vücudundan atar.
Sarılık erken doğumlarda daha fazla görülüyor
Sarılık, görsel olarak baş bölgesinden başlayarak gövdeye ve sonrasında kol ve bacaklara yayılmaktadır. Yüz ve göz aklarında sarılık görülürse bilirubinin 4-8 mg/dl üzerinde, el ve ayaklarda görülürse bilirubinin 15 mg/dl üzerinde olduğu düşünülebilir.
Endikasyonlar. MCC Medikal firmasının ürettiği “Taşınabilir Fototerapi Cihazı” yenidoğanlardaki sarılık hastalığının tedavisi için hastanelerde, sağlık kuruluşlarında ve evlerde kullanılabilinir.
Amaç: Doğumdan sonra term bebekte yaşamın 14. gününde ve preterm bebekte 21. gününde sarılığın devam etmesi uzamış sarılık olarak tanımlanır.
Bebek, sarılık ve renksiz kaka dışında gayet sağlıklı görünür. Erken tanı konulup cerrahi girişim yapılmadığı durumlarda en geç bir yıl içinde safra birikimine bağlı siroz gelişerek bebekte karaciğer yetmezliğine sebep olur. En kısa dönemde karaciğer nakli yapılmadığı takdirde ise hayati kayıplar kaçınılmaz olabilir.
Anne sütünün içinde bulunan bazı maddeler, β-glukunoridaz isimli, bağırsaklarda bulunan ve bilirubinin geri emilimine neden olan bu enzimin hareketini arttırır.
Birçok yenidoğanda sarılığa rastlamak mümkündür. Prematüre bebeklerin %80'inde, 37. haftadan sonra doğan bebeklerin ise %80'inde sarılık gözlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri