-ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ YDS'den en az 50 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak. En az lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır.
Öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrosuna başvuracak adayların aşağıdaki şartlardan birini taşıması gereklidir : a) Anadilinin İngilizce olması. b) Lisans veya doktora öğreniminin tamamını İngilizcenin anadil olarak konuşulduğu ülkede derslerin sadece İngilizce verildiği bir programda tamamlamış olması.
Bu madde ile 2 yıllık önlisans eğitimi veren meslek yüksekokullarında ilan edilen öğretim elemanı kadrolarında (yabancı dil okutmanı hariç) asgari 50 puan yabancı dil şartı aranmamaktadır.
Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak En az tezli yüksek lisans mezunu olmak.
İlgili 42 soru bulundu
Araştırma görevlisi olmak isteyenlerde aranan şartlar şu şekilde sıralanabilir; Adayların mutlaka ALES sınavına girmeleri gerekir. Sınavdan alacakları puan ise minimum 70 olması gerekir. Başvuru yaptığınız tarihten itibaren 35 yaşın altında olmak, araştırma görevlisi yaş sınırı olarak kabul edilmektedir.
Sizlere altın değerinde bir bilgi daha verelim.Yüksek lisans eğitiminize devam ederken üniversite de araştırma görevlisi kadrosuna da başvurabilirsiniz.Yani hem yüksek lisans öğrencisi hemde araştırma görevlisi olabilirsiniz.Bunun için lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra YÖK'ün kadroların yayınladığı internet ...
Yüksek lisans için YDS şartı yoktur. Bazı yüksek lisans programları YDS şartı koyabilir, bu noktada da YDS'ye girip geçerli bir puan almanız gerekmektedir. Yüksek lisans programına başvurmadan önce şartlarını mutlaka okumanız gerekmektedir. Sadece Ales ile yüksek lisans için sadece ALES şartı olan üniversiteleri seçin.
“YDS'ye mi YÖKDİL'e mi girmem gerekiyor” diye soran adaylara biz de hangi amaçla sınava girmek istediğini soruyoruz. YDS akademik kadro, yükse lisans ve doktora başvurularında kabul edilmektedir ancak akademik hedefleri olan kişilere sınavın nispeten kolay olması münasebetiyle YÖKDİL sınavına girmesini salık veriyoruz.
- 80 -89 arasındaki puanlar (B) seviyesi, - 70 -79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, - 60 -69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, - 50 -59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak kabul edilir.
ÖSYM Başkanlığı, YDS 5 yıl süreyle geçerli olacağını açıklamıştır. NOT: Sınav başvurularını kaçıranlar için getirilen yeni uygulamalar ile birlikte GEÇ BAŞVURU GÜNÜ belirlenmiştir fakat normal ücretten daha fazla bir sınav giriş ücreti bulunmaktadır. 2020 Eylül'de yapılan sınavda bu ücret 195 TL olarak belirlenmiştir.
Öğretim Elemanı (Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi, Okutman, Uzman) kadrolarına başvurularında süre sınırlaması yoktur.
YÖKDİL ve YDS'den elde edilen puan lisansüstü eğitim, başvurularında, doçentlik sınavlarında, KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı olarak kullanılabilmektedir. Tıp ve Diş Hekimliği uzmanlık sınavı ve çeşitli ülkelerde denklik sınavları kapsamında da kullanılabilmektedir.
-ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ
YDS'den en az 50 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak. En az lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır.
Başvuru yaptığınızda %60 ALES + %40 YDS/YÖKDİL ile sıralamaya tabi tutulursunuz. (Bu kısım ön değerlendirme olarak geçmektedir.) * Yüzdelik oranlar üniversiteden üniversiteye değişkenlik gösterebilir. Genellikle karşılaşılan oranlar örnek olarak gösterilmiştir.
YDS sınavında her soru 1.25 puan olup, toplamda 80 adet soru bulunmaktadır. Sınav sonuçları 100 puan üzerinden hesaplanmakta olup, doçent adaylarının minimum 65, doktora ve sanatta yeterlilik adaylarınınsa minimum 55 almaları gerekmektedir. Dil tazminatı ve yurt dışı görev içinse minimum puan 70 olmalıdır.
Yani, YÖKDİL sınavı, yalnızca yüksek lisans ve doktora programlarına giriş için gereklidir. Ayrıca, YDS'den farklı olarak, YÖKDİL sınavında konuların lisans seviyesinde daha derinlemesine incelendiği ve soruların daha zor olduğu bilinmektedir.
Aynı yönetmeliğin 14 üncü maddesinin 2 nci fıkrasında; “Meslek yüksekokullarının, yabancı dil okutmanı, çevirici ve yabancı dille eğitim-öğretim yapılan programlarındaki öğretim görevlisi kadroları haricindeki öğretim elemanı kadrolarına başvurularda yabancı dil şartı aranmaz.” şartı getirilmiştir.
Zorunlu hazırlık programı bulunan bölümler 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Kayıt Kılavuzunda belirtilmiştir. (2) Eğitim-öğretim yılı başında (Eylül ayında) yapılan Düzey Belirleme Sınavına girmezsem ne olur? Sınava girmeyen öğrenciler lisans eğitimlerine başlayamaz ve Hazırlık Programına dahil olurlar.
2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı Güz yarıyılı Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programları için lisansüstü başvurularında, adayların program için gerekli asgari YDS puanını almaları koşulu ile sıralama puanı hesaplamasında yer alan Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonucu değerlendirme dışı bırakılmıştır.
“c) Türkçe öğrenim yapılan tezli yüksek lisans programlarına başvurularda yabancı dil şartı aranmaz.
Tezli yüksek lisans programlarının birçoğunda yabancı dil yeterlilik belgesi istenmektedir. Bunun başlıca sebebi tez araştırmasında özellikle İngilizce bilmenin yabancı kaynak taramasında önemli olmasıdır. Tezsiz yüksek lisans programlarında ise genellik yabancı dil yeterliliği istenmez.
Doğal olarak bu şartlara cevap verebilmek için lisans mezunu olmak yetmemektedir. Yüksek lisans ya da doktora yapılması şart gözükmektedir. Aynı zamanda araştırma görevlisi olmak için ALES ve dil puanınızın da olması gerekir. Ortalama yüksekliği ve ilgili alanda yeterlilik beklenmektedir.
Yürürlükteki mevzuata göre yüksek lisans için altı yarı yıl, doktora için on iki yarı yıl olan azami eğitim süresinde lisansüstü eğitimini bitiremeyen araştırma görevlilerinin ilişikleri kesilir.
eleman.net verilerine göre, Araştırma Görevlisi 2023 yılında ortalama 26.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Araştırma Görevlisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 25.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 20.680 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri