Dünyada son yıllarda zeytinyağı ve sofralık zeytin gibi zeytin ürünlerine artan talep nedeniyle zeytinciliğin sadece Akdeniz'e kıyı olan ülkelerde değil, Akdeniz iklimi gösteren Arjantin, Şili, Peru gibi diğer ülkelerde de ekonomik anlamda tarımı yapılmaya başlanmıştır.
Avrupa Birliği ülkelerinden sonra diğer zeytinci Akdeniz ülkeleri arasında en önemli üretici ülkeler, Akdeniz'de Türkiye, Tunus, Fas, Cezayir, Libya, Mısır, Ürdün, Suriye; Amerika kıtasında, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Brezilya, Şili, Avusturalya'dır.
İspanya, yılda 9.819.569 ton üretim ile dünyanın en büyük zeytin üreticisidir.
Gemlik bölgesinde yetiştirilen bu tür, tad ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul ediliyor. Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir.
Zeytin, Güney Afrika, Şili, Peru, Pakistan, Avustralya, Oregon ve Kaliforniya ve Yeni Zelanda gibi ılıman iklime sahip bölgeler gibi Akdeniz iklimine sahip dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilir.
İlgili 39 soru bulundu
Güz zeytini adı ile de bilinir. Bu isim İngilizce ismi olan autumn-olive in çevirisidir. Doğu Asya'da Himalayalardan Japonya'nın doğusuna kadar olan geniş alana kadar yayılmıştır. Zira bitki azotu köklerine depolayıp, bağlar ve bu şekilde en verimsiz topraklarda bile yaşama kabiliyetine sahiptir.
İran'daki ana zeytin üretim alanları Fars, Kerman, Hormozgan, Sistan-Baluchestan, Qazvin, Gilan, Golestan ve Zanjan olarak belirtiliyor. İran'da kişi başına zeytin tüketimi yıllık 180 gram oldu.
Dünyanın en yaşlı zeytin ağacı: Olive Tree Museum of Vouves, Vouves, Yunanistan - Tripadvisor.
Zeytin soğuk iklim koşullarında yetişmez.
Bu nedenle sert karasal iklime sahip Doğu Anadolu Bölgesi ile karasal iklime sahip İç Anadolu Bölgesi'nde zeytin tarımı yoktur.
“Küresel zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 15.2'sini gerçekleştirdiğimize takılmayın. Zeytinyağı üretiminde dünyada ilk beşe girdiğimizi hiç söylemeyin” Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, Almanya'nın topraklarında neredeyse hiç zeytin yetişmemesine rağmen zeytinyağını Türkiye'den daha ucuza tükettiğini yazdı.
Tura katılan Rus Elena Volova ise "Buraya geldiğim için çok memnun oldum çünkü Rusya'da zeytin üretimi yok.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile belirledikleri üretim hedefine ulaştıklarını belirten Tan, "Türkiye, 421 bin ton zeytinyağı, 735 bin ton sofralık zeytin üreterek rekor kırdı. Zeytinyağında dünya ikincisi olduk, sofralık zeytinde de bu rakam dünya birinciliğini getirdi bize.
“Ülkelere Göre En İyi Üreticiler” sıralamasında toplam 707 puanla Türkiye'nin birincisi Nova Vera olurken; “Ülkelerin En İyi Natürel Sızma Zeytinyağları” Türkiye sıralamasında ise Nova Vera'nın Erken Hasat ürünü 404 puanla birinci ve Ege Sızma ürünü 303 puanla ikinci sırada yer aldı.
2,75 milyon ton olarak gerçekleşirken İspanya yaklaşık %22,3'ünü tek başına yapmaktadır. Türkiye ise küresel zeytin üretiminin yaklaşık %15,2'sini gerçekleştirmektedir.
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür.
İlk kültüre alınışı ve ıslahı Sâmiler tarafından olmuştur. Arkeolojik çalışmalar, zeytin yetiştiriciliğinin M.Ö 4.000'li yıllara kadar dayandığını göstermektedirler. İlk Grek ve Roma yazıtlarında zeytinin barış ve birlikteliğin ebedi simgesi olduğuna değinilmiştir.
Kasım ayında don toleransı yüksek olan çeşitler; Memeli ve Otur, Ocakta; Memeli, Otur, Eşek zeytini ve Gemlik; Mart ayında ise; Gemlik, Otur, Ayvalık ve Memeli şeklinde belirlenmiştir. Memeli çeşidi Kasım ayında -11 ºC'de %30.86, -14 ºC'de ise %48.88 oranı ile en az zararlanma gösteren çeşit olarak saptanmıştır.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Anavatanı Anadolu'dur. Ülkemizde yaklaşık 90 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır. Zeytin varlığımızın %75 i çorak ve engebeli kır arazilerdedir. Ticari anlamda yetiştiricilik Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesinde yapılmaktadır.
Türkiye'de zeytin ağacı varlığı her geçen yıl artış gösteriyor. Son 20 yılda zeytin ağacı varlığı 99 milyon adetten yüzde 91 artış ile 189 milyona ulaştı.
Amerika'nın zeytin ile tanışmasını sağlayanlar İspanyollardır. Zeytin, misyonerler tarafından 16. ve 17. yüzyıllarda, önce Meksika'ya götürülerek yetiştirilmiş, zamanla Kaliforniya'ya ve Güney Amerika'ya yayılmıştır. Zeytin ağacı akıl ve zaferin, zeytin dalı barışın, zeytinyağı da saflık ve sadeliğin sembolü olmuştur.
MÖ. 1080 yılına uzanan geçmişiyle Teos antik kentinin hayatta kalmayı başarmış son sakinlerinden biri olan Umay Nine zeytin ağacı tam 1800 yaşında. Ülkemizin sakin şehir ünvanını alan ilk yerleşim yeri olan Seferihisar'a 5 km uzaklıkta bulunan Teos antik şehri, 12 İyon kentinden biri.
Hatırlatmak gerekirki Özbekistan'ın iklimi zeytin yetiştirmeye uygun olmayışından dolayı daha önce zeytin yetiştirme projesi gerçekleştirilmemiştir.
Salt Spring Island, British Columbia üzerinde zeytin çiftliği. Sonunda, 3 Aralık'ta rd ve 4 th 2016, Kanada'nın ilk zeytinyağı zeytinleri elle hasat edildi. Sadece beş saat sonra The Olive Farm'ın yeni zeytin fabrikasında preslendiler. İtalya'dan yeni gelmiş ve zeytin hasat edilirken kuruluyordu.
zeytin ağacının bir alt türü. güney africa, orta doğunun bir bölümü, çin ve hindistan'da yetişir. afrika zeytini, yabani zeytin, demir ağacı, hint zeytini gibi isimlerle anılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri