Araştırma becerileri, bir kişinin yeni kavramlar yaratmak ve veri toplamanın kullanımını anlamak için taşıdığı yetenektir. Bu beceriler teknikler, dokümantasyon ve toplanan verilerin yorumlanmasını içerir. Araştırma, hipotezleri değerlendirmek ve bulguları en uygun şekilde paylaşmak için yapılır.
Günümüzün ön plana çıkan en önemli becerilerden biri olan araştırma becerisi, bireylerin ihtiyaç duyduğu bilgi kaynaklarına erişmesini, bunları analiz etmesini ve ihtiyaç duyduğu bilgiyi işleyerek kullanılabilir hâle getirmesini içermektedir.
Özgeçmişinizin beceriler/yetenekler bölümü, başvuruda bulunmakta olduğunuz işlerle ilgili yeteneklerinizi içerir. Bu bölümde, bilgisayar becerileri, yazılım becerileri ve / veya dil becerileri gibi ilgi alanınız veya kariyer alanınızla alakalı becerileri listelemelisiniz.
Beceri ise kişiden bir işi sonuçlandırması için beklenen teknik ve teknik olmayan bilgi, donanım ve özelliklerdir. Doğuştan gelen yeteneklerimiz elde ettiğimiz becerileri destekleyici bir rol üstlenir. Yetkinlik ise bireyin belli bir sorumluluğu veya işi/görevi yerine getirebilme durumu olduğunu söyleyebiliriz.
İlgili 15 soru bulundu
Öğrencilere kazandırılması hedeflenen işlevsel akademik beceriler saat okuma, para sayma, okuma, yazma, temel aritmetik ve temel işlemler olarak sıralanabilmektedir (Erbaş, 2008).
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir. Fizik dersi öğretim programında temel bilimsel süreç becerilerinin sıklıkla kullanılması gerekmekle beraber, programın amacı aşağıda sıralanan entegre bilimsel süreç becerilerinin kazandırılmasıdır.
Bilişsel beceriler, insanların öğrenme, düşünme, hatırlama, problem çözme ve karar verme gibi zihinsel işlemler yoluyla karmaşık bilgi işlemlerini gerçekleştirmesini sağlayan yeteneklerdir. Bu beceriler, insanların yaşamlarındaki günlük aktivitelerden, iş hayatına kadar her alanda önemli bir rol oynamaktadır.
Öğrencilerin Türkçede okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini uluslararası standartlarda ölçen ve ilk kez yapılan "Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı"nın pilot çalışma sonuç raporu açıklandı. Buna göre öğrencilerin en başarılı olduğu dil beceresi konuşma oldu.
Teknik Beceriler Nedir? Teknik beceri; yapılacak işte kullanılacak araç ve gereçleri kullanabilme yeteneğini, ölçülebilir ve kanıtlanabilir yeteneklerin toplamını ifade ediyor. Bazı temel teknik becerilerden bahsedecek olursak; Ms Office; Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Project, Visio, OneDrive, OneNote, ToDo.
Üst düzey düşün- me becerileri; eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, problem çözme ve karar verme becerileri olarak kabul edilmiştir.
Türkçe karşılığı 'zor beceriler' olan bu kavram, bireyin eğitimini aldığı, öğrenebildiği somut ve net yetkinlikleri ifade ediyor. Yabancı dil hakimiyeti, üniversite diploması, edinilen sertfikalar ve mesleki araçların kullanımı gibi becerilerin hepsi hard skills kapsamına giriyor.
Bu beceriler karar verme, problem çözme, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, etkili iletişim, kişiler arası iletişim, öz farkındalık, empati, duygularla baş etme ve stresle baş etme becerileridir. Bireyin kendini tanıması ve güçlü yönlerini ortaya çıkarabilmesi için bu becerilere ihtiyacı vardır.
Hard skills, basitçe teknik beceriler demek. Bir işi yapabilmek için ihtiyaç duyulan, öğrenilebilen, seviyesi ölçülebilen ve kanıtlanabilen, didaktik yapıdaki yetenekler. Diplomalar, sertifikalar, eğitimler ve mesleki yeterlilik belgelerinin tamamı hard skills tanımına girer.
Kognitif (Bilişsel) fonksiyonlar farkına varma, algılama, mantıksal düşünme, lisan, hafıza ve muhakeme kurmayı içeren bilme yeteneği olarak tanımlanabilir.
Bu temeller şunlardır; Bilgiyi Edinebilme, Akıl Yürütme, Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme, Düşündüğünü İfade etme'dir.
Bilişsel gelişim öğrenme, anlama, dikkatini verme, algılama, bellek, problem çözme, mantık yürütme ve yaratıcılık becerilerini kapsar.
Yetkinlikler iş hayatında, teknik bilginin dışında işi başarıyla yapmak için ihtiyaç duyulan yetenek, genel tutum ve davranışsal becerilerdir.
İyi iletişim becerileri, takım çalışması, problem çözme becerileri, adapte olabilme ve liderlik becerileri, iş yerinde başarılı olmak için gereken “soft skills” örneklerindendir.
Açık Beceri: eylem sırasında çevresel şartlar değişkendir ve tahmin edilemez. Kapalı Beceri: eylem sırasında çevresel şartlar sabittir ve tahmin edilebilir. Eylemden önce kişi plan yapabilir. Motor Beceriler: başarıyı belirleyen temel unsur hareket kalitesinin kendisidir.
İnce beceriler (Soft Skills) ise, empati, işe pozitif yaklaşım, iyi bir iletişim ve problem çözme becerisi gibi daha çok duygusal zeka seviyesiyle alakalıdır. Uzmanlık becerileri ölçülebilirken, ince beceriler somut değildir ve ölçülmesi zor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri