Bağımsız değişken (X), araştırmacının bağımlı değişken üzerinde etkisini test etmek istediği değişkendir. Bağımlı değişken (Y) ise üzerinde bağımsız değişkenin etkisi incelenen değişkendir. Bağımlı değişken araştırmacının bireyler ya da gruplar arası değişkenliğini incelediği değişken, çözmeye odaklandığı problemdir.
Bağımsız değişken(X), araştırmacının bağımlı değişken üzerinde etkisini test etmek istediği değişkendir. Bağımlı değişken(Y) ise üzerinde bağımsız değişkenin etkisi incelenen değişkendir. Bağımlı değişken, araştırmacının bireyler ya da gruplar arası değişkenliğin incelediği değişken, çözmeye odaklandığı problemdir.
Örneğin, öğrenci başarısızlığı üzerine yapılan bir araştırmada öğrenci başarısı" (başarı ve başarısızlık ya da düzeyleri olarak) bağımlı değişkendir;nedeni ve niçini bilinmek istenen değişkendir.Bağımlı değişken, genellikle "Y" harfi ile gösterilir.
Bağımlı değişken (etkilenen): bağımsız değişkene bağlı olarak değişiminin araştırıldığı değişken. Bağımsız (etki eden) değişken: araştırmada etkisinin olup olmadığı araştırılan değişken. Bağımlı değişken (etkilenen): bağımsız değişkene bağlı olarak değişiminin araştırıldığı değişken.
Bağımsız değişken; İnsan kontrolü altında yaşanması söz konusu durumda olan değişkenliktir. Bağımlı değişken; İnsan kontrolü altında yaşanması söz konusu olan değişkenlikten etkilenen ve buna bağlı şekilde değişen değişkenlik olarak tabir edilir.
İlgili 35 soru bulundu
Farklı kağıt havlu markalarını karşılaştırıp en çok sıvı tutan kağıt havluyu bulmak istiyorsanız; kağıt havlu markası bağımsız değişkeni oluştururken, kağıt havlunun emdiği sıvı miktarı ise bağımlı değişkendir. Bağımsız değişken örneklerinden bir diğeri ise lamba deneyidir.
Bağımlı değişken araştırmacının manipüle etmediği, bağımsız değişkene bağlı olarak ortaya çıkan ve araştırmanın sonucu durumunda olan değişkendir. Bağımsız değişken ise, araştırmacının manipüle ettiği, ilgisini yoğunlaştırdığı nicel ya da nitel olabilen değişkendir (Büyüköztürk, 2003).
Bağımlı değişkenler, bağımsız değişkenlere tepki olarak değiştiği gözlenen değişkenlerdir. Bağımsız değişkenler ise bağımlı değişkenlerde bir değişime neden olmak için bilinçli veya kasti bir şekilde manipüle edilen değişkenlerdir.
Bir bağımsız değişken, bir deneyde değiştirilen miktarı temsil eden bir değişkendir. Genelde, bir denklemdeki bağımsız değişkeni temsil etmek için değişkeni kullanılır.
Sürekli Değişken: Ölçülebilen ve tartılabilen değerleri içeren değişkenlerdir. Örneğin, uzunluk, ağırlık, yaş, alan, güç, zeka düzeyi, sıcaklık, basınç, hız… Kesikli Değişken: Sayılabilen değişkenlerdir.
Bağımlı Değişken (Dependent Variable): Bir deneyde ölçülen veya test edilen değişkendir. Bu değişimlere sebep olan faktör ise bağımsız değişkendir. Bağımlı değişken diğer değişkenlerden etkilenir yani bağımsız değişken bağımlı değişkeni etkiler.
Bağımsız değişkenler arasında anlamlı doğrusal ilişki yoktur. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişki doğrusaldır.
Özetle; Bağımsız değişken neden; bağımlı değişkeni sonuç olarak kodluyoruz.
Bağımlı değişken; İnsan kontrolü altında yaşanan değişkenlikten etkilenen ve buna bağlı olarak değişen değişkenlik olarak nitelendirilir. Burada bağımlı değişken ile beraber herhangi bir durumu insan kontrolü altında değiştiği düşünülmektedir.
Örnek: Bir öğrenci deneyinde, öğrencilerin matematik sınavındaki notları bağımlı değişken olabilir. Bu durumda, bağımlı değişken öğrencilerin performansını temsil eder.
Başarı puanı, ağırlık ve uzunluk ölçüleri birer nicel değişkendir. Eğer değişkenin özelliği sınıflandırılıyorsa nitel değişken denir.
Bağımsız değişken (X), araştırmacının bağımlı değişken üzerinde etkisini test etmek istediği değişkendir. Bağımlı değişken (Y) ise üzerinde bağımsız değişkenin etkisi incelenen değişkendir.
Bağımsız değişken genellikle deneyin kontrol edildiği değişkendir. Örneğin, bir araştırmada bir ilacın etkisini incelemek istediğinizi varsayalım. Bu durumda, ilaç bağımsız değişkendir, çünkü bu değişkeni denetleyebilirsiniz. Deney grubuna ilaç verirken, kontrol grubuna ise ilaç vermezsiniz.
Başlıca değişken türleri sürekli değişken ve süreksiz (kesikli) değişkendir. Değişken türleri değerlendirilirken özelliklerine, değerlerine ve neden sonuç ilişkisine göre kategorizasyon yapılır. Değişkenler; Yapısına göre; nicel ve nitel olmak üzere ikiye ayrılır.
Bir durumdan diğerine, gözlemden gözleme farklılık gösteren özelliklere “değişken” adı verilir.
Bağımsız Değişken: Etkisi araştırılan değişkendir. Araştırmacının değiştirdiği değişkendir. Bağımlı Değişken: Bağımsız değişkene bağlı olarak değişen değişkendir. Karıştırıcı (Kontrol) Değişkeni: Deneysel çalışmalarda bağımlı değişkeni bağımsız değişken dışında etkileyebilecek diğer değişkenlerdir.
Değişken: Değişebilen, yani en az iki değer alabilen, her şey değişkendir. Gözlemden gözleme değişik değerler alabilen objelere, özelliklere veya durumlara denir. seçeneklerden başkasını alamıyor, yalnızca tam sayıar ile ifade ediliyor ise süreksiz değişkendir. Bunlara nitel değişkenler de denir.
Sayısal değişken: Ölçülebilen, üzerinde aritmetik işlemler yapılabilen ve nümerik olarak ifade edilebilen veri tipidir. Boy, kilo, yaş ve hava sıcaklığı sayısal değişkenlere örnek olarak verilebilir.
Sözcük ya da sembollerle ifade edilen değişkenlere 'nitel (qualitative)', sayılarla ifade edilen değişkenler ise 'nicel (quantitative)' değişken olarak adlandırılır. Örneğin cinsiyet, kadın ve erkek olarak değerler alabilen iki kategorili ve nitel bir değişkendir.
Bağımlı-Bağımsız değişken;
Örneğin bir inşaat işletmesinin reklam harcamaları ile sattığı daire sayısı arasında ilişki olup olmadığını konu alan bir araştırmada reklam harcamaları bağımsız değişkeni, satılan daire sayısı ise bağımlı değişkeni ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri