Helyum (He), neon (Ne), argon (Ar), kripton (Kr), ksenon (Xe) ve radon (Rn) doğal olarak bulunan altı soy gazdır ve tamamı ametaldir.
Argon, periyodik tablonun 3. periyodunun 18. grubunda yer alan bir elementtir. Argonun atom numarası 18'dir. Argon, Ar sembolü ile gösterilir ve soy gazdır.
Bu doğrultuda helyum, soy gazlar kuralına uyan bir gazdır. Bağıl atom kütlesi ise 4,0026'tır. Oda sıcaklığında gazdır ve gaz dışında başka hallerde görmek doğal koşullarda imkânsızdır; çünkü erime noktası -272,05 °C ve kaynama noktası -268,785 °C'dir.
Peki, bugünkü yazımızın konusu olan oksijen metal mi ametal mi? Erime ve kaynama noktaları arasındaki farkın düşük olması, sıvı, katı ya da gaz halinde bulunabiliyor olması, oksijenin bir ametal olduğunu bizlere göstermektedir.
Argon, suda oksijenle yaklaşık olarak aynı çözünürlüğe sahiptir ve azottan 2,5 kat daha fazla çözünür. Renksiz, kokusuz, yanıcı özelliklerine sahiptir. Fakat tüm fazlarında toksik özellik göstermemektedir. Argon, çoğu koşulda kimyasal olarak inerttir ve oda sıcaklığında hiçbir kararlı bileşik oluşturmaz.
İlgili 21 soru bulundu
Helyum (He), neon (Ne), argon (Ar), kripton (Kr), ksenon (Xe) ve radon (Rn) doğal olarak bulunan altı soy gazdır ve tamamı ametaldir.
Argon, periyodik tablonun 8A grubunda yer alan element. Simgesi Ar dir. Renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Soy gazlardandır.
Fosfor, periyodik tablonun 3. periyodunun 15. grubunda yer alan bir elementtir. Fosforun atom numarası 15'tir. Fosfor, P sembolü ile gösterilir ve ametaldir.
Karbon, azot, fosfor, oksijen, kükürt, selenyum, flor, klor, brom, iyot ve soy gaz elementlerine, ametal adı verilmektedir. Herhangi bir metal elementine ait özelliği göstermeyen ve kendi aralarında dahi ortak özellikleri yok denecek kadar az olan ametaller, şekil verilmesi zor elementlerdir.
Flor, periyodik tablonun 2. periyodunun 17. grubunda yer alan bir elementtir. Florun atom numarası 9'dur. Flor, F sembolü ile gösterilir ve ametaldir.
Karbon, doğada yaygın bulunan ametal kimyasal elementtir. Evrende bolluk bakımından altıncı sırada yer alan karbon, kızgın yıldızlarda hidrojenin termonükleer yanmasında temel rol oynar.
Alüminyum, atom numarası 13 ve simgesi Al olan kimyasal element. Gümüş renkte, sünek bir metaldir. Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır.
E938 (Argon), periyodik tablonun 3. periyodunun 18. grubunda yer alan bir elementtir. E938 (Argon)un atom numarası 18'dir.
Argon yanıcı değildir. Tutuşan malzemeye uygun söndürme aracı kullanılır. Gaz fazdaki argon yüksek basınca dayanıklı çelik tüpler içinde sıkıştırılmış olarak muhafaza edilir. Yangın durumunda sıcaklık artışı ile birlikte basıncın artması tüpün şiddetle yırtılmasına neden olabilir.
Argon Gazının Özellikleri
Eleman tablosundaki sembol Ar olarak ifade edilir. Gaz ve sıvı olmak üzere iki farklı fazda bulunur. 40 g/mol moleküler ağırlığa sahiptir. Sıvı yoğunluğu 1.394 g/litredir.
Neon (Ne), periyodik tablonun 8-A grubunda yer alan soy gazdır.
Oksijen, periyodik tablonun 2. periyodunun 16. grubunda yer alan bir elementtir. Oksijenin atom numarası 8'dir. Oksijen, O sembolü ile gösterilir ve ametaldir.
Sodyum, periyodik cetvelde Na (Latince natrium sözcüğünden) simgesi ile gösterilen ve atom numarası 11 olan element. Sodyum yumuşak ve kaygan bir metal olup alkali metaller grubuna aittir.
Metal mukavemet türleri olan gerilme direnci, basınç dayanımı, akma dayanımı, darbe gücü gibi noktalar göz önünde bulunduğunda, dünyanın en güçlü metali 'tungsten'. İsveççe “ağır taş” anlamına gelen 'tungsten” genellikle mermi ve füze yapımında, boya imalatında, metal buharlaştırma vb. pek çok dayanıklılık gerektiren ...
Kaynama ve erime noktaları, yoğunlukları oldukça farklıdır. Hakiki metal olan elementlerin sayısı 77'dir. Metal özelliği göstermeyen elementlerin sayısı ise 17'dir.
Ametallerin yüzeyleri mat bir görünüme sahipken metaller parlak bir yüzeye sahiptir. Ametaller kırılgandır ve işlenemezler fakat metaller tel ve levha hâline dönüştürülebilir.
Argon daha çok havanın sıvılaştırılması ve ayrıştırılması yöntemi ile elde edilmektedir. Sıvı ve / veya gaz fazlarında ticari olarak bulunur. Sıvı fazda ; çift cidarlı , vakum ve perlit malzemesi ile yalıtılmış özel kriyojenik tanklar içinde depolanır ve nakledilir.
Argon kaynağında genellikle koruyucu olarak “argon gazı” kullanılır. Argon gazı, soy gazdır yani herhangi bir tepkimeye girmez ve güçlü bir koruma sağlar. Ateşleme özelliklerini ve arkın kararlılığını optimize eder ve helyumdan daha iyi bir temizleme alanı elde edilmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri