Onun felsefesinde töz bazen ontolojik, bazen epistemolojik, bazen de mantıki bir ilke- dir. Aristoteles'te genel olarak töz, şeyi şey yapan şey olarak her şeyin temelin- de bulunan, başka her şeyin kendilerine yüklenebildiği veya kendilerinde mevcut olan nesnelerdir.
Töz, dinamik bir sürecin ürünü olarak ortaya çıkan bireysel varlık olarak da tanımlanır. Tözler, somut şeylerdir, biyolojik bireylerdir. Gerçektirler, çünkü tözler var olmazsa, başka hiçbir şey de var olmayacaktır. bir form ya da formdan yoksun bir madde yoktur.
Bağımsızca kendi içinde var olan. Töz, felsefi anlamda evrenin varoluşunu açıklamaya çalışan felsefelerin ilk öğe olarak düşündükleri varlık, öz, değişen şeylerin özünde değişmeden kaldığı varsayılan idealist kavrama verilen isimdir.
Aristoteles'e göre insan, ruh ve beden olmak üzere iki ayrı öğeden oluşan bir varlıktır. Beden madde, ruh ise onu biçimlendiren, ona “insan” niteliği kazandıran formdur. Bu nedenle yaşamın ilkesi olan ruh amaç, beden ise araç konumundadır.
Aristoteles'e göre, düşüncenin ürünü olmayan düşünsel varlıklar, var olmak için başka bir şeye gereksinim duymazlar, tam tersine diğer bütün var olanların varlık nedenini oluştururlar.
İlgili 16 soru bulundu
1.2. Asıl Anlamda Varlık
Bu kısımda, ousia kavramının açıklanması gerekir. Aristoteles açısından, bir şeyin varlığa gelmesi için dört nedene ihtiyaç vardır. İlki, maddi nedendir; ikincisi formel neden, üçüncüsü hareket ettirici neden ve sonuncusu ereksel nedendir. Buna örnek olarak vazonun yapılışı verilebilir.
1- Maddî neden, söz konusu oluşumun meydana geldiği ham madde. 2- Şeklî (formel) neden, tam olarak gerçekleştirildiği zaman, nesnede şekillenmiş olan örnek ya da yapı. 3- Fiilî neden, olguyu etkin olarak üreten aktif oluşum. 4- Gai neden, oluşumun yönlendirildiği sonuç ya da amaç.
Aristoteles, Platon ve Sokrates gibi aristokrasiyi savunur. Ancak onun savunduğu aristokrasi soya değil bilgiye dayanır. Aristoteles'e göre, devleti en bilgili ve yetkin kişiler yönetmelidir.
Platon ise idealar teorisiyle rasyonalizmi belli başlı bir kuram olarak şekillendiren kişi olarak anılır. Platon, rasyonalizmin yöntemsel ilkesi olarak bilinen tümdengelimli yönteminin de önde gelen isimlerindendir. Ayrıca Aristoteles'i de akılcılığın kurucu isimlerinden biri olarak belirtmek gerekir.
Her iki filozof da asıl bilginin tümelin bilgisi olduğunu, tümeli kavrayan yetinin de duyu değil akıl olduğunu söyler. Ancak Aristoteles, hocasından farklı olarak doğru bilgiye ulaşmada duyuları hareket noktası olarak kabul etmemizin gerekli olduğunu dile getirmektedir.
1-(Genel felsefi anlamıyla) Felsefede, var olanların temelinde yatan/bulunan dayanak konumundaki gerçekliği ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Batı ve İslam felsefesinde töz (cevher), başka bir varlığa ihtiyaç duyan ilineğin (araz) tersine kendi kendini idâme ettiren varlıktır.
Spinoza Tanrı'yı töz olarak tanımladığına göre Tanrı da zorunlu olarak varolmalıdır. Dolayısıyla Tanrı varolduğuna göre ve onun varlığı diğer bir şeyin varlığını engellemektedir ve Varolan tek şey Tanrı'dır. Sonsuz niteliklere sahip olan töz/ Tanrı, zorunlu olarak vardır.
descartes tözü önce, "var olmak için kendinden başka bir şeye ihtiyacı olmayan şey" olarak tanımlar. bu tanımın tek karşılığı ise tanrı'dır. daha sonra, insan'ı da "var olmak için tanrıdan başkasına ihtiyaç duymamak" bakımından töz olarak ele alır. tanrı/ruh, sonsuz töz, insan/beden ise sonlu töz olarak tanımlanır.
“1. Tözler, ontolojik anlamda temel olarak tanımlanır. Tözler diğer her şeyin kendisinden yapıldığı veya metafiziksel olarak sürdürüldüğü şeylerdir. 2.
Descartes'e göre madde ve zihin ya da ruh ve beden, birbirinden farklı, ancak aynı anda var olan iki tözdür. Ruhun ana niteliği düşünmek iken, bedenin esas niteliği yer kaplamaktır. Yani beden veya madde yer kaplar, fakat düşünemez; ruh ise düşünebilir fakat yer kaplayamaz.
İnsan ruh ve bedenden oluşan bir varlıktır. Tözün kiplerinden oluşan insan, ruh ve bedenden bir araya gelmiş bir varlıktır. İnsan, ruh ve bedenden oluşan bir varlık olduğu için tözün kipidir.
Yunan filozofu Sokrates (MÖ 469/470-399), batı felsefesinin babası olarak kabul edilir. En bilinen öğrencisi Platon'dur ve Büyük İskender'in akıl hocası olan Aristoteles'i yetiştirmiştir. İlk olarak Sokrates tarafından geliştirilen Yunan felsefesi, İskender'in fetihleri sırasında bilinen dünyaya yayılmıştır.
Platon, Sokrates'in öğrencisidir. Sokrates'e ilişkin bilgilerin büyük çoğunluğu Platon'un yazılarından elde edilmektedir. Platon Sokrates'in anısını canlı tutmak için onu ve onun öğretilerini anlatan yazılar yazmıştır.
Deniz, yani “büyük miktarlarda su” ile yakından ve sıkça temasları veya bütün varlıkların bir şekilde “su” ile yakın ilgisinin bulunmasına dair gözlemleri, onda, her şeyin aslının, yani, “İlk Prensip”in (“Arkhe”nin) “su” olduğu fikrini doğurmuştur (Aristoteles'ten aktaran Hocaoğlu, 2007: 6).
Gerçekte Aristoteles bu araştırma alanına ilk felsefe dese bile, eserin bazı yerlerinde bu alanın adının ilahiyat (theologia) olarak adlandırıldığını söylememiz gerekir. Günümüz ilahiyat alanından farklı olan teoloji, din biliminden çok bir ilkeler bilimi, bir kuramsal bilimdir.
- Aristoteles, mantık bilimin kurucusu olarak da bilinmektedir ve onun mantık kuramı büyük bir değişime uğramadan 18. yüzyıla kadar kullanılmıştır. - Aristoteles, tüm çok yönlülüğü ve zekasına rağmen pesimist -kötücül- bir bakış açısına sahip bir filozoftur.
Aristo Batı medeniyetinin en önemli iki filozofundan biri olarak gösterilir. Fizik, felsefe, siyaset, mantık, gökbilim, biyoloji, zooloji gibi konularda çok sayıda eser vermiştir. Organon, mantık ve bilgi kuramı üzerine altı incelemeden oluşur. Bu eserde Aristo, doğa felsefesini açıklamaktadır.
ARİSTOTELES'İN AHLAK FELSEFESİ
Aristoteles'in etik öğretisini kısaca özetlemek gerekirse onun bir mutluluk ahlakı olduğunu söyleyebiliriz. En yüksek erek mutluluktur. İnsan mutlu olmak için karar verir, seçim yapar, eylemde bulunur. Erdemli olmak, iyi ve kötüyü seçebilmek insanın elindedir.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Platon, ideal bir devlet yapısı ve adalet anlayışı üzerine odaklanmıştır. "Devlet" adlı eserinde, bir devletin en iyi biçimi olarak düşündüğü "idealar devleti"ni ve adaletin önemini ele almıştır. Bu devlette adaletin, her bireyin yeteneklerine ve doğasına uygun bir iş yapmasıyla sağlanacağını savunmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri