B.2.f) Resmi tatillerde (arife günleri dâhil) staj yapılmaz. Bu günleri hariç tutarak staj günü hesaplanmalıdır.
1- Staj başlangıç tarihinizden en az 10 gün öncesinde başvuru belgelerinizi eksiksiz olarak hazırlayınız. 2- Resmi tatil ve arife günlerinde yapılan çalışmalar staj süresi olarak kabul edilmez. 3- Öğrenci, dersinin veya sınavının olduğu günlerde staj yapamaz.
*Resmi tatiller, bayram tatilleri, arefe günleri ve pazar günleri staj günlerine dahil edilmemektedir.
Resmi tatil günleri bayram, yılbaşı vb. günler staja dahil olmaz. Haftada 6 gün çalışan işyerlerinde Cumartesi günüde staja dahil edilebilir. 9. Staj 2. sınıf öğrenciler için zorunlu olup 30 iş günü olarak yapılacaktır. Resmi tatil günleri bayram, yılbaşı vb. günler staja dahil olmaz.
CEVAP: Stajlar, üniversite akademik takvimdeki ders ve sınav dönemleri dışında kalan günlerde yapılır. Staj yapılan iş yerinin hafta sonları da (Cumartesi-Pazar) faaliyette olması durumunda belgelemek şartıyla öğrenci hafta sonu da staj yapılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Yaz stajında devamsızlık hakkı var mı? Raporsuz devamsızlık hakkı yoktur. Raporlu olarak ise en fazla 4 gün devamsızlık yapılabilir. Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır.
Ara Tatilde Staj Yapılabilir Mi? Ara tatil süresi zorunlu staj gününü kapsadığı durumlarda yapılabilir.
Haftaiçi ve cumartesi günleri staj yapılabilir, fakat pazar günleri staj kabul edilmez. Dini ve ulusal bayramlarda staj yapamazsınız. Q4) Yaz okulu sırasında staj yapabilir miyim? A4) Staj full-time olarak yapılır.
mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10 'u oranında (3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum ilgili MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. 2. Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır.
Stajlarından biri eksik olan öğrenciler yarıyıl tatilinde staj yapabilirler ancak staj tarih aralıklarını 2. dönem dersleri başlamadan önceki Cuma günü (15 Şubat 2013) sona erecek şekilde ve 20 iş günü olacak şekilde belirlemeleri gerekmektedir.
Arefe günü yasal olarak yarım gün çalışma uygulanır. Kamu kurum ve kuruluşlarında saat 13.00'e kadar çalışan kişiler mesai süresini doldurmuş olurken özel sektörde ise çalışma saatleri, yöneticilerin inisiyatifi ile belirlenir.
Arefe gününden önceki günlerde 45 saatin üzerinde çalışmış işçiye arife günündeki çalışması için fazla mesai ödenir. Arife günü İş Kanunu'na göre genel tatil günüdür ve genel tatil günlerindeki ücret ödeme kriterlerine göre işçiye ücret ödenir.
Arefe günleri 13.00 itibarıyla yarım günlük resmî tatil kapsamında yer almaktadır. Bu günlerde 13:00'dan sonra yapılan çalışmalar için işçiye ilave (½)yarım günlük ücret ödemesi yapılmalıdır. Diğer bir deyişle, işçiye 1 günlük tam çalışma ücreti ödenir.
Staj Dönemi I : 19 Haziran 2023 (dahil) – 14 Temmuz 2023 (dahil) tarihleri arasında (15 işgünü) (26 Haziran 2023 - 02 Temmuz 2023 tarihleri arası Kurban Bayramı nedeniyle tatildir.)
18 yaş üzeri stajyerler için de günlük 8 saatlik normal çalışma süresi geçerli olmalıdır. Ancak normal şu anlama gelir: Her zaman olmamalıdır. Yapılacak çok iş olduğunda stajyerlerin 8 saatten fazla çalışmasına izin verilir. Günde en fazla 10 saat çalışılabilir.
Tarihler sadece iş günlerini kapsar, hafta sonları ve resmi tatil günleri yazılmaz. Staj tarihlerine dikkat edilerek, tarihler atlanmadan yazılır. 3. Staj dosyasının her bir sayfasına, o gün yapmış olduğunuz işin ne olduğunun yanı sıra, yaptığınız işlerle ilgili detaylı teorik bilgiler de yazmanız gerekmektedir.
Staj uygulamasında fiilen ve kesintisiz devam zorunluluğu vardır. Öğrenci, staj yapacağı yerin programına ve çalışma saatlerine göre staja devam etmek zorundadır. Staj süresinin %30'undan fazlasına devam etmeyen öğrencinin stajı başarısız kabul edilir ve bu durumdaki öğrenci stajını tekrarlamak zorundadır.
Resmi tatil günlerinde staj yapılamayacaktır.
Bu programa göre öğrenciler 'staj' adı altında 4 gün işyerlerinde çalıştırılırken, sadece 1 gün okulda ders görecek. Öğrencilerin sigorta primleri devlet tarafından ödenecek. Ayrıca yürürlüğe girecek olan yeni yasaya göre staj ücretinin tamamı da devlet tarafından ödenecek.
Fotokopi çekmek, çay dağıtmak, temizlik yapmak, tuvalet temizlemek, bahçıvanlık yapmak adeta stajyer işçilerin başlıca görevi olarak görülür.
Sonuçta haftada 4–5 gün staj yapmış olarak 30-45 günü tamamladığınızda ve toplam 30-45 günlük puantaj çizelgelerini okulunuza ulaştırdığınızda stajınız bitmiş sayılır.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri ile Anadolu teknik programı öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre mezun olabilmeleri için 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.
Teknik uygulama gerektiren lisans bölümü öğrencileri yaz aylarında bu stajı tamamlamak durumundadır. Staj süresince stajyerin sigortası okul tarafından karşılanırken işletme stajyere minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır.
- “Staj Seferberliği Programı” kapsamında staj yapan stajyerlere, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 25 inci maddesi gereğince staj bitiminden sonra staj yapılan iş günü bazında, hafta sonları dahil (resmî bayram ve tatiller hariç) ücret ödemesi yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri