Doğal Tatlandırıcılar
Yaygın doğal tatlandırıcıları bal, stevia, agave şurubu, akçaağaç şurubu, hurma suyu ve Hindistan cevizi şekeri olarak sıralayabiliriz.
Tatlı tariflerinizde ve ara öğünlerinizde kullanabileceğiniz, şeker yerine geçen alternatif bir çok farklı gıda türü var. Mutfağımızda en çok yer alan; bal, stevia, agave şurubu, hurma, akçaağaç şurubunu sıralayabiliriz.
İlgili 30 soru bulundu
Doğal Tatlandırıcılar
Genellikle bitkilerden ve bitki köklerinden elde edilip ayrıştırılan maddelerdir. Bu maddelerden bazıları aynı miktardaki şekerden daha az tatlı oldukları halde çok daha az enerji (kalori) içerdikleri için şeker yerine kullanılabilirler.
'Yapay tatlandırıcılar mı şeker mi daha sağlıklı?' sorusunun cevabı yıllardan beri tartışılan konular arasında yer alıyor. Bilim insanlarının çalışmalarına göre yapay tatlandırıcılar şekerden daha sağlıklı.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Stevia da kullanımı çok yaygınlaşan doğal tatlandırıcı olup şekerleme, sakız, pişmiş ürün, yoğurtta, dondurma, çay üretiminde kullanılmaktadır. Özellikle obezite, hipertansiyon ve diyabet hastalarının da güvenle kullanabileceği bir tatlandırıcıdır.
Eğer çayınızı şekersiz içemiyorsanız, şeker yerine mutlaka bala geçmelisiniz. Bunun dışında hazırlayabileceğiniz hemen hemen her tatlıda kullanabilirsiniz. Agave şurubu Meksika bölgesinin en büyük tarım kaynaklarından biri olan Agave kaktüsünden elde edilir.
Sakarin, aspartam, asesulfam-K ve sukraloz gibi besin değeri olmayan tatlandırıcılar FDA (Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi) tarafından kullanılması uygun bulunan tatlandırıcılardır. Günlük olarak belirlenen güvenli alım sınırını aşmamak kaydıyla tüketilmelerinde bir sakınca yoktur.
Kullanım oranı bir su bardağı toz şeker yerine bir tatlı kaşığıdır.
Pudingler, jelatinler, dondurulmuş tatlılar, sıcak kakao karışımları, toz halindeki içecekler, çaylar, naneli nefes açıcılar, sakızlar ve sofrada kullanılan tatlandırıcılar gibi ürünlerde bulunuyor.
Genel itibarıyla besinlerde yapılan tatlandırma işlemi esnasında tatlı ileştirmek için yapısında Sakkaroz ihtiva eden maddeler kullanılmaktadır.
Tatlandırıcı adı üstünde tatlı isteğinizi karşılayan ve çoğunlukla şeker alternatifi olarak kullanılan maddelere verilen ortak isimdir. Tatlandırıcılar genelde şekerden daha az kaloriye sahiptir ve şekerin tatlılığına oranlar kat kat daha yoğun bir tatlılık aroması içerirler.
Şeker Yoksunluğu Nedir? Şekeri hayatınızdan tamamen çıkardığınızda şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, kramplar ve mide bulantısı gibi sizi yorgun düşüren problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Mısır şekeri diğer tüm şeker türleri içinde kamu sağlığı açısından en tehlikelisidir ve 'şeker' deyince insanların aklına gelen bu türdür.
Bu değer 60 mg/dl ve altında olduğu durumda hipoglisemi durumu söz konusudur. Hipoglisemi tehlikeli bir durum olduğundan düşüklük derecesine göre acil tedavi edilmelidir. Açlık kan şekeri, 125 mg/dl'in üzerinde olduğunda ise şeker hastalığının önemli bir göstergesidir.
Araştırmaların sonucunda şeker yerine kullanılan tatlandırıcıların zayıflamaya yardımcı olmadığı, hatta kilo, obezite, yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarına sebep olabildiği bulunmuştur.
Takita tatlandırıcıları şeker kullanmak istemeyen tüm bireyler için uygundur. Ürünlerimizde kullandığımız tatlandırıcılar kalorisizdir. Ayrıca yapılan birçok çalışmada tatlandırıcıların kan glikozunu yükseltmediği ve insülin direncini etkilemediği kanıtlanmıştır.
Stevia Zararları ve Yan Etkileri
Şekerin her halinden uzak durulması gerektiğini öneren uzmanlar, tatlandırıcı kullanırken de bilinçli şekilde tüketilmesini vurgular. Stevia da kontrolsüz tüketildiğinde, sağlık sorunlarına neden olabilir.
Bir yemek kaşığı kuru stevia yaprağı, bir bardak toz şekere eşdeğer tattadır.
Tatlandırıcılar son yıllarda hızlı bir şekilde gıda sektöründe kullanım alanlarını en üst boyutlara taşımış durumdadır. Bunların çoğu da aspartam, sakarin, asefultam k, sukraloz ve siklamat gibi kalorisiz yapay tatlandırıcılardır.
Yemek sırasında parmağı ağzına değdiğinde şekerli bir tat gelmiş ağzına. Bunu fark edince heyecanla laboratuvara dönmüş ve kömür katranı, fosforlu ve amonyaklı sıvıları test etmiş. Böylece yapay tatlandırıcı keşfedilmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri