Araştırma konusu özgün ve yeni olmalıdır. Konu belirgin temel teorik bilgiler açısından anlamlı olmalı ve uygulama yönü de olmalıdır. Araştırmanın amacı, araştırma problemi ve hipotezi net olarak ifade edilebilmelidir. ✓ Konu araştırılabilir olmalı, konuyla ilgili dökümanlara, bilgi ve belgelere ulaşılabilmelidir.
neyi –araştırma konusu- ▪ neden –araştırmanın teorik ve ampirik önemi, anlamı- ▪ hangi amaçla –araştırmanın amacı- ve ▪ nasıl –yöntem ve teknikler- araştıracağını özlü bir şekilde ortaya koyar ve ▪ ulaşılan temel sonuçları özlü bir şekilde belirtir. boyutlarıyla burada ifade edilmelidir.
Hangi konunun çalışılacağı tamamen araştırmacının bilimsel ilgi ve merakına bağlıdır. Araştırma konusu, araştırmacının kişisel deneyimlerinden, daha önce başka araştırmacılar tarafından yapılmış çalışmalardan, kitle iletişim araçlarından, teorilerden, inançlardan ve değerlerden etkilenilerek seçilebilir.
Bir araştırma konusu şu özellikleri taşımalıdır. Konu yeni ve özgün olmalıdır. Konu anlamlı ve uygulanabilir olmalıdır. Konu bir amaç ve hipotez içermelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Genellikle bilimsel araştırmalarda çözüm aranan problem, Araştırmanın Amacı olarak ifade edilir. Araştırmanın konusu neyin araştırıldığını ifade ederken, araştırmanın amacı da niçin araştırıldığını kesinlikle ortaya koymalıdır.
Bu özellikler; amaca yönelik olma, titiz ve sistematik bir çalış- ma olma, test edilebilir olma, tekrarlanabilir olma, doğru ve güvenilir olma, objektif olma, genellenebilir olma, belirlenen problemi açıklamada ve bu problemin çözümün- de basitlik anlamına gelen cimrilik ilkesini benimseme olarak sıralanabilir.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Araştırma problem çözmeyi amaçlar Problemlere güvenilir çözümler bulmalıdır Gözlenebilir, ölçülebilir verilere dayalı olmalıdır Yapılan gözlem ve tanımlar doğru olmalıdır Yapılan araştırmada kişisel yanlılık yok edilmelidir. Araştırmalar kayıt altına alınmalıdır.
Bir makalenin asıl bilgi verilen ilk kısmı, genellikle oldukça kısa olan "Özet" (İng: "Abstract") kısmıdır. Çoğu zaman bu özet, konu hakkında kısa bir fikir edinmemizi sağlar, makalede bahsedilen yeni bulgudan kabaca bahseder ve bu bulguları konu ile bağdaşlaştırır.
3. TEZİN KONUSU : Tez konusu, açıklanan problemin kendisi ya da bu problemle ilgili olmalıdır. Tezin konusu tezde hangi konunun araştırılacağını belirten cümledir. Tez konusunun tek bir cümleyle ifade edilmesi uygun olur.
Araştırma sorusu, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartır ama bu ilişkiyi bir soru olarak ifade eder; hipotez ise iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi beyan eden bildirim cümlesi şeklinde bir ifadedir. (Kerlinger, 1979; Krathwohl, 1988).
Tez konusu önerisi için sayfa sayısı, belirlenen konuya ve kapsama göre değişebilmekle birlikte önerinin yüksek lisans tezleri için en fazla 30 sayfa; doktora/sanatta yeterlik tezleri için ise en fazla 50 sayfa olması önerilmektedir.
Sorusu kısaca şöyle cevaplanabilir: Sorunun belirlenmesi, veri toplama, hipotez kurma, deney yapma, teori, yasa.
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Çözüm geliştirme, Çözümü test etme, Sonuçları analiz etme, Sonuçların uygulamaya konulması gibi aşamalardan oluşur.
Tüm bilimsel araştırmalar yeni bilgiye ulaşmak üzere bir araştırma sorusu sorulmasıyla ve bu soruyu yanıtlamaya yönelik bir varsayım (hipotez) kurulmasıyla başlar. Varsayım açık, özgül ve doğrudan soruya yönelik olmalıdır. Varsayımın sınanabilir ve sağlam olması araştırmanın temelini oluşturur.
– Bir dünya görüşü kadar geniş değil, daha çok olgu düzeyindedir. – Gözlenebilir olgu ve ilişkilere dayalı – Gözlemler ve önceden bilinenlerle tutarlı – Denenebilir denenceler üretmeye elverişli – Olabildiğince kapsamlı olmalıdır. – Tanım olabildiğince olumlu ifade edilmiş olmalıdır.
Bazı yaygın araştırma modelleri şunlardır: Deneysel araştırma modeli Gözlemci araştırma modeli Anket araştırma modeli Durum çalışması araştırma modeli Nicel araştırma modeli Nitel araştırma modeli Karşılaştırmalı araştırma modeli Meta-analiz araştırma modeli Durum çalışması araştırma modeli Toplumsal araştırma modeli ...
Araştırmaların amacı keşif yapılması, betimlemeler yapılması ve açıklamalardır. Var olan bilgilerin doğru bir şekilde tespit edilmesi ve anlaşılması için çeşitli araştırma yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Bilimsel araştırma yöntemi ise sorunu belirleme,gözlem,hipotez kurma,hipotezi test etme,teoriye ve genel kanunlara ulaşma gibi çeşitli aşamalardan oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri