1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Bilimsel araştırma sürecinin aşamalarını sıralayacak olursak: Araştırma yapılacak konu hakkında problemin belirlenmesi. Belirlenen problem hakkında gözlemler yapılarak bilgiler elde edilmesi. Yapılan gözlemler ve deneyler sonucunda verilerin toplanması
Sorusu kısaca şöyle cevaplanabilir: Sorunun belirlenmesi, veri toplama, hipotez kurma, deney yapma, teori, yasa.
İlgili 17 soru bulundu
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Araştırma verileri toplanmadan önce hipotezler saptanmalıdır. İyi bir hipotez, araştırmanın organize edilmesi açısından çok kullanışlıdır. Hipotez, araştırmayı belirli değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi şeklinde sınırlar ve veri toplamanın, çözümlemenin ve yorumlamanın uygun yöntemlerini önerir.
Bilimsel yöntem, - Problemin veya sorunun belirlenmesi - Araştırma( veri toplama ) - Hipotez - Deney - Sonuç ve değerlendirme basamaklarından oluşur..
Çözüm geliştirme, Çözümü test etme, Sonuçları analiz etme, Sonuçların uygulamaya konulması gibi aşamalardan oluşur.
Araştırma deseni (modeli), araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma amacına uygun ve ekonomik olanak, verilerin toplanması ve çözümlenmesi için gerekli koşulların düzenlenmesidir.
Bilimsel araştırma, etrafımızda olup biten olayları ve doğa olaylarını doğru ve güvenilir bir şekilde anlamlandırmak, asıl kaynaklarını bulmak ve neden-sonuç ilişkisiyle açıklamak için planlı ve sistematik bir yöntem izleyerek verileri toplamayı, çözümlemeyi, yorumlamayı ve değerlendirmeyi içerir.
Araştırma öncelikle doğru araştırma soruları sormakla başlar. Bir sonraki adım, sorunu veya ilgili konuyu doğru olarak araştırabilmek için uygun araştırma yöntemini belirlemek ve daha sonra doğru veya uygun sonuçlar çıkarmak için ele geçen bulgularınızı veya gözlemlerinizi analiz etmek olarak değerlendirilir.
Araştırma konusu özgün ve yeni olmalıdır. Konu belirgin temel teorik bilgiler açısından anlamlı olmalı ve uygulama yönü de olmalıdır. Araştırmanın amacı, araştırma problemi ve hipotezi net olarak ifade edilebilmelidir. ✓ Konu araştırılabilir olmalı, konuyla ilgili dökümanlara, bilgi ve belgelere ulaşılabilmelidir.
Mümkün: Araştırma sorusu ampirik olarak uygulanabilir olmalıdır. Bu, sorunun veri toplama ve analiz etme, nicel ve/veya nitel verileri kullanma veya bilimsel literatürü okuma yoluyla yanıtlanabilir olması gerektiği anlamına gelir.
Esasen, Yöntemler bölümü araştırma sorunuzu nasıl yanıtladığınıza açıklık getirmelidir. Temel düzeyde, test konularını ve değişkenlerini nasıl seçtiğinizi, bu unsurları nasıl manipüle ettiğinizi veya gözlemlediğinizi, verileri nasıl topladığınızı ve önceki bilgilerin tümünü nasıl analiz ettiğinizi açıklamak gerekir.
Araştırma deseni, araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma yöntemi kısaca bir araştırmanın nasıl yapıldığıdır. Deney ve kontrol grubu belirlenir.
İlk aşamada araştırmacı bir konu ve bu konunun amaçlarını belirlemiş olmalıdır. Araştırmacı çalışma konusu ile ilgili kapsamlı bir bilgiye sahip ve görüşme konusuna hâkim olmalıdır. Dolayısıyla hangi konuların amaç için önemli olduğunu bilmelidir (Kvale ve Brinkmann, 2008).
Temel Araştırma, uygulamalı araştırmada karşılığını ve tamamlayıcısını bulur. Bunlar, veri üretirken ve üretilen verilere bir fayda sağlarken kullanılan iki kullanışlı araştırma yöntemidir. Çok belirgin farklılıklar vardır ve bunları anlamak, yeni bilgi yaratmak için izlenen yolu anlamanızı sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri