Akademisyen olmak için yüksek lisans ve doktora sürecinde araştırma görevlisi olmak şart değildir. Hiç araştırma görevlisi olmadan, doktora bittikten sonra da akademik kadrolara başvuru yapılabilir.
Devlet yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına başvurularda tezli yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimi öğrencisi olmak şartı aranır.”
Akademisyen Olmak İçin Gerekenler
Bilimsel araştırma yapmayı seven, okumaktan, fikir geliştirmekten, bilimsel gelişmeleri yakından takip etmekten hoşlanan, dinlemeyi ve konuşmayı seven, yüksek not ortalamasına sahip lisans mezunları; ALES ile yüksek eğitimlerine devam ederek akademisyenlik yoluna adım atabilirler.
Öğretim görevlisi olmak için, öncelikle lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olmak gerekiyor. Ayrıca, öğretim görevlisi olmak için, öğretim alanının ilgili alanında en az bir yıl akademik araştırma veya ders verme deneyimi gerekir.
Öğretim Elemanları: Öğretim görevlisi, araştırma görevlisi,doçent,profesör,uzmanlık kadrolarının tümüne verilen terimdir.
İlgili 45 soru bulundu
Sonuç olarak, akademisyen olmak için lisans, yüksek lisans ve doktora eğitim düzeylerine sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca akademik kariyer basamaklarını tamamlamak, doçentlik ve profesörlük süreçlerinde de başarı elde etmeyi gerektirir.
Yukarıdaki verilen bilgilerden de anlaşılacağı gibi Araştırma Görevlisi kadrolarına başvurmak için asgari şartlar sadece lisans mezunu olmak ve 35 yaşını doldurmamış olmaktır.
Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), Meslek Yüksek Okullarında (MYO) temininde güçlük çekilen öğretim elemanı kadrolarına başvurularda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) şartı aranmayacak, "uzmanlık alanları" yeniden belirlendi.
Akademik kariyer için yüksek lisans eğitimi şart değildir. Lisans eğitiminizi bitirdikten sonra not ortalamanız 4 üzerinden en az 3 ve ALES puanınız en az 80 ise lisans mezunu olarak doktoraya başvurabilirsiniz. Eğer bu şartları sağlamıyorsanız ve akademik kariyer hedefliyorsanız tezli yüksek lisans programı şarttır.
Belli bir yaş sınırı yoktur. Kişinin eğitim durumu müsait ise her yaşta akademisyen olma imkanı vardır.
Özellikle Hukuk lisansı alanında Türkiye çapında öğretim üyesi açığından söz ediliyor. Yine tıp ve sosyal bilimlerde de açık fazla. Yeni kurulan üniversitelerde pek çok lisans bölümünde, az sayıda hocayla eğitim-öğretim sürdürülüyor.
Bu süre, lisansüstü öğrencilerin “Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”nde tanımlanan azami süresini aşmamalıdır. Yönetmelik gereği azami süre Yüksek lisans öğrencisi için 6 yarıyılı, Doktora öğrencisi için 12. yarıyılı geçememektedir.
Öğretim görevlisi olmak için, lisans mezuniyetinin ardından Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girme şartı bulunmaktadır. Sınavda başarı sağlanmasının ardından, görev alınmak istenen üniversite tarafından düzenlenen sözlü mülakata girmek gerekmektedir.
❖ Ön lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az «tezli yüksek lisans mezunu olmak» veya «lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübeli olmak» şartları aranmaktadır. muadili bir puan almış olmak şartı vardır.
Tüm üniversitelerin tezsiz yüksek lisans programları ALES'siz öğrenci kabul eder.
ç) Öğretim görevlisi veya araştırma görevlisi kadrolarına başvuracak adayların en az, Tablo 1'de belirtilen puanları veya Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından eşdeğer puanı almış olması gerekir.
Evet, bu mümkün. Yüksek lisans ya da doktora yaparken de üniversitelerin araştırma görevlisi kadrolarında yer alabilirsiniz.
YÖK'ün yaptığı değişikliğe göre tezsiz yüksek lisans mezunlarına da öğretim görevlisi olma hakkı verildi.
Yürürlükteki mevzuata göre yüksek lisans için altı yarı yıl, doktora için on iki yarı yıl olan azami eğitim süresinde lisansüstü eğitimini bitiremeyen araştırma görevlilerinin ilişikleri kesilir.
Yaş sınırı yoktur. Lisans öğreniminden mezun olunan alanda ALES'ten en az 70 puan.
Üniversitelerin öğretim görevlisi (Öğr. Gör.) veya uzman kadrolarına başvuru yapabilirsiniz. Daha çok meslek yüksek okullarında açılan bu kadrolarda çalışmak için yüksek lisans (YL) veya doktora (DR) yapma zorunluluğu bulunmuyor.
Yaş sınırı yoktur. Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak En az tezli yüksek lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri