Tapusu olmayan eve DASK yapılmaz, çünkü herhangi bir taşınmaza deprem sigortası yapılabilmesi için mutlaka tapusunun bulunması gerekir. Aynı soru iskansız yapılar için de geçerlidir yani “İskanı olmayan eve dask yapılır mı?” sorusuna da vereceğimiz cevap da değişmez yani iskansız evlere DASK yapılması mümkün değildir.
Tapu kaydında "arsa" veya "tarla" vasfı ile kayıtlı bulunan, mesken olarak inşa edilmiş binaların “bağımsız mülkiyet”e konu olup olmadığı veya kat irtifakının tesis edilip edilmediği göz önünde bulundurulmaz; 6305 Sayılı Afet Sigortaları Kanun kapsamı gereği, Zorunlu Deprem Sigortası'na tâbi tutulur.
Kat mülkiyeti ve kat irtifakı bulunan, tapuda mesken şeklinde geçen bütün konutlara DASK sigortası yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra kat irtifakı ya da kat mülkiyeti olmayan, arsa tapulu olan ruhsatsız olan, tapuda mesken olarak geçen konutlara da DASK sigortası düzenlenebilmektedir.
DASK yaptırmak için gerekli belgeler şunlardır: Sigortalının adı, adresi, ev ve cep telefon numarası, T.C. kimlik numarası, vergi kimlik numarası (tüzel kişiler için). Sigortalanacak binanın açık adresi, tapu bilgileri, inşa yılı, yapı tarzı, toplam kat sayısı, hasar durumu.
Ruhsatı olmayan binaların DASK sigortası kapsamında olmadığını göz önünde bulundurarak ruhsatı olmayan evleri kiralamanız veya satın almanız tavsiye edilmez. Ruhsatı olmadığı için DASK sigortası yaptırılamayan bu evler için elektrik, su ve doğalgaz abonelik işlemleri de gerçekleştirilmez.
İlgili 35 soru bulundu
Aynı soru iskansız yapılar için de geçerlidir yani “İskanı olmayan eve dask yapılır mı?” sorusuna da vereceğimiz cevap da değişmez yani iskansız evlere DASK yapılması mümkün değildir.
Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamaz. Kiracı, Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, ev sahibi adına yaptırabilir. Her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödenir.
Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre, ruhsatı olmayan binalar kaçak statüsünde değerlendirildiğinden DASK yaptırılması mümkün değildir. Benzer şekilde tapusu olmayan ev üzerinde kişilerin hak iddia etmesi mümkün olmadığından tapusuz ev için DASK poliçesi kesilemez.
Bu doğrultuda betonarme yapılar için geçerli olan DASK metrekare bedeli, 2023 yılı içerisinde 3.016 Türk lirası olarak ödenecektir. 2023 yılında diğer yapıların DASK sigorta bedeli hesabında geçerli olacak esas metrekare bedeli ise 2.080 Türk lirası olarak belirlenmiştir.
Tapu dairelerinde, DASK'a tabi taşınmazların satışlarında, DASK zorunlu olarak istenmektedir. Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında olan bir taşınmazın satışı sırasında, DASK Zorunlu Deprem Sigortası olmadan devir yapılmamaktadır.
Eğer kasko poliçesinde deprem teminatı var ve muafiyetsizse hasar masrafları %100 şekilde karşılanır. Kasko deprem muafiyeti olan poliçelerde ise hasar ödemesinde kesinti yapılır.
Yapı üzerinde kat irtifakı veya kat mülkiyeti bulunmadıkça arazinin mülkiyetine tabidir. Bu nedenle, arazinin mülkiyeti depremden ne şekilde etkilendiyse yapı da aynı akıbete uğrayacaktır.
Satış amaçlı tapu işlemleri sırasında gerekli belgeler arasında DASK poliçesi de yer almaktadır. DASK poliçesi olmadan tapu devri işlemleri geri çevrilecektir. Tapu devir teslim işlemlerinde vakit kaybetmemek için bu sigortanın yapılması gerekmektedir.
UAVT koduna düzenlenmiş hali hazırda bir deprem poliçesi var ise, poliçe geçerlilik süresi bitmedikçe aynı UAVT kodu üzerine ikinci bir deprem sigortası poliçesi düzenlenemez. Ancak sigorta prim yenileme sürecinde farklı bir sigorta şirketi ile yapılacak bir poliçe ile yeni bir deprem sigortası poliçesi düzenlenebilir.
e-Devletten DASK Yapılır mı? Kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “E-devlet üzerinden DASK yapılır mı?” yer almaktadır. DASK poliçesi e-devlet üzerinden satın alınamamaktadır. Sigorta şirketleri ile kamu ve özel bankalar aracılığıyla düzenlenen sigorta poliçeleri e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir.
DASK'ta az hasarlı binalara sigorta bedeli üzerinden %15 ödeme yapılıyor fakat evim az hasarlı olmasına rağmen yatan miktar % 15 den çok çok az miktarda.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
29'uncu maddede yer alan ifade ise şöyle: Yıkılan, yanan veya ağır hasara uğrayan veya uğraması muhtemel olan binalarla imar planları gereğince kamulaştırılmasında zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere HAK SAHİBİ OLMAK şartıyla konut yaptırılır veya kredi verilir.
Kanuna göre zorunlu deprem sigortasını (DASK) yaptırmamış olan depremzedeler yıkılan, ağır veya orta hasarlı konutları için hak sahibi olamıyor. Yani DASK'ı olmayan depremzedenin, devletin yapacağı konutları 20 yıla varan taksitle alma hakları bile yok.
Binası zarar görenlere ödenecek birim fiyatı son olarak 25 Kasım 2022'de açıklandı. Zorunlu Deprem Sigortası yaptıran ve depremde evleri hasar gören kişiler metrekare başına 3 bin 16 lira tazminat alacak. Buna göre evi 100 metrekare olan birisinin alacağı tazminat miktarı 301 bin 600 lira olacak.
Buna göre 100 metrekare bir daire için deprem olması durumunda alınacak teminat 150 bin 800 lira. Yıllık DASK poliçesine ödenecek tutar ise 354 lira.
Zorunlu deprem sigortası yenilenmezse, daha önceki DASK ödemeleri herhangi bir teminat sağlamıyor. DASK poliçesi yokken deprem olması ve konutta hasar oluşması durumunda ise tüm masrafların ev sahibi tarafından ödenmesi kaçınılmaz hâle geliyor.
9- Hisseli tapularda DASK nasıl işler? Hisseli tapuda zorunlu deprem sigortası sadece bir kişinin TCKN'si ile yapılabilir. Her bir hissedar için ayrı DASK poliçesi oluşturulmaz, bir kişinin DASK yaptırması tüm hissedarlar için güvence sağlar. Hasar sonucu tazminat, hisseler oranında hak sahiplerinin tümüne ödenir.
DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 25 Kasım 2022 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 640 Bin TL'dir. Azami teminat tutarı tespit edilirken, yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesinin maliyeti (arsa değeri hariç) dikkate alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri