Al-Bahr al-Mayyit, Buhairat, Bahret, veya Birket Lut, lit. "Lut Gölü/Denizi"), doğuda Ürdün, batıda İsrail ve Batı Şeria ile sınırlanmış bir tuz gölüdür. Ürdün Rift Vadisi'nde yer almaktadır ve ana kolu Ürdün Nehri'dir.
Ürdün, İsrail ve Filistin (Batı Şeria) arasındaki sınır hattında yer alan Lut Gölü, deniz seviyesinin 422 metre altında bulunuyor. Tuz oranının yüksekliğinden dolayı canlı yaşamının olmadığı göl, "Ölü Deniz" olarak da adlandırılıyor.
Aşırı tuzlu olduğu için yaşam barındırmadığı düşünülen ve bu yüzden "ölü deniz" olarak da adlandırılan Lut Gölü'nde hayat bulundu. Araştırmacılar, gölün tabanında yeni yaşam biçimleri ve derin su kaynaklarından oluşan bir sistem bulunduğunu ortaya çıkardı.
'Dünyayı Geziyorum' ekibi Ürdün'de yer alan, Dünyanın en tuzlu göllerinden biri olarak kabul edilen Lut Gölü'nü ziyaret etti. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan Lut Gölü'nün hikayesini Özlem Tunca anlattı.
YÜZME BİLMİYORSAN DERT ETME: BATMAK İMKANSIZ
Lut Gölü'de tuz oranı %30 olarak belirlenmiştir. Yüksek tuz oranı sayesinde yüzme bilmeyenler bile burada rahatlıkla yüzebiliyor. Gölde yüzen pek çok insan vaktini sırt üstü dinlenerek de geçiriyor.
İlgili 37 soru bulundu
Kutsal kitapta da geçen kıyametin habercisi göl kırmızıya döndü Ürdün'de 'Ölü Deniz havuzu' olarak da bilinen Lut Gölü, kırmızıya büründü.
Lut Gölü dünyanın en tuzlu üçüncü gölüdür. Bu nedenle hiç kıpırdanmasa bile gölün üzerinde bel hizasına kadar batmadan durulabilir. Bu gölün diğer adı ise Ölü Deniz olarak bilinir. Tuz oranı yüksek olduğu için yüzmeye gelenlerin sayısı da oldukça fazladır.
Dünyanın en tuzlu göllerinden ve suyu da çamuru da şifa kaynağı olarak bilinen Lut Gölü, yıllardır sedef hastalığı gibi özellikle cilt hastalarının uğrak yeri olarak biliniyor.
Lut Gölü %28 ile %33 arasında değişen tuz oranıyla (Akdeniz %3) Antarktika'daki Don Juan Gölü (%40'ın üzerinde) ve Asal Gölü'nden (%35) sonra dünyadaki en tuzlu üçüncü göldür. Gölde bazı dengesizliklerin işaretleri görülmektedir: su altındaki bazı asfalt parçaları su yüzeyine çıkmaktadır.
Yoğun tuz oranı nedeniyle hiçbir canlının yaşamadığı düşünülen ve Ölü Deniz olarak da anılan gölde, 100 metre derinliğindeki su kaynaklarında bulunan mikro organizmaların daha önce hiç gözlenmeyen türler olduğu belirtiliyor.
Tuz oranının yüksekliği, akarsu çıkışı olmayan göle akan tek önemli kaynak olan Ürdün nehrinin sularının azalması, gölün etrafında büyük olukların oluşmasına, yağmur suyunun azlığı da yıllık su seviyesinin 80 santimetreye gerilemesine yol açıyor. Bu durum ise gölü kuruma tehlikesine maruz bırakıyor.
Lut Gölü Hikayesi
Lut Kavmi'nin yaşadığı Sodom ve Gomore şehirlerinin bu bölgede olduğuna inanılır. Kuran-ı Kerim'de Araf ve Hicr surelerinde bu kavimle ilgili bilgiler verilmektedir. Kendilerine gönderilen peygambere inanmamaları sonucunda Allah bu bölgeyi sular altında bırakmıştır.
Tanrıların Gazabı olarak adlandırılan Vezüv Yanardağı'nın patlaması olayı ve Tevrat ile Kuran'da cezalandırıldığından bahsedilen Lut Kavmi'nin Pompei halkı olduğu birbirleriyle bağdaştırılan iki olay olarak karşımıza çıkıyor. Tabi, bunların hiçbiri kanıtlanış bilgiler değiller.
Ortadoğu'nun en büyük gölü olan İran'daki Urumiye Gölü'nün yüzde 60'ı, dünyanın en alçak noktası olan Ürdün'deki Lut Gölü'nün ise üçte biri kurudu.
600 km² civarında bir alanı kaplayan Lut Gölü'nün tabanı, su derinliği çok fazla olmasa da, göl seviyesi deniz seviyesinden 420 metre aşağıdadır. Bu büyük tuzlu göl, karşılıklı uzak noktalarından 80 km/18 km genişliktedir.
Sodom ve Gomora, Eski Ahit'in Tekvin Kitabı'nda sözü edilen günâhkâr oldukları için Tanrı'nın gazabıyla yok edilen kentler. İsrail'de, Lut Gölü'nün güneydoğusundaki el-Lisan Yarımadasının güneyinde sığ suların altında kaldıkları tahmin edilmektedir.
3 milyon yıl önce Afrika ve Arabistan faylarının ters yönde haraket etmesiyle oluşan boşluğa su dolmasıyla oluşan, 51 km uzunluk ve 18 km enindeki Lut Gölü'nün yüzeyi deniz seviyesinin 430 mt. altındadır. Bu özelliği ile dünyanın en alçak yeridir. Gölün derinliği, en derin noktada 298 metredir.
Hacimsel olarak dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü, yerin yüzeyinde bulunan sıvı hâldeki tatlı suyun yaklaşık %20'sini barındırıyor. Baykal Gölü aynı zamanda dünyanın en yaşlı (~25 milyon yaşında) ve en derin (~1.625 metre) gölü.
Lut gölü %30 tuz oranı ile dünyanın en tuzlu üçüncü göldür. Tuz oranının yüksek olmasının sebebi olarak da Şeria nehrinin yatağı boyunca getirdiği maddelerin göle akması ile aynı zamanda güneş sebebi ile aşırı buharlaşmanın etkisi bulunuyor.
Termal tuzun yoğun ödem çözme özelliği sayesinde, yağ ve selülit dokularının yanına ulaşan oksijen, yağ ve selüliti enerjiye dönüştürüyor. Bu da kalça, karın ve bel bölgesinde yoğun bir incelme, selülitlerin giderilmesi, cildin pürüzsüz ve narin bir hale gelmesini sağlıyor. '
Lut gölü, üçüncü zamanın ikinci yarısında teşekkül etmiş Akabe körfezi-Vâdilaraba rift vadisinin devamı olan ve bir noktasında deniz seviyesinden 790 metreyi aşkın derinlikteki tabanı ile karaların en derin yerini oluşturan Gor (Gavr) çukurunun bir kesimine suların toplanmasıyla meydana gelen tektonik bir göldür.
Ölü Deniz'den elde edilen %100 doğal mineral tuzlarından yapılmıştır – magnezyum, sodyum, potasyum, kalsiyum, bromid, iyodin, selenyum, sülfür, manganez ve benzeri 29 mineral içerir.
Lût ve ailesi şehirden çıkar, sabaha karşı da şehrin altı üstüne getirilir, üzerlerine balçıktan pişirilmiş, kat kat taşlar yağdırılır ve Lût'un kavmi karısıyla birlikte helâk edilir (el-A'râf 7/83-84; Hûd 11/81-83; el-Hicr 15/65, 73-74; el-Kamer 54/37-39; et-Tahrîm 66/10).
Üzerinde hiçbir canlının yaşamadığı belirtilen ve yapılan ölçümlerle dünyanın en sıcak bölgesi olarak kabul edilen bu yer, İran sınırları içerisinde bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri