Evreni temsil eden bir alt küme seçilmesine örnekleme ya da örneklem seçimi denir. Araştırma evreninden, evreni temsil etmesi için seçilen örneklerden oluşan gruba örneklem denir.
Araştırma evreni içerisinden amaca uygun herhangi bir yöntemle seçilen ve evreni temsil yeteneğine sahip birimler veya elemanlar kümesine örneklem denir (Ural, 2011: 23). Evren içerisinden evreni temsil eden birimleri seçme (örnek alma) işlemine ise örnekleme denir (Ural, 2011: 23).
Evren bir araştırmada toplanacak verilerin analizi ile elde edilecek sonuçların geçerli olacağı, yorumlanacağı gruptur. tüm birimlerine ulaşılarak bilgilerin toplanmasına sayım denir. Örneklem özellikleri hakkında bilgi toplamak için çalışılan evrenden seçilen onun sınırlı bir parçasıdır.
kullanımı için bilgi bakımından zengin vakaların belirlenmesi ve seçilmesi için nitel araştırmalarda yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Bu örnekleme yöntemi, ilgilenilen konu hakkında bilgili ve deneyimli bireylerin ya da grupların tanımlanması ve seçilmesini içerir.
Evren ne kadar küçükse, örneklem o kadar büyük olmalıdır. Evren büyüdükçe, örneklem büyüklüğünün artışı önemsizleşir. Ülke/kent ölçeğinde araştırmalar tipik olarak 1000-2000 kişilik örneklemlerden oluşur.
İlgili 43 soru bulundu
Seçimde eşit olasılık sağlamanın en kesin yolu, tesadüfî seçim yolunu kullanmaktır. Bu, evrendeki herkesin adının yer aldığı bir liste oluşturmayı gerektirir. Bu listeye örneklem çerçevesi adı verilir. Daha sonra örneklem için gerekli sayıda örnek, bu listeden kurayla seçilir.
Seçim işlemlerinde popülasyon büyüklüğü (N) örneklem büyüklüğüne (n) bölünerek bir birimin kaç birimde bir örnekleme alınacağı belirlenir (k= N/n). Örnek olarak, N = 5.000, n = 250. k = 5000/250 = 20.
Nitel araştırmalarda büyük gruplar yerine, araştırmanın amaçlarını karşılayan, detaylı veri sunabilecek örneklemlerin belirlenmesi gereklidir (Coyne, 1997). Az sayıda örneklemden sağlanan verilerin derinliği, bir ölçüde araştırmacının tecrübesini gerektirmektedir.
Nicel araştırmada olasılıklı örneklemin amacı, evreni veya evrenin bir bölümünü temsil edecek çok sayıda bireyi seçmektir. İdeal olarak bireyler evrenden, herkesin seçilme şansına sahip olduğu bir yöntemle rastgele belirlenir.
Evreni oluşturan birimlerin hepsine eşit seçilebilme şansının verildiği örnekleme türüdür. Evreni temsil etmek amacıyla seçilecek örneğe girecek birimlerin rastgele olarak seçilemeyip araştırmacının kendi inisiyatifi ile seçtiği birimlerden oluşan örneklemelerdir.
örnekleme nedir? Örnekleme onlardan istatistiksel çıkarımlar yapmak ve tüm popülasyonun özelliklerini tahmin etmek için popülasyonun tek tek üyelerini veya bir alt kümesini seçme tekniğidir. Farklı örnekleme yöntemleri araştırmacılar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Temsil yeteneğine sahip bir örneklemin özellikleri şunlardır: • Örneklem büyüklüğü yeterli olmalıdır. Örneklem evrendeki dağılıma çeşit ve oran yönünden benzer olmalıdır. Örneklem olasılıklı örneklem yöntemlerinden biriyle seçilmelidir. Seçimde uygun örnekleme yöntemi kullanılmalıdır.
Örneklem, belli bir evrenden, belli kurallara göre seçilmiş ve seçildiği evreni temsil yeterliği kabul edilen küçük kümedir (Karasar, 1982, s.116). , evrenden onu temsil edici örneklemin alınması işlemidir (Sencer ve Sencer, 1978, s.450).
Nitel araştırmalarda amaçlı örneklem (çalışma grubu) kullanılır. Bu türler aykırı durum, maksimum çeşitlilik, benzeşik, tipik durum, kritik durum, kartopu, ölçüt, doğrulayıcı ve yanlışlayıcı ve kolay ulaşılabilir durum olarak söylenebilir. Bu türler hakkında videoda bilgi verilmiştir. Teşekkür ederim.
Tüm kitle yerine, örneklem üzerinde çalışma, araştırıcıya ya da ilgili birime zaman, para ve insan gücü kazandırır. Bu nedenle örneklem seçme işi oldukça önemlidir. Örneklem öyle seçilmelidir ki, hem maliyet en aza indirgensin, hem de kitle için kısa sürede tutarlı sonuçlar elde edilebilsin.
Sağlık olgularının oluştuğu ve yaşandığı topluluğun tamamını “evren” olarak tanımlıyoruz. Örneklem ise evrenin içinden gelen, nitelik ve nicelik olarak onu temsil eden, evrenden daha küçük model ve evrenin alt birimi- dir. Örnekleme ise üzerinde çalışılan bir evrenden örnek- lem seçme işlemidir.
Adından da anlaşıldığı üzere örneklendirme, yazılan ya da söylenenlerin daha anlaşılır bir hal alması için kullanılan bir yöntemdir. Böylelikle düşünceler somut ve daha anlaşılır bir hal alır.
Bu yöntemde, örnekleme süreci tanımlanan evrende yer alan bir bireyin, genellikle rassal olarak seçilmesiyle başlar. Belirlenen bu birey örneklemeye giren birinci birimdir. Bu bireyle aynı evren tanımında yer alan tanıdığı bir bireyin olup olmadığı araştırılır. Varsa, bu bireye ulaşılır.
Tanım: Kolayda örnekleme, araştırmacıların pazar araştırması verilerini elverişli bir katılımcı havuzundan topladıkları bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Son derece hızlı, karmaşık olmayan ve ekonomik olduğu için en yaygın kullanılan örnekleme tekniğidir.
Amaçlı örnekleme, örneklem grubunun belirli niteliklere sahip olmasının hedeflendiği rastgele bir örnekleme yöntemidir. Bu yöntem birçok popülasyonda kullanılabilir, ancak daha küçük bir örneklem büyüklüğü ve daha homojen bir popülasyon ile daha etkilidir.
Her bir örneklem seçimine eşit seçilme olasılığı vererek (seçilen birim yerine konularak ya da konulmadan) seçilen birimlerin örnekleme alındığı yöntemdir.
Örneklem büyüklüğünün kabaca belirlenmesi yöntemleri: – Tanımlayıcı (betimsel) araştırmalarda: Evrenden minimum %10 örneklem alınır, • Küçük evrenlerde evrenin %20'sine ihtiyaç duyulur. – Korelasyon çalışmalarında en az 30 denek gerekir.
'Örneklem büyüklüğü', araştırma yapmak için dahil edilen bireylerin sayısını tanımlamak için kullanılan bir pazar araştırması terimidir. Araştırmacılar örneklemlerini yaş, cinsiyet veya fiziksel konum gibi demografik özelliklere göre seçerler. Örnekler belirsiz veya spesifik olabilir.
Örneklem büyüklüğünü tahmin etmede etkili birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar I.Tip hata (α), testin gücü (1-β) ve etki büyüklüğüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri