Ariyet alanın, ariyet verenden bir şeyin ücretsiz olarak kullanılmasını elde ettiği ve aldığı şeyi kullandıktan sonra iade etme borcu altına girdiği akit ariyet akdidir (kullanım ödüncü sözleşmesi – commodatum).
Akdi kelimesi hukuki alanda kullanılan bir sözcüktür. Anlamı ise sözleşmeli ya da sözleşimsel şeklinde ifade edilir. Diğer bir ifade ile iş sözleşmesi olarak ele alınır ve karşılıklı bir kanun nezdinde ifade edilir.
Karz, tüketim ödüncüdür. Para ya da misli bir malı fazlalık talep etmeden ödünç vermeye denir. Karz akdi ile borç veren kişi (müşteri) verdiği borcu dilediği zaman talep edebilir.
Karz sözleşmesi tüketilebilen misli bir malın, misli daha sonra iade edil- mek üzere ödünç verilmesidir; ariyet sözleşmesi ise genellikle gayri misli bir malın kullanımının, malın aynen iade edilmesi koşuluyla, bir başkasına bırakılması; yani malın menfaatinin temlik edilmesidir.
Özet- Karşılıksız ödünç vermenin erdemli bir davranış olduğu ayet ve hadislerde beyan edil- mektedir. Karz-ı hasen olarak isimlendirilen ödünç verme işlemi, manevî mükâfat elde etme gayesi ile gerçekleştirilmelidir. Menfaat karşılığında ödünç vermek haramdır.
İlgili 43 soru bulundu
Ödünç verenin, ödünç alanın satması ve elde ettiği semeni de muhafaza etmesi için bir şey vermesi halinde de karz akdi söz konusudur. Borçlunun, başka bir sebepten ötürü iade etmekle yükümlü olduğu bir miktar parayı, ödünç olarak muhafaza etmesine izin verilmesi halinde de karz akdi söz konusudur.
Tüketim ödüncü (karz) sözleşmesi, ödünç verenin bir miktar para ya da tüketilebilen bir şeyi ödünç alana devir etmeyi, ödünç alanında aynı nitelik ve miktarda şeyi geri vermeyi üstlendiği sözleşmedir.
Bir kimseye bir süre kullanmak üzere karşılıksız verilen mal.
Karz, tüketim ödüncü anlamında fıkıh terimi.
Sözlükte “kesip koparmak, karşılık vermek”, mekânla ilgili olarak kullanıldığında “çaprazından dolaşıp gitmek” gibi anlamlara gelen karz, terim olarak “geri ödenmek üzere verilen mal veya birine ödünç/borç verme” demektir.
(Gürsoy, 2015, s.77) Karz'ın terim anlamı, geri ödenmek üzere verilen borçtur.
Bir kimseye bir süre kullanmak üzere karşılıksız verilen mal. Kişinin zimmetinde sabit olan borç anlamında fıkıh terimi. Ödünç işlemlerinde ve alışverişte karşılığı bulunmayan hakiki veya hükmî fazlalık. Kişiyi Allah'a yaklaştıran fiil ve davranış anlamında terim.
Karz-ı Hasen güzel borç demektir. Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerim'de 5 farklı surede; Müzzemmil Suresi 20.Ayet, Bakara Suresi 245.Ayet, Maide Suresi 12.Ayet, Teğabün Suresi 17.Ayet, Hadid Suresi 11 ve 18.Ayetlerde geçen Karz-ı Hasen, Allah için verilen güzel borç olarak ifade edilmektedir.
Ismarlanan şey, akdin yapıldığı anda, ısmarlayanın istediği özellikte hazır olmadığından, istisna' akdi, akit esnasında henüz mevcut olmayan bir şeyin imal edilmesi için insanların arasında yaşayan örfe uygun ola- rak kurulan bir akittir.
Sözlükte “savmak, çevirmek, harcamak, değiştirmek, nakletmek, altın parayla gümüş parayı değiştirmek, bir para diğerine üstün olmak” gibi anlamlara gelen sarf kelimesi fıkıhta paranın para ile değişimini konu edinen akdi ifade eder.
Bir hukukî işlemin işlerlik ya da bağlayıcılık kazanabilmesi için hak sahibinin onay vermesi anlamında terim.
Ariyet, bir şeyin bir şahıs tarafından ücretsiz (bedava) olarak mu ayyen veya gayri muayyen bir zaman için kullanılmasına cevaz veren bir mukaveledir.
(a. i. karz'dan. c. : ikrâzât) : borç verme, ödünç verme, (bkz. : iare).
2) In iure cessio: Magistra huzurunda mülkiyet hakkının devredilmesi işlemidir.
Omnis Culpa Sorumluluğu
Kusur sorumluluğunda genel kural borçlunun tüm kusurlarından sorumlu tutulmasıdır. Roma'da tüm kusurlardan sorumluluk prensibine omnis culpa adı verilmiştir. Omnis culpa sorumluluğunda borçlu kasti ve ihmali olarak verdiği zararlardan sorumludur.
Günümüz haksız fiil sorumluluğun temel esasları ve unsurları ise MÖ 286 yılında yürürlüğe giren “Lex Aquilia”ya dayanır, bu yasa ile kişilerin mal varlıklarına haksız surette verilen zararların tazmini kabul edilmiştir. “Lex Aquilia” kusur sorumluluğunun da tarihsel kökenini oluşturur.
İcâre akdi kiralayan ve kiraya veren arasında kararlaştırılan bir anlaşmadır. Bu anlaşma kiralayan ve kiraya veren arasındaki ilişkileri düzenler. Böylece kişinin lehinde ve aleyhinde olan şeyleri bilmesi, haklarını koruması, sahip çıkması ve başkasının da hakkına saygılı olması açısından önemlidir.
Alelade vedia, tüm emanet sözleşmeleri ve diğer sözleşmelerdeki muhafaza borcunun niteliğini belirleyen, bu edimle birlikte doğabilecek yan borçları gösteren bunları sistemleştiren, sorumluluk şartlarını belirleyen ve emanet ilişkisinin hükümlerini gösteren bir sözleşmedir.
Rehin, sözleşmelerle ilgili genel hükümlere tâbi olarak kurulan ve rehin veren açısından bağlayıcı (lâzım) iken mürtehin açısından bağlayıcı sayılmayan bir akiddir. Bazı mezheplerde tarafların ehliyeti bakımından farklı yaklaşımlar bulunmakla birlikte rehin akdi genellikle teberru niteliğinde görülür.
Ödünç veren, sözleşmenin konusunu teşkil eden şeyi, geçici bir süre ödünç alana kullanması için karşılıksız olarak verdiğinden ve ödünç alan da kullandıktan sonra geri verme borcunda olduğundan eksik iki taraflı sözleşmedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri