Bergamot meyvesi yenir mi şeklindeki sorularla da sıklıkla karşılaşılabilmektedir. 5 ya da 7 cm çapındaki etli kısmının tadı oldukça ekşidir. Bu nedenle taze olarak tüketilmesi ya da etli kısımdan bergamot suyu çıkarılarak içilmesi tercih edilmemektedir.
Cam kavanozlarda ağzı kapalı biçimde saklama yaparsanız kabuklarınız fazlasıyla uzun ömürlü olacaktır. Kuruttuğunuz bu bergamut kabukları oldukça kıymetli ve aromatiktik. Onları siyah ya da yeşil çay ile birlikte demleyerek tüketebilirsiniz. Diğer bitki çaylarıyla harmanlayarak aromalarını arttırabilirsiniz.
Hasat için kış mevsiminin sonları beklenen mandalina veya limon meyvelerinin aksine bergamot portakalları, meyvelerin ağırlığı dalları kırmasın diye erkenden toplanır.
Bu çayı demlemek için; kurtulmuş yaprakları veya tohumu, kabuğunu alıyorsunuz tohum ve yaprağını kullanacaksanız 2 çay kaşığı sadece kabuğunu kullanacaksanız 1 çay kaşığı kadar alıp kaynattığınız suyu üzerine ekliyorsunuz. 5-10 dakika demlenmeye bıraktıktan sonra süzüp bal ve limon ekleyip tüketebilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Bergamot meyvesi yenir mi şeklindeki sorularla da sıklıkla karşılaşılabilmektedir. 5 ya da 7 cm çapındaki etli kısmının tadı oldukça ekşidir. Bu nedenle taze olarak tüketilmesi ya da etli kısımdan bergamot suyu çıkarılarak içilmesi tercih edilmemektedir.
Hani şu bir çoğumuzun “tomurcuk” çay diye bildiği çay varya heh onlar “bergamot aromalı” çay demek aslında. Bu çaylarda bergamotun kendisi kullanılmaz. Daha yoğun koku vermesi için aroması kullanılır ve bu aromayı çözmek icin etil alkol kullanılır %90. Aromalar yağ bazında olduğu icin bir çözücü gerekir.
Türkiye'de yetiştiği yer Doğu Akdeniz'in kıyı kesimleridir (Adana, Mersin, Hatay).
Seçenekler: 500 gr. 1000 gr85,95 TL/kg.
Bergamot seralarda ve evde saksı içinde yetiştirilmeye uygundur. Ev ortamında süs bitkisi olarak rahatça yetiştirilir.
Turunçgiller hangi meyvelerdir sorusu sofralarda sıklıkla yer alan, tanıdık simalar ile yanıtlanır. Portakal, limon, mandalina, turunç, greyfurt ve bergamot aynı ailenin üyeleridir. İşte, turunçgiller listesi!
Stres kaynaklı uykusuzluklardan da kurtaran bergamot, özellikle çay olarak tüketildiğinde asabiyet ve gerginlik gibi olumsuz ruh hallerine iyi geliyor. Polifenoller açısından zengin olduğundan antioksidan özellikler gösteriyor, vücudu toksinlerden, yani zararlı maddelerden koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
C vitamini bakımından son derece zengin olan bergamot, kokusuyla adeta baş döndürür. Yeşil renkli olan meyve, kekremsi bir tada sahiptir ve eklendiği her şeyin tadını değiştirerek enfes bir aroma kazandırır.
Uzun yapraklı bergamotun koyu yeşil bir rengi bulunur. Ağırlıklı olarak kokusu ile hatırlanan ve buna karşılık ağacı ve şekli bilinmeyen bergamot bitkisi aslında bir çeşit turunçgil olarak geçer. Meyvesi armut biçimindedir ve her ne kadar limona oldukça benzese de aslında limondan tamamen farklıdır.
TANSİYONU DÜŞÜRÜR
Bu, sindirim sistemine yardımcı olur ve besin maddelerinin uygun şekilde emilmesini sağlar. Bu salgılar aynı zamanda şeker parçalanmasında rol oynayarak kan basıncını düşürebilir.
Çok sayıda yağ asidi, çinko, magnezyum, demir, bakır, selenyum, potasyum, fosfor, manganez, kalsiyum mineralleri ile; C vitamini, A vitamini ve B vitamini çok az kalori içerir.
Earl Grey, Turunçgiller familyasından bergamot meyvesinin kabuğundan çıkarılan rayihalı yağla tat verilen çay harmanı.
Earl Grey, siyah çaya bergamot yağı veya aroması ilavesiyle yapılan kokulu, turunçgil aromalı çay harmanıdır. Bergamot, Turunçgillerden gelen (Portakal'ın kuzeni) Akdeniz coğrafyasında yetişen bir meyvedir.
Yine de en doğal ve #sağlıklı olanı bergamotun kurutulmuş kendi halidir. Not: Bu yazı Müslüman Gıda Hassasiyetine sahip olanlar için kaleme alınmıştır diğerlerinin üzerine alınmasına gerek yok. Teşekkürler. Şu an #Nurçay markalı tomurcuk çay #Gimdes helal belgeli, Çaykur çaylarda TSE helal belgelidir.
Bergamot otu, sedefotugiller ailesine mensup, boyu 4 metreye kadar çıkabilen bir ağaç türüdür. Meyveleri limona benzer ve yeşil sarı renktedir. Türkiye'de Doğu Akdeniz'de, özellikle Adana, Mersin ve Hatay gibi şehirlerde yetiştirilen bergamotun anavatanı Batı Hindistan'dır.
Oswego çayı, arı balsamı ve bergamut çayı olarak da bilinen bergamot çayı bergamot bitkisinin kurutulmuş yapraklarından, tohumundan veya kabuğundan hazırlanır, soğuk ya da sıcak olarak tüketilebilir.
Sıcak su ile çalkaladığınız bitki çayı demliğinin içerisine bir tatlı kaşığı yeşil çay ekleyin ve üzerine ısıttığınız içme suyunu ilave edin. Bitki çayı demliğinin ağzını kapatın ve 3-5 dakika kadar demlenmeye bırakın. Demlenen çayınızı süzerek servis edebilirsiniz.
İtalya"nın Calabria bölgesine özgü çok kokulu bir turunçgil, citrus bergamia" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük İtalyanca aynı anlama gelen bergamotta sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Türkçe beğ armudu deyiminden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri