Derin bir kap içinde bir paket karbonat ile 1 su bardağı sirkeyi karıştırın. Bu karışımı sprey şişe içine alarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Banyo duvarında oluşan küf lekesinin üzerine karışımı sıkarak 10 dakika kadar bekleyin. Bekleme esnasında leke kendiliğinden akmaya başlayacaktır.
Duşakabin ya da küvet içinde oluşan küfleri, üzerinde çamaşır suyu ya da temizleyiciler döküp silerek temizleyebilirsiniz. Kimyasal temizleyici kullanmak istemiyorsanız beyaz sirke ve karbonat da kullanabilirsiniz. Küflü yüzeye bir miktar beyaz sirke dökün ve kurumasını bekleyin.
Sirkeli suyun, bir fincan sirke ve bir bardak su kullanılarak kolaylıkla hazırlanabilmesi mümkündür. Daha sonra yapılması gereken; elde edilen karışımı küfün üzerinde dökmek, 10 dakika kadar beklemek ve nemli bir bez kullanarak küflü alanı silmektir.
Küflü bölgeye bir miktar çamaşır suyu sıkılmalıdır. Üzerine ekstra temizlemesi için bir sprey hijyen temizlik ürünü sıkın. 15 dakika bekletin. Bir bez yardımı ile küf tutan bölgeyi silmeye başlayın.
Banyoda siyah küf genellikle yüksek nem ve düşük ışık seviyelerinden kaynaklanır. Banyonun havalandırması yetersiz olduğunda duşun veya lavabonun etrafında nem birikir ve bu ortam küfün gelişmesi için idealdir.
İlgili 42 soru bulundu
Küf, hem estetik hem de sağlık sorunlarına yol açabilir. Küf, kötü koku, lekeler ve yüzey hasarı gibi estetik sorunlara neden olabilir. Ayrıca, küf sporları havaya yayıldığında, alerjik reaksiyonlar, solunum yolu rahatsızlıkları, astım atağı ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
Odalarda ve özellikle de banyoda oluşan rutubete karşı önlem almak için deniz tuzu kullanmanızı tavsiye edeceğiz. Çünkü deniz tuzunun nemi çekme özelliği bulunuyor. Deniz tuzundan yapılmış dekorlar veya bir kase içindeki deniz tuzu, evde rutubete karşı alınacak önlemler arasındadır.
Küflü duvarı temizlemelisin
Hazırladığın karışımı küfün bulunduğu yoğun kısımlara püskürterek karışımın etki etmesini beklemelisin. Çamaşır suyu küfü çözerek küfün oluşmasına neden olan mikrobu temizlemeni kolaylaştıracaktır.
Banyo tavanının küflenmesini önlemek için, tavana uygulanacak boyanın su ve nem geçirmez özellikle olan yağlı boya kullanılması tercih edilmelidir. Banyo tavanı kararıyor olmasının sebeplerinden biri de üst katta meydana gelen su kaçağı olduğunu belirtmiştik. Bunun için üst katta su kaçağı tespiti yapılması gerekir.
Beyaz sirke, küf için ev temizliğinin başkahramanıdır. Özellikle duvar küflerinde etkisi yadsınamaz. Sirke küf türlerinin yaklaşık %80'ini öldürür ve sirkeye dayanıklı küflerin yalnızca %20'sini bırakır. Bu nedenle sirkeyi, hidrojen peroksit, karbonat veya tuz gibi başka bileşiklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.
Beyaz temizlik sirkesini fısfıs şişesine doldurarak karbonatlı suyla yaptığınız macunun üzerine de sıkabilirsiniz. Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz.
Yüzeyi Temizleme: Küf lekeleri olan yüzeyleri temizlemeye başlayın. Sabunlu su ile küf lekesini ovun. Eğer daha güçlü bir temizleyici kullanmak istiyorsanız, bir kısım suya bir kısım beyaz sirke karıştırarak veya ticari küf temizleyicilerini kullanabilirsiniz.
Tavanlarda kullanılan boya, uzun süre suya maruz kaldığında kararmaya başlar. Normal şartlar altında, duşa kabinin üstünde bulunan tavanda kararma daha fazla olmaktadır. Bu kısım su buharı ile ilk temas eden yer olduğu için ve diğer kısımlara göre daha fazla su buharına maruz kaldığı için banyo tavanı kararıyor.
Bir miktar Cif Ultra Hijyen'i bölgeye sıkın ve bulaşık süngeri ile iyice ovun. Temizleme ürününü 20 dakika kadar küflü bölgede bekletin ve küf yok oluncaya kadar işlemi tekrarlayın. Daha sonra ılık bir suyla yüzeyi temizleyin.
Sirke ve karbonat oranını lekenin durumuna ya da kullanım alanınıza göre belirleyebilirsiniz. Küflü bölgelere karışımdan sıkarak yarım saat bekletin. Ardından ıslak bir bez ya da sünger yardımıyla ilgili alanı temizleyin.
Banyonun Tavanı Küfleniyor
Banyolar kullanıldığında sık sık havalandırılması gerekir. Banyo havalandırılmazsa içerdeki su buharı tavanda rutubet oluşmasına sebep olur. Küf dediğimiz olay ise bakteri üremesidir. Bu tür bakteriler nemli ortamları sever.
Küf, tesisat sızıntıları, duvar yüzeylerinin nemlenmesi ve nemli kalması, oda sıcaklığı değişimi sonucunda duvarların terleme yapması ve yalıtım sistemindeki eksiklikler gibi sorunlar sonucunda oluşabilir. Küfle baş etmenin en önemli adımı; evinizi düzenli olarak havalandırmaktır.
Küfü çıkarmak istiyorsanız, seyreltilmiş bir çamaşır suyu çözeltisini püskürtün ve fırçalayın. Bu işe yarayacak. Uzmanlar size lastik eldiven ve gözlük takmanızı söyleyecektir. Yapmalısınız, ancak bu sizi küften çok ağartıcı dan korumak içindir.
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Koyu elbiselerdeki küf lekelerini gidermek için, üzerine bir miktar limon suyu dökün. Suyun üzerini tuz ile kapatın. Ilık bir bezle lekeli bölgeyi temizledikten sonra kıyafetinizi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Halıdaki küf lekesini çıkartmak için, küf lekesinin üzerine 1 kaşık çamaşır deterjanı dökün.
Sirke kullanımı paslanmaz çeliği ve kromu temizleyebilmektedir. Ayrıca mobilyalardaki rutubeti de kısa sürede yok etmektedir. Yumuşak bir bez yardımıyla seyreltilmiş sirkeyi sprey olarak sorunlu bölgeye uygulayarak başarılı sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Temizleyici olarak küf sorunu için özel olarak üretilen ürünler kullanılabilir ya da her evde bulunan karbonat, sirke gibi malzemelerle yüzeyleri silebilirsiniz. Badana aşamasına geçmeden önce yüzeyleri zımparalamak da kalıntı bırakmamak adına faydalı olabilir.
Bu nedenlerin başında yetersiz havalandırma gelir. Ev içindeki nem seviyesi yeterince dengelenmezse, havadaki nem yüzeylere yoğunlaşarak rutubet oluşumuna yol açar. Banyo ve mutfak gibi nemli alanlarda bu durum daha da belirgin hale gelir. Su sızıntıları da rutubetin bir diğer önemli sebebidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri