Ancak her iki iletişim biçimini birbirinden ayıran farklı topluluklar mevcuttur. Örneğin, argo dili yalnızca sokak kitlesi tarafından konuşulurken Jargon dilinin en büyük farkı yalnızca sokağa özgü olmayıp, belirli meslek grupları tarafından kullanılmasıdır.
Argo, ayıp karşılanır ve olumsuz bir anlam ifade eder. Ancak jargon her ne kadar 'bozuk dil' olarak da görülse de genel olarak böyle bir olumsuz bir anlama sahip değildir. Jargonlar işlerinde ustalaşmış kişiler ya da birbirleriyle iyi anlaşan kesimlerin tercih ettikleri sözcüklerdir ve argoya dahil edilemezler.
Genel olarak bu terim belli bir yaş grubu, meslek, hobi veya ilgi alanı ya da amacı paylaşarak bir araya gelmiş kişilerin kullandığı dile karşılık gelir. Gençlik dili, hekimlerin mesleki konuşmaları veya Vikipedi yazarlarının yazışmaları birer jargon örneği olarak gösterilebilir.
Jargon, konuşanlar dışındaki kimselerce anlaşılmaması için sözcüklerin bozulmuş biçimlerinden oluşturulan ve yine bir zümreye özgü olan özel dil türüdür. Anadolu'da çerçillik veya kalaycılık gibi mesleklere mensup olanların kullandıkları dil örnek olarak verilebilir.
Jargon, sadece belli başlı kişiler ve meslek grupları tarafından konuşulan özel bir dildir. Örneğin sokak jargonu, argo ile yakın anlamlıdır. Aynı mesleği yapan kişilerin iş yerinde kullandıkları kelimeler ve bu kelimelere yükledikleri özel anlamlar da jargon olarak tanımlanır.
İlgili 24 soru bulundu
Jargon, dilimize Fransızca'dan geçmiş bir kelimedir.
Osmanlı döneminde bakırdan yapılan paralara mangır denir. Kelimenin kökü tam olarak bilinmemekle birlikte ''bakır'' kelimesinden türetildiği düşünülmektedir. Günümüzde mangır, argo bir sözcük olarak kullanılmaktadır.
Çocuğun sık sık mırıldanarak yetişkin konuşmasına benzeyen dizeler oluşturduğu görülür. Bu sesler anlamdan yoksun, akıcılık özelliği olan, düz cümle ya da soruya benzeyen acele mırıltı şeklindedir. Bu anlaşılmaz konuşmalara, jargon denilmektedir.
Ses Sözcükler Dönemi (9-12 Aylar)
Bunlar anlamdan yoksun seslerdir ve akıcılık özelliği vardır. Bu dönemin en belirgin özelliği, “Jargon” olarak adlandırılan, anlaşılmayan ancak entonasyonu nedeniyle düz cümle ya da soruya benzeyen yapılardır. Bunlar çocuk için sözcük veya cümle yerini tutarlar.
Afazi (Türkçe: söz yitimi), beynin bazı bölgelerinde meydana gelen işlev bozukluğu sonucu ortaya çıkan konuşma, konuşulanı anlama, tekrarlama, okuma-yazma gibi becerilerin gerçekleştirilememesi sorunu.
Günümüzde argo, yanlış olarak “müstehcen konuşma, belden aşağı konuşma; konuşurken cinsel çağrışımlar yapacak şekilde iki anlama da gelebilecek sözcükleri seçme; bazı kelime ve kavramları, incitme veya alay amacıyla cinsel içerikli ima- lar yükleyerek kullanma; teklifsiz, kaba konuşma vb.” anlamlarda kullanılmaktadır.
JARGON: Kelimeleri yerinde kullanamama ile karekterize anlamsız ve anlaşılmaz konuşma.
fransızca kökenli bir kelime. dar bir çerçeveye özgü dil, argo. meslek argosu.
Argo gizli bir dildir. Ancak diğer gizli dillerden bir takım özellikleriyle ayrılır. Tıpkı argoda olduğu gibi teber dili, kalaycı dili ya da argosu, eriklet çerçilerinin dili gibi gizli diller iletişimin gizliliğini sağlamak için kullanılır.
Şive ise farklı ülkeler gibi birbirinden daha izole yerlerde oluşan ve evrilen konuşma biçimidir. Ağız, bir dilin bir bölge halkına veya bir etnik gruba özgü kullanım biçimidir. Örnek olarak; Türkçeyi Karadeniz ağzı, Rumeli ağzı, Konya ağzıyla konuşmak verilebilir.
tam olarak ne zaman olduğunu bilmeyeceğimiz kadar eski zamana dayanan ayrışmalara lehçe denir. tarihsel olarak ne zaman ayrıldığı belli olan, bazı şekil ve ses ayrılıkları içeren ayrışmalara şive denir. ağız ise bölgeden bölgeye değişen ufak söyleyiş farklılıklarıdır.
Jargon, belirli bir topluluk tarafından kelime ve sözcüklere yeni anlamlar yükleyerek yeni bir dil oluşturma aşamasına verilen isimdir. Meslek gruplarına özel oluşturulan ve sınırlı bir kişi tarafından algılanabilen sözlü iletişim biçimi, argo ile benzer nitelikler taşır.
3 Morgem ( Tek sözcük) : Dil gelişiminde “tek sözcük” evresi olarak bilinen evredir. Bu evrede tüm çocuklar tek kelime ile birden çok şey anlatmak istemektedir. Kullanılan kelimenin herkes tarafından bilinen veya kabul edilen bir kelime olmasına gerek yoktur.
Konuşmayı üreten sistemlerin gelişme ve kullanılmasındaki gecikmeden kaynaklanan, konuşma gelişimini yavaşlatan, çocuğun yaşının gerektirdiği şekilde konuşmasına engel olan bozukluğa “Gecikmiş Konuşma Bozukluğu” denir. Tıptaki adı “Alalia”dır. Kelime anlamı; konuşma eksikliği ya da konuşma becerisini kaybetmedir.
Erişkinlerin yediği tüm gıdaları genellikle tüketebilen 18 aylık bebeklere yemeklerini ekran karşısında yedirilmemelidir. “Baba, mama” gibi üç ya da dört kelime kullanabilen bu bebeklerin kelime dağarcığı iki yaşına kadar 50 kelimeye ulaşır.
Bir bebek ilk iletişimini ağlayarak kurar. İlk üç haftada çıkan sesler amaçsız, farklılaşmamış ve anlamsızdır. İkinci üç haftadan itibaren ağlamalar farklılaşır.
Her çocuğun dil ve konuşma becerilerini edinme süreci kendine özgüdür. Ancak çocukların 1 yaş civarında ilk kelimelerini söylemesi, 2 yaşına geldiğinde yaklaşık 50 sözcük söyleyebilmesi ve söylenen birçok şeyi anlaması, 3 yaş civarında 2-3 öğeli cümleler kurabilmesi ve 250'ye yakın kelimeyi söylemesi beklenir.
Argo, sosyal hayat dairesinin kıyısında veya dışında yaşayan sokak çocuklarının arasında kendisine sıklıkla başvurulan özel bir anlaşma dili olmuştur. Sokak çocuklarının hayat maceraları, içinde yaşadıkları toplu- mun sosyo/ekonomik durumları hakkında önemli bilgiler verir.
Mangır (veya Mankur) Osmanlılarda küçük alışverişler için kullanılan bakırdan bir sikkeydi. Mangırlar I. Murad (1362-89) zamanında darbedilmeye başlanmıştır ama Orhan Gazi'ye (1324-62) atfedilen bazı örnekler de mevcuttur. İstanbul, Edirne ve bakır madenlerinin bulunduğu bazı Anadolu şehirlerinde üretilirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri