Kaset kalıp genellikle kolon aks aralığının 8m ve üzeri olan projeler (konferans salonu, amfi, fabrika binası gibi) ve döşemenin birim alanda fazlaca yük taşıması gerektiği durumlarda (makine yerleşimi, kamyon yükleme bölgesi, forklift çalışma alanı, katlı oto galeri gibi) kullanılır.
Kaset kalıp döşeme yöntemi, büyük beton yüzeylerin hızlı ve verimli bir şekilde inşa edilmesine olanak tanır. Bu teknik, genellikle havaalanları, limanlar, otoyollar ve büyük endüstriyel tesisler gibi büyük yapılar için kullanılır.
Kaset Döşeme Kullanım Amacı Nedir? Kaset döşeme, beton yüzeylerinin daha temiz rijit olmasını sağlar. Kalıp yapısına bağlı olarak oluşan beton yapısı yük ve dayanamı çok fazla arttırır. Kaset döşeme sistemi diğer kalıp sistemlerine göre daha az beton kullanımı sağlar.
Kaset döşeme, veya diğer adıyla çift yönlü dişli (nervürlü) döşeme, üst kısmı düz olan ve alt yüzeyinde her iki yönde kirişler ile ızgara benzeri bir yapı oluşturan yapısal bir sistemdir. Nervürlü levhanın üstü normalde incedir ve alt ızgara çizgileri genellikle eşit derinlikte birbirine dik olarak döşenen kirişlerdir.
Kaset kalıp çeşitleri ilgili proje isteğine bağlı olarak farklı boyut ve tipe göre plastik veya fiber malzeme ile üretilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Eğer döşemeler, hem x yönü hem y yönünde, belli aralıklarla yan yana kirişler atılarak oluşturulmuşsa ve göz göz bölgeler oluşmuşsa ve bu gözlerde dolgu yoksa bu döşemeler kaset döşemelerdir. Kaset döşemelerle ilgili herhangi bir kısıtlama TBDY2018 de yoktur.
Uzatılan bu dişler kolonlara değil, kolonları birbirine bağlayan ana kirişlere oturur. Bu uygulamada plak kalınlığı genellikle 7-8cm, diş genişliği 10-20cm ve diş yüksekliği 30-55cm mertebesindedir.
Bir doğrultuda çalışan dişli döşemeler, uygulamada dişli/asmolen döşeme olarak adlandırılmaktadır. İki doğrultuda çalışan dişli döşemeler de uygulamada kaset/ızgara döşeme olarak adlandırılmaktadır. Dişli döşemelerde genellikle dişlerin arası dolgu malzemesi ile doldurulmaktadır.
Erberik ve Elnashai [5] kirişsiz döşemeli sistemler için kırılganlık analizleri gerçekleştirmiş ve kirişsiz döşemeli sistemlerin çerçeve sistemlere nazaran deprem hasarına daha eğilimli olduğunu tespit etmiştir.
Farklı deprem yükleri altında taşıyıcı sistem açısından nervürlü döşemeler (plak döşeme) ile mukayese edilerek sonuçlar elde edilmiştir. Sonuçlar, yapılan analizlerde nervürlü döşemelerin plak döşemelere nazaran deprem sırasındaki davranışının dayanım açısından düşük olduğu gözlenmiştir.
Düz bir tavan elde etmek için yapılır. Ayrıca ses yalıtımı sağlar ve duvar ya da döşemelerde, kirişli döşemeye göre daha az çıkıntıya neden olur. Kalıp işçiliği de kolaydır ve kalıp maliyeti düşüktür. Asmolen döşemenin amacı, iç mekanlardaki göz zevkini bozabilen kiriş çıkıntılarının olmamasını sağlamaktır.
Asmolen döşeme genellikle, geniş ve yüksekliği düşük kirişlerden oluşmaktadır. Bu nedenle, deprem yükleri altındaki performanslarının dikkatle incelenmesi gerekir. Tasarıma gereken hassasiyetin gösterilmemesi, olası depremlerde asmolen döşemeli binaların beklenen performansı gösterememesine sebep olacaktır.
Konsol Döşeme: Bir ucu askıda bir ucu ankastre olan döşemelere konsol döşeme denir. Binalarda iç veya dış çıkıntıları meydana getirmek için yapılır.
Kirişli Döşeme
Yükleri ve kenarları çok büyük olmayan hacimlerde genellikle tercih edilirler. Konut tipi yapılarda sıklıkla kullanılan döşeme tiplerindendir. Depreme karşı dayanımlarına bakıldığında, en elverişli döşeme sistemlerindendir. Yatay rijitliği sağlamada kolon ve kirişler önemli bir rol oynamaktadır.
Merhaba, Yönetmelikte 11.5'te her ne kadar iki doğrultuda çalışan dişli döşemeler için de aynı kuralların geçerli olduğu yazılsa da pratikte kaset ölçüleri en çok 100 - 125 cm arasında kullanılır.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
1999 Depremi'nde asmolen döşemelerin dolguları yuvalarından çıkıp daire içindeki insanların üzerlerine düşmesi nedeniyle pek çok insan hayatını kaybetti. Adapazarı Depremi'nden sonra deprem riski yüksek bölgelerde asmolen döşemeli bina yapımı yasaklandı.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. feyemiteja Paniklemeyin ve sakin olun.
Genelde kirişlerin kesiştiği noktalara kolon/perde konulur. Betonarme kiriş açıklığının üst sınırı yaklaşık 6~7m'dir. Açıklığın bu sınırı zorlaması halinde kolon veya perde konularak kiriş açıklığı azaltılır. Kolonun/perdenin uzun kenarı binanın bir doğrultusuna paralel olacak şekilde yerleştirilir.
Asmolen Döşemenin Avantajları
· Asmolen döşeme ses ve ışık yalıtımı gibi görevleri vardır ve sesi çok az yayar, · İyi bir ölçüde sağlıklıdır, · Toz alacak girinti ve çıkıntılara sahip değildir, · Asmolen döşeme ile düz bir tavan görüntüsü elde edilir.
Asmolen döşeme sistemlerinde nervür kirişleri ve çerçeve kirişlerinin yüksekliklerinin aynı boyutta olması ve kirişler arası boşlukların doldurulmasıyla düz bir yüzey (tavan) elde edilir. Asmolen tavan söylemi bu düz tavanı ifade etmektedir.
Birbirine paralel, aynı boyutlu, aynı donatılı, kesiti normal kirişlere nazaran daha küçük olan kirişçikler sıkça yerleştirilerek üzerine ince bir plak döşeme ile beraber betonlanarak dişli döşeme oluşturulur. Bu dişli döşemenin diğer adı nervürlü döşeme, kirişlerine de nervür kiriş denilebilir.
1 ) Kirişli Plak Döşemeler: Kalınlıkları açıklığın boyutlarına ve yükün büyüklüğüne göre belirlenen ve mesnetlenme durumuna bağlı olarak yükünü bir veya iki doğrultuda ileten döşemelerdir.
Dört tarafı kirişlerle çevrili döşemeler ankastradır. Bir tarafı boşlukta olan döşemeler konsol döşemelerdir. Genel olarak döşemeler dal ([t:dal döşemeler]) ve hurdi ([t:hurdi döşemeler]) olarak çözümlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri