Kullanım ödüncü (âriyet) sözleşmesi, bir şeyin kullanılmasının belirli bir süreyle başkasına karşılıksız olarak devri borcunu doğuran bir sözleşmedir. Kullanım ödüncü sözleşmesi rızaî bir sözleşmedir. Kullanım ödüncü sözleşmesi karşılıksız ve eksik iki tarafa borç yükleyen sözleşmedir.
Kullanım ödüncü sözleşmesi BK m.379 uyarınca ödünç verenin bir şeyin karşılıksız olarak kullanılmasını ödünç alana bırakmayı ve ödünç alanın da o şeyi kullandıktan sonra geri vermeyi üstlendiği sözleşmedir şeklinde tanımlamaktadır. Kullanma ödüncü (ariyet) karşılıksız bir sözleşmedir.
Ariyet alanın, ariyet verenden bir şeyin ücretsiz olarak kullanılmasını elde ettiği ve aldığı şeyi kullandıktan sonra iade etme borcu altına girdiği akit ariyet akdidir (kullanım ödüncü sözleşmesi – commodatum).
Genel olarak, bir taşınırın veya taşınmazın ya da bir hakkın bir süre kullanılmak üzere karşılıksız olarak başkasına verilmesiyle kurulan ayni bir sözleşme olarak tanımlanmaktadır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 379 vd.'da düzenlenmektedir.
Ödünç sözleşmeleri, sözleşme serbestisi kuralı gereğince her hangi bir şekle tabi değildir. Ancak ispat hukuku bakımından yazılı olması gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
Bunlardan en önemlisi de sözleşmenin noter huzurunda düzenlenip tarafların noter onayı ile sözleşmeyi kabul etmesidir. Çünkü sözleşme şartları uygulansa bile noter onayı olmadığı takdirde taraflar arasında taşınmazın satış vaadine dair yapılan bu sözleşme geçerli olmaz.
Borçlar Kanununun 385. ci maddesinde; ödünç alanın ölümü ile kullanma ödüncü sözleşmesinin kendiliğinden sona ereceği düzenlenmiştir. Bu durumda ödünç alanın mirasçıları o şeyi derhal ödünç verene geri vermek zorundadır. Ödünç verenin ödünç sözleşmesini feshetmesiyle de ödünç sözleşmesi sona erer.
Ariyet, bir kimseye bedelsiz olarak belirli bir süre kullanması için verilen malı konu alan sözleşmedir. Türkçede buna akde iğreti sözleşmesi de denmektedir. Ariyetin temel özelliği belirli bir süreliğine olması ve malın tüketilmesine değil kullanılmasına ait olmasıdır.
Ariyet sözleşmesi hayırseverlik esasına dayanan bir hukuk! işlemdir. Yardımlaşma toplum İstikrarının temeli olduğu gibi, muhtaç olan kişiye yardım elini uzatmak da medenî bir davranıştır.
Karz sözleşmesi tüketilebilen misli bir malın, misli daha sonra iade edil- mek üzere ödünç verilmesidir; ariyet sözleşmesi ise genellikle gayri misli bir malın kullanımının, malın aynen iade edilmesi koşuluyla, bir başkasına bırakılması; yani malın menfaatinin temlik edilmesidir.
Günümüz haksız fiil sorumluluğun temel esasları ve unsurları ise MÖ 286 yılında yürürlüğe giren “Lex Aquilia”ya dayanır, bu yasa ile kişilerin mal varlıklarına haksız surette verilen zararların tazmini kabul edilmiştir. “Lex Aquilia” kusur sorumluluğunun da tarihsel kökenini oluşturur.
Rei vindicatio (Türkçe: İstihkak davası) Roma Hukuku'nda zilyet olmayan mâlikin mal üzerindeki fiilî egemenliği geri kazanmak amacıyla malik olmayan zilyede açtığı davadır. Bu dava hakkına özgür, roma yurttaşı ve baba egemenliği altında bulunmayan kişiler sahipti.
Custodia (gözetim) sorumluluğu, ariyet, satım, istisna gibi söz leşmeler gereği, başkasına ait bir malı herhangi bir amaçla elinde tutan kişinin, mala gelecek olan bir takım zararlardan kusuruna bakıl maksızın sorumlu olmasını gerektirir.
1) AYNİ SÖZLEŞMELER (RE CONTRAHITUR)
Bu grubun içine, karz akdi (tüketim ödüncü sözleşmesi – mutuum) ve daha sonra dahil edilen ariyet akdi (kullanım ödüncü sözleşmesi – commodatum), vedia akdi (saklama sözleşmesi – depositum), rehin akdi (pignus) ile birtakım isimsiz sözleşmeler (contractus innominati) girmektedir.
1- Borç Para Vermek Tüketim Ödüncü Sözleşmesi Kurar
Türk Borçlar Kanunu madde 386: “Tüketim ödüncü sözleşmesi, ödünç verenin, bir miktar parayı ya da tüketilebilen bir şeyi ödünç alana devretmeyi, ödünç alanın da aynı nitelik ve miktarda şeyi geri vermeyi üstlendiği sözleşmedir.”
Tüketim ödüncü (karz) sözleşmesi, ödünç verenin bir miktar para ya da tüketilebilen bir şeyi ödünç alana devir etmeyi, ödünç alanında aynı nitelik ve miktarda şeyi geri vermeyi üstlendiği sözleşmedir.
Fıkıh külliyatlarındaki tanıma göre ariyet “Karşı- lıksız olarak bir malın menfaatini ariyet alana temlik etmektir.”4.
Yol güzergâhının geçtiği kesimlerde, organik ya da düşük yoğunluk ta taban topraklarının bulunduğu alanlarda ya da topoğrafik ve jeolo jik özelliği nedeniyle yan ariyet almaya elverişli bulunmayan zeminlerde doldurularm tesbiti için temin edilen malzemeye ariyet malzemesi ve bu ocaklara da ariyet malzemesi ocağı ...
*Yarma*dan çıkan malzemenin *dolgu* için yeterli miktarda olmaması veya niteliğinin uygun olmaması halinde, uygun bir malzeme ocağından alınan malzeme.
Tüketim ödüncü sözleşmesi, ödünç verenin, bir miktar parayı ya da tüketilebilen bir şeyi ödünç alana devretmeyi, ödünç alanın da aynı nitelik ve miktarda şeyi geri vermeyi üstlendiği sözleşmedir. Tüketim ödüncü sözleşmesi, borç doğuran ve rızai bir sözleşmedir.
Sözlükte “yöneltmek, bir kimseyi yetkili kılmak, bir yere vali tayin etmek” anlamındaki tevliye, terim olarak bir malın alış fiyatı veya maliyeti üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan satılmasını, ayrıca bir kamu görevine tayini ifade eder.
Sözleşmelerin Geçerlilik Şartları
Taraflardan birinin zorlanması, korkutulması ya da aldatılması yoluyla yapılan sözleşmeler geçersizdir. Yasalara göre on sekiz yaşından küçükler, akıl hastaları sözleşme yapamaz. Konusu yasalara veya ahlaka aykırı sözleşmeler geçersiz kabul edilir.
b) Geçersizlik: Bir sözleşmenin tarafların istediği hukuki hüküm ve sonuçları meydana getiremediği bütün hallere verilen genel addır.
Rızai taksim sözleşmesi sayesinde, gayrimenkulün hangi bölgesinin hangi hissedara ait olduğu net bir şekilde belirlenir ve bu da mülkiyetin idaresini ve kullanımını daha etkin bir şekilde sağlar. Böylelikle taraflar arasındaki işbirliği artarak ve gayrimenkulün sürdürülebilir yönetimi kolaylaşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri