Keçi sütü kokar diyorlar, kokar, çünkü keçileri koyarsınız bir ağıla, o keçiler yere yapar, yere yaptıklarında memelerine pislik bulaşır; sonra elle sağım yaptığınızda, o keçi pisliklerinin kokusu da süte siner. Yani keçi sütünün kokusu aslında keçi dışkısının kokusudur. Bu kadar net ve açık.
Keçi etinin kokusundan rahatsız oluyorsanız marinasyon sosunda sarımsak, biberiye, kişniş ve kekik gibi baharatlara ağırlık verebilirsiniz. Keçi etini marine etmek zannettiğiniz kadar zor bir iş değildir.
Keçi peynirinin saklandığı kap süzülerek keçi peynirleri ayrılır ve kabı değiştirilir. Yeni kaba kaynamış ve soğutulmuş su ile birlikte tuz ve sirke eklenerek yeni bir saklama koşulu yaratılırsa keçi peyniri kokusu giderilebilir.
“Halep keçisinin gen kaynağı olarak sadece biz kaldık”
Yurt dışında ise keçi sütünden dondurma yapan olmaz, çünkü oradaki ırkların sütü kokar, ondan tatlı çıkmaz.
+ Hayır koyun sütü sağım makinesi ile hijyen ortamda. sağılırsa kokmaz, elde sağılırsa koyunun üstündeki. koku süte hemen siner. - Koyun sütü 3 ay bulunur!
İlgili 33 soru bulundu
Keçi sütü kokar diyorlar, kokar, çünkü keçileri koyarsınız bir ağıla, o keçiler yere yapar, yere yaptıklarında memelerine pislik bulaşır; sonra elle sağım yaptığınızda, o keçi pisliklerinin kokusu da süte siner. Yani keçi sütünün kokusu aslında keçi dışkısının kokusudur. Bu kadar net ve açık.
Keçi sütü, inek sütüne göre ısıya daha az dayanıklıdır. Ancak tampon özelliği daha fazladır. Keçi sütünün yağında karoten bulunmadığından daha beyaz bir renge sahiptir. İçindeki yağ küreciklerinin çapı inek sütüne göre çok küçüktür.
Bozulan sütün kokusu değişir ve kötü kokar. Koku ekşi bir kokudur. Beyaz renkte olan süt, bozulmaya başlamasıyla birlikte sarılaşmaya başlar. Bozulma sürecinde bekleme süresi uzadıkça süt mavimsi ve kırmızımsı renge dönüşmeye başlar.
Yani, İnek sütü alerjisi olan bir bebekte keçi ve koyun sütleri proteinler ile çapraz bir reaksiyon gösterebilir. Buna ek olarak; keçi sütü, inek sütüne göre daha fazla doymuş yağ içerir ve böbrek solüt yükünü arttır. Bu yükün artmasına sütün bileşiminde bulunan yüksek değerdeki protein ve tuz da neden olur.
Vitamin Deposu: Keçi sütü iyi bir A vitamini kaynağıdır ve yapılan araştırmalar A vitamini yönünden zengin bir beslenmenin, katarakt ve bazı kanser türleri riskini azaltabileceğini belirtmiştir. Keçi sütü ayrıca B kompleks vitaminler, protein, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum gibi vitamin ve mineralleri içerir.
Elde edilen keçi sütleri peynir, yoğurt, tereyağı gibi değişik süt ürünlerine işlenerek, yüksek fiyatlarla satılmaktadır. Söz konusu ürünlerin pahalı olmasının nedeni, keçi sütünün beslenme ve özellikle sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden kaynaklanmaktadır (Kılıç ve ark., 2002).
Keçi sütünün ayrı ve kesinlikle farklı bir tadı var, belki de bu tat inek sütüne göre daha keskin ancak yine de tamamen tercih meselesi ve kişi zamanla bu tat farklılığına alışabilir.
O kokuyu almamanız için, koyun sütlerinin içine bir miktar da keçi sütü karıştırılıyor. Böylece beyazlığı eşsiz, hiç kokmayan, lezzet küpü bir koyun peyniri elde ediliyor.
Boer keçisi 1900'lü yılların başında Güney Afrika Cumhuriyetinde Hollandalı bilim adamları tarafından keçi eti üretimini arttırmak amacıyla geliştirilmiş bir ırktır. Boer ırkı, günümüzde karkas kalitesi ve hızlı büyüme özelliği ile dünyanın en iyi ıslah edilmiş etçi keçi ırkıdır.
Mangalda Keçi Et Tarifi Nasıl Yapılır? Etimiz ince ince kesilip, dövüldükten sonra bütün baharatlarla harmanlayıp streç filmlenip en az 6 saat dinlendirilir. Sonra mangalda köz hazırlanıp pişirilir, servise hazır. Afiyet olsun.
Anne Sütündeki Kokunun Nedeni: Lipaz Enzimi
Bazı annelerin sütleri sütün içindeki lipaz enziminin normalden fazla bulunabilir. Lipaz enzimi, vücutta yağların yakımında görevli olan bir enzimdir. Bu enzimin fazla bulunması anne sütündeki yağların parçalanarak sabunsu bir koku çıkmasına sebebiyet verebilir.
Keçi sütünde A vitamini miktarı fazladır. Bundan dolayı keçi sütleri ve keçi tereyağı inek sütlerinkine gö- re daha beyazdır.
Bir cezvede sütü ısıtın, eğer topaklanma olmazsa ve kaynadığı zaman yükselip taşarsa süt taze demektir. Sütte eğer az da olsa topaklanmalar olursa ve kaynadığı zaman süt dibe çökerse bozulmuş demektir.
Çiğ süt oda sıcaklığında 4-6 saat kadar bozulmadan bekleyebilir. Buzdolabında bu süre 2 güne kadar çıkmaktadır.
Açıkta satılan keçi sütü kullanacaksanız kaynatılıp soğuduktan sonra aynı şekilde buz poşetine doldurularak derin dondurucuda dondurulur. Dondurduktan sonra 6 aya kadar kullanabilirsiniz. Özellikle bebek mamaları için çok pratik bir kullanım oluyor.
Süt ve süt ürünleri buzdolabı koşullarında 0-4 C de muhafaza edilmelidir. Buzdolabında muhafaza ederken kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
Koyacağınız odanın sıcaklığına göre 2-3 kat sarıp 4-4,5 saat mayalanmaya bırakın. Yaz aylarında hava zaten sıcak olduğundan, özellikle gündüz mayalıyorsanız aşırı sarmanıza gerek yoktur.
Bozuk süt tüketilmesi besin zehirlenmelerine ve bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Besin zehirlenmesinde baş dönmesi, göz kararması, ateş, mide krampları, ishal ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Bu gibi durumların hafif seyretmesinde bol sıvı (özellikle su) ve yoğurt tüketimi ile rahatsızlık geçebilir.
Kesilen Süt Nasıl Değerlendirilir? Kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolu, onu peynir yapımında kullanmaktır. Süt kesilmeye başladığınızda içerisine az miktarda sirke veya limon suyu ekleyin ve tamamen kesilmesini sağlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri