İlgili 40 soru bulundu
Elde edilmek istenen bilginin türüne göre ise, bir araştırma temel olarak üç amaca yönelik olabilir. Bu amaçlar sosyal olgu ya da olayları keşfetme, betimleme ya da açıklamadır. Bu amaçlar doğrultusunda şekillenen üç araştırma tipi vardır. Bunlar keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı araştırmalardır.
Araştırma Sorununun Tanımlanması: İlk aşama, araştırmanın amacını ve hedeflerini belirleme ve bu doğrultuda araştırma sorununun tanımlanmasıdır. Araştırmacının ilgi alanına özgü, açık, ölçülebilir ve test edilebilir bir soru ortaya koyması gereklidir.
Sorusu kısaca şöyle cevaplanabilir: Sorunun belirlenmesi, veri toplama, hipotez kurma, deney yapma, teori, yasa.
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Araştırma sürecinin son evresi araştırma raporunun yazımını ve yayımını içermektedir. Yazar hangi problemi hangi nedenle seçtiğini, veri toplama yöntem ve tekniklerini, araştırmayı yönetmek için kullanılan araçları, elde edilen sonuçları ve yapılan yorumları ifade etmelidir.
Araştırma, değişkenler arasındaki ilişkilere ilişkin ifadeler olan hipotez(ler)le başlar, veriler evreni temsil eden bir örneklemden; deney, yarı- deney, denetimli gözlem ya da yapılandırılmış görüşme gibi katı bir şekilde yapısallaştırılmış olan nicel veri toplama araçlarıyla toplanır.
1.1.
Bilimsel araştırma ise, bilime katkıda bulunmak amacıyla problemlere güvenilir çözümler arayarak, sistemli ve planlı bir şekilde veri toplayarak, toplanan verileri belirli yöntemlerle analiz edip, elde edilen analiz sonuçlarının değerlendirilerek, raporlanmasıdır.
İçerik analizinde görüşme, gözlem veya dokümanlar yoluyla elde edilen veriler, dört aşamada analiz edilir: (1) verilerin kodlanması, (2) kod, kategori ve temaların bulunması, (3) kod, kategori ve temaların düzenlenmesi ile (4) bulguların tanımlanması ve yorumlanması (Eysenbach ve Köhler, 2002; Miles ve Huberman, 1994).
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Araştırma raporunun bu bölümü; Giriş, Yöntem, Bulgular ve Yorum olmak üzere üç bölümden oluşur.
Temel bilimsel süreçler, gözlem yapma, sınıflama, verileri kaydetme, ölçüm yapma, uzay/zaman ilişkilerini kullanma, sayıları kullanma, sonuç çıkarma ve tahmin yapmadır.
Tüm bilimsel araştırmalar yeni bilgiye ulaşmak üzere bir araştırma sorusu sorulmasıyla ve bu soruyu yanıtlamaya yönelik bir varsayım (hipotez) kurulmasıyla başlar. Varsayım açık, özgül ve doğrudan soruya yönelik olmalıdır. Varsayımın sınanabilir ve sağlam olması araştırmanın temelini oluşturur.
Bazı yaygın araştırma modelleri şunlardır: Deneysel araştırma modeli Gözlemci araştırma modeli Anket araştırma modeli Durum çalışması araştırma modeli Nicel araştırma modeli Nitel araştırma modeli Karşılaştırmalı araştırma modeli Meta-analiz araştırma modeli Durum çalışması araştırma modeli Toplumsal araştırma modeli ...
Bilimsel yöntem; “kanıtlanmış bilgi elde etmek için izlenen yol”şeklinde tanımlanabilir. Bilginin çeşitli tanımları yapılmış aynı zamanda temel özellikleri şu şekilde ortaya çıkarılmıştır. Bilgi: Kişilerin öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile çaba sarf ederek elde ettiği olguları ifade eder.
Temel Araştırma, bilimsel alanda belirli bir olgu veya alan hakkındaki bilgilerimizi anlamak ve genişletmek için kullanılan bir araştırma türüdür. Saf inceleme veya temel araştırma olarak da kabul edilmektedir. Bu tür araştırmalar, entelektüel bilgi birikimine katkıda bulunur.
Kuramsal çerçevenin, araştırmanın yapılma gerekçesi ile birlikte, belirlenen problemin nasıl ele alınacağını da kapsaması gerekir. Araştırmanın kuramsal çerçevesinin oluşumunda, araştırmacının temel aldığı kuramları belirtmesi ve bu kuramların yürütülen çalışmayla olan ilişkisinin kurulması beklenir.
Bilimsel yöntem, - Problemin veya sorunun belirlenmesi - Araştırma( veri toplama ) - Hipotez - Deney - Sonuç ve değerlendirme basamaklarından oluşur..
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri