Buna göre, ardiye, depolama ve terminal hizmetlerinin şirketiniz tarafından ithal veya ihraç edilen malların sahibi konumunda bulunan firmalara sunulması nedeniyle lojistik firmaları adına değil, ithalatçı veya ihracatçı firmalar adına fatura düzenlenmesi gerekmekte olup,Kanunun 17/4-o maddesi hükmü uyarınca KDV den ...
Antrepo ve Geçici Depolama Yerlerinde Verilen Hizmetlerde KDV Uygulamasına İlişkin Bilgilendirme. hükmü amir olup, antrepolar ve geçici depolama yerlerinde ardiye, depolama ve terminal hizmetlerinde KDV istisnasından faydalanılabileceği belirtilmiştir.
Dolu olan ihracat konteynerlerinden ilk 3 gün ardiye alınmaz. Ancak konteyner tahliye limanına indiği andan itibaren, ardiye ücreti de çalışmaya başlar. Ardiye, liman idaresi tarafından talep edilen bir ücrettir.
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı, 27.04.2012 tarih ve 461 sayılı özelgesinde dış taşıma işlemleri ile ilgili olarak ordino, konşimento, navlun ATR belgesi düzenleme hizmetlerinin 14 üncü madde kapsamında KDV den müstesna olduğu belirtilmiştir.
Araçlar, Petrol Aramaları, Teşvik Belgeli Yatırımlarda İstisna: Deniz, hava, demiryolu taşıma araçlarının yüzer tesis ve araç kiralaması, işletmesi, onarım-bakım işlemleri, bu araçlara liman ve havalimanlarında verilen hizmetler.
İlgili 16 soru bulundu
Yurt dışındaki kişi veya şirketler için yapılan yazılım, grafik tasarım hizmetleri, yabancı şirketlerinin fuar, panayır gibi organizasyonlarda satın aldıkları mal, hizmetler, ilgili makamlarca onaylanmış olan sinema eserlerinin yabancılara satılması da KDV muafiyetine tabidir.
Fakat, KDV indirimleri iktisatta aşina olduğumuz fiyat yapışkanlığı nedeniyle çoğu kez fiyatlara indirim olarak yansımaz. Bu nedenle, KDV indirimleri çoğu kez nihai tüketiciye değil, bu malları üreten ve/veya satanlara yarar sağlar.
Malların gümrük işlemleri sorası alıcısına teslim edilebileceğine ilişkin nakliyeciden yazılı imzalı bir belge istemektedir. İşte Türkiye'de bu belgeye ordino denmektedir. Bu işlemler karşılığı yapılan gümrük işlemlerine karşılık işlem bedeli olarak ordino ücreti adı altında bir ücret tahsil edilmektedir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
Ardiye ise demuraj bedeli gibi belirli bir anlaşmanın istenilen sürede tamamlanmamış olmasından doğan ek masraflar yerine, ithalatçı firmanın normal şartlarda da ödemesi gereken bir ücrettir. Ardiye masrafları nakliye firmasına değil liman işletmesine ödenmektedir.
Ticaret eşyasını saklamaya yarayan yere denir(depo). Ayrıca; böyle bir yerde saklanan eşya için ödenen ücrete de “ardiye” denilmektedir. İthalatta eşyanın antrepoya (tahliye edildiği gün ve çıkış yaptığı gün dâhil olmak üzere) beklediği gün üzerinden alınan tutardır.
Eşyaların limanda serbest süreden (free time) fazla beklemesi durumunda nakliyeciler tarafından alıcılara demuraj ve detention faturası kesilir. Dünya'da genel olarak bu uygulama ithalat sürecinde ürünlerin limanda beklediği süre için demuraj masrafı faturasıyla uygulanır.
159 Verilen Sipariş Avansları
İthal edilecek olan mal dolayısıyla katlanılan nakliye, sigorta, yükleme, boşaltma, banka, ardiye, liman, antrepo, banka ve gümrük müşaviri gibi malın maliyetine yansıtılacak masrafların ve mal bedeli olarak peşin yapılan ödemelerin takip edildiği hesaptır.
Ardiye Ücreti Nasıl Belirlenir ? Ürünlerin kilogramı, kaldığı süre, nasıl taşındığı ve ürün cinsi bu süreçte fiyat belirleyen etkenler olup ürünlerin tahliyesinde transpalet, forklift yada vinçten hangilerinin kullanıldığıda fiyatı belirleyen etkenler arasındadır.
İthalat firmaları havaalanı depolarına gelen malzemelerinde kap ve kilo sınırlaması olmaksızın eşyanın ambara girişinden itibaren ilk 12 saat içerisinde malzemelerini çekmeleri durumunda ardiye ve ordino ücretinden muaf tutulmuşlardır.
Ürünün kendi istisna fatura kodu seçilerek, faturada belirtilmesi sağlanır. Eğer birden fazla ürün için KDV'siz fatura kesecekseniz ve hepsinin istisna kodu da birbirinden farklıysa, 350 – Diğerleri kodu seçilerek KDV muaf durumu belirtilir.
İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
Kod Listeleri dokümanının İstisna Kodları Listesi'ne "351 İstisna Olmayan Diğer" kodu eklenmiş ve bu kod için; 1 no.lu kdv beyannamesinin doldurulmasına ilişkin açıklamalar ve işlem kodlari dışındaki, istisna olmayan ancak 0 KDV'li fatura oluşturulması gereken durumlarda kullanılacaktır.
Ordino Belgesi
Ordino ile birlikte gümrüğe müracaat edilmesi halinde ise söz konusu tüm eşyaların gümrükten alınabilmesini sağlayan yük konşimentosu firmaya teslim edilir. Gümrükte bulunan eşyaların gümrükten çekilebilmesi için gerekli olan emir ya da tebligat niteliğindeki belgeye ise ordino adı verilmektedir.
Bir poliçenin, ciro edilen kişiye ödenmesi amacıyla yazılan emir olan ordino, dış ticarette de belli anlamlara gelir. Dış ticarette ordino, bir tüccarın gümrükteki mallarını teslim alabilmesi için taşıyıcı firmadan aldığı havaledir. Bu havale yük konşimentosu karşılığında alınır.
Navlun Faturası Nedir? Deniz ve nehir yolu taşımacılığında sıklıkla kullanılan ve mal taşıma ücretini belirten faturaya navlun faturası adı verilir. Bu fatura genellikle ihracatçı tarafından ödenmektedir. Navlun faturası iki türdedir.
Örneğin tazminat bedelini içeren faturalar veya damga vergisi gibi masraf yansıtmalarını içeren faturalarda söz konusu işlemler katma değer vergisinin konusuna girmediğinden bu tip işlemler için katma değer vergisi hesaplanmamaktadır.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
"İthal edilen eşya ile ilgili olarak, katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisi, indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere, Gümrük Kanununa göre iade olunur." bankaya gümrük idaresi tarafından iadesi icabeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri