Bir diğer sigorta kolları ise uzun vadeli sigorta kollarıdır. Uzun vadeli sigortalarını ise; yaşlılık, ölüm sigortası ve malullük sigortası kapsamaktadır.
uzun süre ödenen primler karşılığı uzun süreli yardımların yapıldığı sigortalardır. yapılan yardım da süreklilik taşır. durumu sarsılan sigortalıya maddi destek sağlamak yatar. kalan sigortalıya mahrum kaldığı bu gelir, uzun vadeli sigorta kolundan sağlanır ve malullük durumunun devamı süresince verilir.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre, kısa vadeli sigorta kolları, iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası, uzun vadeli sigorta kolları ise malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasıdır.
Sigortalılık süresinin başlangıcı kısaca adınıza uzun vadeli sigorta kolları priminin yatırıldığı tarihtir. Emekli sandığı(4/1-c) ve bağkur(4/1-b) açısından sigortalılık süresi hizmet süresine eşittir.
Uzun vade gün sayısı emeklilik için ödenmiş olan toplam prim gün sayısı anlamına gelir. Sigorta dökümünün yer aldığı ekranda uzun vade gün sayısını bulmak mümkündür.
İlgili 44 soru bulundu
Bir diğer sigorta kolları ise uzun vadeli sigorta kollarıdır. Uzun vadeli sigortalarını ise; yaşlılık, ölüm sigortası ve malullük sigortası kapsamaktadır.
4a hizmet dökümü toplam uzun vade gün sayısı
4a hizmet dökümü sosyal güvenlik sistemi kapsamında uzun vadeli sigortalılık süresini gösterir. Bu süre, çalışanın sigortalı olarak geçirdiği toplam gün sayısını ifade eder.
Sigortalılık başlangıç tarihi sigortalının uzun vadeli sigorta kolları kapsamına girmesini sağlayacak biçimde ilk kez çalışmaya başladığı tarihtir. [2] Kurum'a bağlı üç farklı sigorta sistemi vardır. Bunlar 4A (SSK), 4B (BağKur) ve 4C (Emekli Sandığı) olarak bilinmektedir.
Sigortalının 18 yaşını ikmal ettiği tarihin sigorta başlangıç tarihi kabul edilmesi için, mutlaka 18 yaşını ikmal ettiği tarihi kapsayacak biçimde çalışmasına gerek yoktur. Öncesinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi çalışması bulunmakta ise yine 18 yaşını ikmal ettiği tarih sigorta başlangıcı kabul edilir.
sigortalarına tabi olanların sigortalılık sürelerinin 18 yaşını doldurdukları tarihte başladığı kabul edilir. ödeme gün sayılarının hesabına dâhil edilir. sürelerinin doldurulduğu tarih ise sırasıyla 10.07.2012, 07.09.2024 ve 02.01.2025 olacaktır. Sigortalılık süresinin başlangıcında bir istisna var!
Uzun vade; gerek değişken gerekse sabit üretim faktörlerinin tamamının arttırılıp azaltılabileceği kadar uzun bir süreyi ifade eder. Bu teknik tanımlara karşılık kısa vade denildiğinde genellikle 1 yıldan kısa süreler, uzun vade denilince de 1 yıldan uzun süreler anlaşılır.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
Ebru BUDAK, Sosyal Güvenlik Denetmen Yrd. Sosyal Güvenlik Denetmen Yrd. Kısa vadeli sigorta kolları; iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinden oluşmaktadır.
Kısa vadeli sigorta kolları uygulamaları ile sigortalının işe veya çalışmaya başlar başlamaz oluşabilecek (hatta çalışmaya başlanılan ilk saat/gün) risklere karşı sigortalıya veya yakınlarına koruma sağlanması amaçlanmaktadır.
“Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının %2'sidir. Bu primin tamamını işveren öder. Bu oranı %1,5 oranına düşürmeye ya da %2,5 oranına artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.”
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
Eşi özel sektörde çalışanların eş durumu nedeniyle atanabilmeleri için "son 2 yılda 360 gün prim ödeme" şartı, "son 4 yıl içinde 720 gün sigorta primi ödeme" şeklinde değiştirildi. Ayrıca, eşi özel sektörde çalışan stratejik personelin eş durumu atamaları da yapılmayacak.
Prim Oranları
Genel sağlık sigortası primi, kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olanlar için prime esas kazancın % 12,5'i olup, bu primin % 5'i sigortalı, % 7,5'i ise işveren hissesidir.
5510 sayılı Kanunun ek19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “1.000” ibaresi “1.500” şeklinde değiştirilmesiyle; Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazında 1000 lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı, 1500 liraya yükseltilmiştir.
Hizmet dökümünüzü online olarak internet üzerinden almak için ise e-Devlet platformunu kullanabilirsiniz. e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra arama kısmına '4A Hizmet Dökümü' yazdıktan sonra karşınıza çıkan sayfadan hizmet dökümü belgesine ulaşabilirsiniz.
Emeklilikte, aylığı bağlayıp ödeyecek kurumun belirlenmesinde, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık fiili hizmet (360 x 7 = 2520 gün) süresi esas alınıyor.
Yani 12.5 yıl ve 15 yıl çalışmak emeklilik primi için yetiyor. 09.09.1999 ile 30.04.2008 tarihleri arasında işe giren kadınların 4.500 gün (12.5 yıl) ile emekli olabilmeleri için 58 yaşını tamamlamış, 25 yıldan beri sigortalı olması gerekiyor. Erkeklerde ise yaş şartı 60'a çıkıyor.
Uzun vadeli sigorta kolları kapsamında; Malullük sigortası kapsamında malullük aylığı, Yaşlılık sigortası kapsamında yaşlılık aylığı ve toptan ödeme, Ölüm sigortası kapsamında ölüm aylığı, ölüm toptan ödemesi ve aylık almakta olan kız çocuklarına evlenme ödeneği ile cenaze ödeneği verilmektedir.
Kısa vade denildiğinde genellikle 1 yıldan kısa süreler, uzun vade denilince de 1 yıldan uzun süreler akla gelir. Menkul kıymetin türüne bağlı olarak, uzun vadeli bir varlık bir yıl kadar kısa bir süre veya 30 yıl veya daha uzun bir süre boyunca elde tutulabilir.
4/a Sigortalılar için:
4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri