Cam yünü 250 dereceye kadar yangına dayanıklıdır. Taş yünü ise 650 dereceye kadar yangına direnç gösterir. Esnek bir malzeme olan cam yününün basınç ve kopma direnci taş yüne göre daha düşüktür. Taş yününün kesilmesi, taşınması ve montajı daha kolaydır.
İç bölme ve komşu duvarlarda, Merdiven ve asansör boşluklarına bitişik duvarlarda, Her türlü ahşap oturtma çatılarda, metal/sandviç çatılarda, Ahşap karkas binaların içten ısı/ses yalıtımı uygulamalarında vb. alanlarda kullanılır.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Taşyününün ömrü genel olarak 10 – 15 yıl arası değişiklik göstermektedir. Dış cephe ve farklı alanlarda izolasyon amacıyla tercih edilen taşyünü, minimum 10 yıl oldukça üst düzey bir şekilde istenilen performansı vermektedir.
Cam yünü kullanım alanları oldukça geniş bir yere sahiptir. Yapıların iç duvarlarında, çatı katlarında, merdiven ve asansör boşluklarında, ahşap yapılarda sıklıkla tercih edilir.
İlgili 27 soru bulundu
Taş yünü mü cam yünü mü? Cam yünü 250 dereceye kadar yangına dayanıklıdır. Taş yünü ise 650 dereceye kadar yangına direnç gösterir. Esnek bir malzeme olan cam yününün basınç ve kopma direnci taş yüne göre daha düşüktür.
En iyi çatı izolasyonu,çatıyı çepeçevre kuşatacak,zamanla bozulmayacak,zararlı kimyasal içermeyecek olan yalıtım malzemesidir. Bu özellikleri aynı anda bünyesinde barındıran çatı izolasyonu malzemesi de;bor yalıtım,ÇATIBOR dur.
Bu benzersiz fibröz elyaf yapısı taş yününü en iyi ses emici inşaat malzemelerinden biri haline getirmektedir. Taşyünü , suya ve ya yağmura maruz kaldığında ıslakmış gibi görünmektedir. Gerçekte su yüzeyde kalır, çünkü taş yünü elyafları su iticidir.
Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır. Taş yünü yangına karşı çok dayanıklı bir malzemedir.
Direk olarak suya ve buhar yoğuşması etkisi altında kalmamalıdır. Taşyünü su alırsa ve ıslanırsa ısı iletkenlik özellği artar. Isı yalıtım malzemelerinin düşük ısı iletim özelliği göstermesi istenir.
Taş yünü, ses yalıtımı ve yangın dayanımı için mükemmel bir malzeme olarak bilinirken, EPS strafor, ısı yalıtımı için daha da mükemmel bir malzeme olarak kabul edilir. EPS strafor ayrıca su yalıtımı konusunda da etkilidir. Taş yünü, yoğun bir yapıya sahiptir ve yüksek kalınlıklarda bile sıkıştırılamaz.
Dış cephe, çatı, duvar gibi kaplama olarak bildiğimiz izolasyon hizmetinde kullanılmasını önerdiğimiz kaliteli malzeme, poliüretandır. Bu malzeme hem dayanıklı hem de uzun süreli bir malzemedir. En iyi izolasyon malzemesi hangisidir sorusuna yetkili firma olarak yanıt verebiliriz.
Tavan ısı yalıtımlarında genellikle en çok kullanılan yalıtım malzemesi cam yünüdür. Tavan yalıtımı işleminde, döşemeye serilmektedir. Uygulama yapılırken cam yününün suyla temas etmesi önlenmektedir.
19- Yanlış: Mineral yünler (camyünü ve taşyünü) su emer yalıtım yapamaz. Doğru: Dış cephe ısı yalıtımında kullanılan lifli malzemeler doğru detayla çözümlenir, suya maruz kalmayacak şekilde uygulama bitirilirse elbette kullanılabilir.
Cam yünü yerine kullanılabilecek malzemeler şunlardır: Taş yünü: Taş yünü, volkanik kayaçlardan elde edilen bir yalıtım malzemesidir. Cam yününe benzer özelliklere sahip olan taş yünü, ısı, ses ve yangın yalıtımı için kullanılabilir.
Taşyünü Özellikleri
İnorganik taşlardan elde edildiği için, bakteri üretmez, çürüme yapmaz. Ömrü uzundur. En önemli özelliklerinden birisi, yangına karşı dayanıklılığıdır. Çünkü bu malzeme, 1000 derecenin üzerindeki sıcaklıklara bile uzun süre dayanabilecek kapasitededir.
Kaya yünü olarak da isimlendirilen taş yünü; volkanik kayaçlardan elde edilen bazalt, diyabaz, dolomit gibi mineral, inorganik taşların 1400-1500°C arasında ergitilip, elyaf haline getirilmesi sonucunda elde edilir.
Hammaddenin büyük ocaklarda 1600°C'de akışkan lav haline gelinceye kadar eritilmesi ve elyaf haline getirilmesiyle elde edilir. Taş yünü bazen asbest ile karıştırılır. Taş yünü ve cam yünü pnömokonyoz hastalığına neden olmaktadır. Asbest gibi solunum sisteminde hastalıklara neden olabilmektedir.
Mantolama yaparken kullanılacak malzemelerin kalitesi çok önemlidir. Taş yünü, cam elyafı ve PIR gibi en iyi mantolama malzemeleri, evin ısı yalıtımını en iyi şekilde artırarak enerji tasarrufu sağlar ve daha sıcak bir yaşam ortamı oluşturur.
– Bir paket : 5.76 m2 'dir.
Taşyünü ısı yalıtım levhalarının ise en önemli ayırt edici özelliği Yangın Tepki Sınıflarının A1 (hiç yanmaz) olmasıdır. EPS ve XPS'e göre ağırlığı daha fazla ve fiyatı daha pahalı bir malzeme olan taş yünü ısı yalıtım levhaları su emme açısından en düşük performansa sahiptir.
Suya karşı oldukça dayanıklı olan taş yünü,neme karşı da dirençlidir. Su emme kapasitesi düşüktür, bu da rutubet ve küf oluşumunu engeller. Islak bölgelerde ve su yalıtımı gerektiren alanlarda kullanılarak suyun binalara nüfuz etmesini engeller.
Çatı kaplama malzemeleri arasında en iyi bilinen ve en çok tercih edilen malzeme, kiremittir. Braas Kiremit de yüksek üretim teknolojisi, sağlamlığı ve estetik profil yapısı sayesinde dünyanın farklı iklim kuşaklarında kullanılan, güvenilir bir çatı kaplama malzemesi olarak tercih edilmektedir.
Çatı katında soğuk hissiyatını önlemenin en önemli adımlarından biri iyi bir yalıtım sağlamaktır. Çatı katının tavan, duvar ve zemin bölgelerinde yüksek kaliteli yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır. Cam elyafı, taş yünü veya poliüretan köpük gibi etkili yalıtım malzemeleri tercih edilebilir.
Çatı izolasyonu nasıl yapılır sorusuna en etkili cevap yine poliüretan sprey köpüktür. Özellikle maliyetlerin yükseldiği günümüz dünyasında enerji verimliliğine katkı sağlayan poliüretan sprey köpük mobil araçların alana taşınmasıyla yapılır. Kapalı hücreli özelliği sayesinde eşi benzeri olmayan çatı izolasyonu sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri