Akü çıkarma işleminde de önce negatif, sonra pozitif ucun çıkarılması önemlidir. Kutuplardan negatif ucun, şase olması sebebiyle bağlantı sırasında kıvılcım oluşmaması için önce sökülmesi gerekir.
(Aracın elektronik sistemine hasar ereceği için ters bağlamayınız). Araçtaki değiştirilecek akünün önce eksi (-) sonra artı (+) kutup başı sökülür. Araç akü tablası ve kablo bağlantı uçları temizlenir ve yeni akü yerleştirilerek alt bağlantılar dikkatlice sıkılır.
Kutup Başı Sökülürse Araba Aküsü Biter Mi? Araç aküsünün doğru kutup başının sökülmesi akünün korunmasına neden olur. Bir araba aküsünün bağlantısını keserken, her zaman önce negatif konektörü (negatif kelepçe) negatif terminalden çıkardığınızdan emin olmalısınız.
İlk olarak takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün (+) terminaline, diğer ucunu dolu olan akünün (+) terminaline bağlayınız. Sonra takviye kablosunun siyah ucunu dolu akünün (-) terminaline, diğer ucunu boşalmış akülü aracın kaportasında herhangi bir metal bölümüne bağlayınız.
1️⃣ Aracınızı uzun süre park halinde bırakmadan önce 🚗 Eğer araç uzun süre kullanılmadan bekletilecekse önce akünün doluluk oranı kontrol edilip uygunsa ardından akünün eksi kutup başı çıkarılarak park halinde bırakılmalıdır. Elektriksel tüketim olamayacağından bekleme koşullarına bağlı olarak deşarj olacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız akü deşarj olabilir. Motorlu araçlar uzun süre kullanılmadığında bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Aracınızı örneğin 2 ay boyunca hiç kullanmayacaksanız bile elektrik kullanımı devam eder. Bu nedenle akü azalır veya biter.
Burada bahsedeceğimiz akü neden biter sorusu, aracınızı park ettikten sonra çalıştıramadığınız ve akünüzün bittiğini fark ettiğiniz akünün tamamen bitmesi sorunudur. Eğer aracınızı sürerken akünüz bitmiş gibi görünüyorsa, bu sorun muhtemelen şarj sisteminizle ilgilidir.
Akü araca ters bağlanırsa diyotları görev yapmayacak şekilde tahrip olur. Kutup başlarına asla vurulmamalıdır.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Araç beyni sıfırlanır fakat LPG beyni sıfırlanmaz.
Eğer akü sökülürse araç çalışmaz ve durur. çünkü akü ile buji arasınadi bağlantıların elektiriği depo etmek gibi bi görevi yoktur sadece düzenleyicidirler. dizel motorda ise ateşleme sistemi olmadığı için aküsüzde çalışacaktır..
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Bağlantı kabloları ucunda bulunan, kutup başları üzerindeki + ve – kutuplarını da tespit ettikten sonra, önce artı işareti olan kabloyu bağlayın, daha sonra eksi işareti olan kabloyu bağlayın.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Araçtaki akü maksimum seviye olan 14.8 volttan fazla düzeyde şarj edilirse akü yanar. Deşarj olmuş bir akü redresörde yüksek akımla şarj edilirse aşırı şarj edilmiş olur. Akünün içerisinde asitli su bulunur. Buna asitli su eklenmesi veya suyun dökülmesi halinde akü aşırı şarj edilerek yanabilir.
Araçlardaki her türlü elektrik ihtiyacını karşılamasından ötürü farların, radyonun açık unutulması, iç aydınlatmanın açık bırakılması akünün bitmesine sebep olabilir. Akülerin bitmesine sebep olan durumların değişkenlik göstermesi gibi bitmesi için geçen süre de değişkenlik gösterebilir.
Bunu engellemek için en az haftada bir kez araç çalıştırılmalı ve 15-20 dakika çalışır vaziyette tutulmalı.
Rölanti doğru düzgün bir şarj yapamayacaktır.
Akünün (+) kutup başı (-) kutup başına göre daha kalındır. Aküsü boş bir araca, bir başka aracın aküsü kablolarla bağlanarak marş yapılması işlemine takviye denir. Akümülatörle başka akümülatöre takviye yapılacaksa artı kutup, artı kutupla, eksi kutup eksi kutba bağlanır.
Akü içerisinde bir hücrede separatör delinmesinden dolayı pozitif ve negatif plaka teması meydana gelirse kısa devre, kaynak toplularında kopma meydana gelirse grift kopuğu arızası oluşur. Garanti kapsamına girmeyen sülfatlaşma ve korozyon arızası dışında sahada görülen diğer arızada aşırı şarj, yanık türü arızadır.
Akümülatörün eksi (-) ve artı (+) kutupları arasındaki fark nedir? Doğru cevap "Artı kutup, eksiye göre daha kalındır" yani A şıkkıdır.
Akü ömrü için beklenti ya da kaç yılda bir akü değiştirmeli sorunun yanıtı şöyle verilebilir: Binek araçlarda ortalama 4-5 yıl. Ticari araçlarda ie 2-4 yıl.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
6 ay sonra dönünce aracınızın motor yağı ve filtresini değiştirirseniz bir sorun kalmaz. Merhaba, aracınız 6 ay yatarsa ilk olarak motor yağı özelliğini yitirir ve balçıklaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri