Arayüz dış fırçası, bazı durumlarda diş fırçasının girmesi mümkün olmayan boşluklara girerek o bölgelerin daha etkili bir şekilde temizlenmesi amacıyla kullanılan diş aparatı olarak bilinir. Bazı dişlerin arası ağız ve diş yapısına göre diş ipinin bile temizlemekte zorlanacağı genişliğe sahip olabilir.
Arayüz fırçası başta tel tedavisi (ortodonti tedavisi) gören kişiler olmak üzere herkes tarafından kullanılabilmektedir. Dişlerin detaylı temizlenmesini sağlayan bir aparattır. Diş fırçasının giremediği boşluklara girerek dişlerin derinlemesine temizlenmesini sağlamaktadır.
Diş ipi ve arayüz fırçası, dişlerin arasındaki boşlukları temizlemek için kullanılan farklı yöntemlerdir. Bununla birlikte, bu iki yöntemi kullanmanız çok daha iyi sonuç vereceği için beraber kullanım tekniği önerilir. Özellikle de dişlerinizin arasındaki boşluklar dar ise arayüz fırçası kullanmak daha uygun olacaktır.
Kimler Ara Yüz Fırçası Kullanmalı? Diş teli tedavisi görmüş olan hastalar uygun ebatta ara yüz fırçası kullanabilirler. Diş aralarında boşluklar olanlar bu fırçayı kullanmalıdırlar. Diş eti çekilmesi durumu yaşayanların bu fırçayı kullanmaları önerilir.
Arayüz Fırçası Kullanımı
Yere paralel ve diş arasında uygun bir açıyla dişlerin aralarına yerleştirilmeli. İleri geri hareketi yaparak yaklaşık 10 kez ileri geri hareket ile, ara yüzeylerin temizliği yapılmalıdır. Fırça kullanıldıktan sonra bol su ile temizlenmeli, bir fırça en fazla 2 – 3 gün kullanılmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Arayüz fırçasını gün içerisinde 2 kere kullandığınızda 3 gün, 1 kere kullandığınızda ise 6 güne kadar kullanmaya devam edebilirsiniz. Fırçanın yıpranma durumu ve ne şekilde kullandığınız kullanım süresini belirleyecektir.
Arayüz fırçası ağız içi bakımının vazgeçilmez bir parçasıdır. Arayüz fırçası diş ipinin ulaşamadığı iki diş arasında diş etinin kapattığı alanın temizlenmesine yarar. Özellikle diş eti çekilmesi olan hastalar için kullanımı zorunludur. Arayüz fırçalarını kullanırken herhangi bir macun uygulamasına gerek yoktur.
Yaygın olarak kullanılan arayüz diş fırçası numaraları şu şekildedir: İnce Kalınlık İçin Numaralar: 0.4 mm, 0.45 mm, 0.5 mm. Orta Kalınlık İçin Numaralar: 0.6 mm, 0.7 mm, 0.8 mm. Kalın Arayüz Fırçaları İçin Numaralar: 1.1 mm, 1.3 mm, 1.5 mm.
Özellikle dişlerinde çapraşıklık olan hastaların ve aşırı sıkı olan hastaların diş ipi kullanımı zorunludur. Diş eti çekilmesi olup kök yüzeyleri açıkta olan hastaların, ortodonti hastalarının, porselen dişleri olan hastaların ve implant hastalarının ise arayüz fırçası kullanımı zorunludur.
Genellikle bu temizlik için diş ipi önerilir; ancak bazen diş ipi yeterli olmayabilir ya da hasta bu tekniği kullanırken motivasyon kaybı yaşayabilir. Böyle durumlarda diş arası fırçalarının (arayüz fırçası) kullanımı gereklidir. Özellikle diş eti çekilmesi olan hastalar için kullanımı çok önemlidir.
Bu yüzden diş ipini kullanırken şunlara dikkat etmenizde fayda var; Günde bir kez, diş fırçaladıktan sonra kullanın. İster sabah ister akşam, tercih sizindir. Yaklaşık 30-40 cm uzunluğundaki diş ipini orta parmaklarınıza dolayın.
Farklı boyutlarda bulunabilen arayüz fırçası çeşitleri ince, orta ve kalın boyutlarda kullanılabilir. 0.4 mm ile ince bir yapıda başlayan arayüz diş fırçası boyutları 1.5 mm kalın boyutlara kadar ulaşabilir. Boyutlar arasında en ince kullanımı sağlayan seçenek ise arayüz diş fırçası 0.4 mm olarak karşımıza çıkar.
Diş ipleri genel olarak dişlerin fırçalanmasından önce kullanılmalıdır. Böylelikle dişlerin arasındaki yiyecek atıkları nedeniyle temizlenmeyen ve tıkalı olan bölgelere diş macunu ulaşmayabilir. O nedenle dişlerin daha temiz olmasına dikkat edilmelidir. Diş ipi mutlaka dişler fırçalanmadan önce kullanılmalıdır.
Arayüz fırçasını günde bir kere kullanmak yeterli olacaktır ancak tel tedavisi gören kişilere diş aralarında kalan birikintiler için daha fazla ihtiyaç olabilir. Arayüz fırçasını eğer günde 2 kere kullanıyorsanız 3 gün, günde 1 kere kullanıyorsanız 6 güne kadar kullanabilirsiniz.
Arayüz (arabirim), iki sistemin birbiriyle ya da bir kullanıcının bir sistemle etkileşime geçmesini sağlayan sınır yazılım ve/veya donanım birimidir. Örneğin, bir dokunmatik ekran kullanıcının akıllı telefon sistemiyle etkileşime geçmesini sağlayan bir arabirimdir.
Çoğu diş hekimi diş fırçanızı yaklaşık her üç ayda bir değiştirmenizi önermekte ve American Dental Association (ADA - Amerikan Diş Hekimleri Birliği) diş fırçanızı yaklaşık olarak her üç ila dört ayda bir veya kılları aşınmışsa daha erken değiştirmenizi tavsiye etmektedir.
Elektrikli Diş Fırçalarının Diş Eti Sağlığı İçin En İyi Seçenek Olduğu Kanıtlanmıştır. Düzenli bir ağız bakımı rutini, diş eti hastalığının kök salmasını önlemeye yardımcı olabilir. Diş etleriniz için en iyi diş fırçasını ararken elektrikli diş fırçasına geçmeyi değerlendirebilirsiniz.
Diş ipini parmaklarınızın arasında gergin şekilde tutarak iki dişinizin arasına doğru nazikçe ittirin. İpin diş etinizin çizgisini geçtiğine emin olarak dişlerinizin yan yüzeylerini iple nazikçe sıyırın ve aynı işlemi diş ipinin temiz bölümlerini kullanarak tüm dişlerinize uygulayın.
Diş fırçası ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır, ancak kişinin çok hassas bir diş eti varsa ya da hastaysa yumuşak kıllı fırçaları tercih etmesi uygundur, normal bir yetişkin tarafından kullanılan diş fırçasının orta sertlikte kıllara sahip olması ve baş kısmının ağza uygun büyüklükte olması gerekmektedir.
Dişlerin aralarının ve ağız içinin temizlenmesi amacıyla kullanılan su ve hava püskürtme özelliği bulunan cihaza ağız duşu adı verilir. Ağız duşu, diş ipi ve diş fırçası ile ulaşmanın söz konusu olmadığı bölgeleri etkili bir şekilde temizleme imkânı verir.
Tel aralarında herhangi bir artığın kalmadığından emin olunmalı ve dikkatlice fırçalama işlemi yapılmalıdır. Küçük daireler çizerek fırçalama işlemine devam etmeli ve en az 3 dakika kadar yumuşak hareketlerle bütün yüzey temizlenmelidir. Ortodonti tedavi sonrası uzman tarafından önerilen diş ipi kullanılmalıdır.
Dişleriniz için manuel olarak veya pil ile çalışan diş fırçalarını tercih edebilirsiniz. Ancak tercih edeceğiniz diş fırçasının kıllarının yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz. Diş fırçanızın ağız yapınıza da uygun olmasına özen göstermelisiniz. Ağız yapınız küçük ise daha küçük boyutlu fırçaları tercih edebilirsiniz.
Ancak o dönemde çoğu insan yemekten sonra (Romalıların yaptığı gibi) dişlerini sert bir kuş tüyüyle temizler, pirinç ya da gümüş kürdanlar kullanırlardı. Bu durum, 1938'de ilk naylon kıllı diş fırçası bulunana kadar sürdü. İlk diş fırçasının patentini 1857'de H. N.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri