Armut ağaçlar oldukça uzun ömürlüdür. İyi bakılan bir armut ağacı 50-75 yıl arasında verimli bir ömür sürebilir. 4 yaşını geçen armut ağaçlarının meyve vermesi beklenir. 10 yaş civarı da en verimli olduğu dönemidir.
Uygun koşullar altında dikilen bir yabani armut anacına aşılı bir armut fidanından 2-3 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur ve bodur anaçlı armut fidanlarında ise bu süre daha erkendir.
Armut ağaçlarını bilinen bir armut çeşidinin tohumundan çoğaltmaya başlarsak, bu ağaçlar 7-10 yıl içinde meyve vereceklerdir, hasat edilen meyveler ilk ana ağacın meyvelerinden önemli ölçüde farklı olacaktır.
Armut Ağacı Verimi
Ortalama olarak, olgun ve sağlıklı standart boyuttaki bir armut ağacının verimi 90 kg iken, olgun yarı bodur ağaçların ortalama olarak verimi 45 kg dur.
Kiraz altmış yıl, kavak, söğüt, fındık yüz yıldan iki yüz yıla kadar yaşayabiliyor. Armut üç yüz yıl yaşarken ceviz beş yüz yıl, zeytin, ıhlamur, meşe, kayın, çınar, sedir, köknar, bin yıla kadar ayakta kalabiliyor. Bir yılbaşı ağacı en fazla üç hafta yaşıyor.
İlgili 41 soru bulundu
Bristlecone türü çamlar, dünya üzerindeki en uzun yaşayan canlı türlerinden biri. California'daki 5 bin yıllık çam ormanında bulunan bu ağaçlar, dünyanın en yaşlı ağaçları olarak biliniyor.
Kayısı Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Kayısı fidanının ömrü fidanın anacına göre değişmektedir. Bir kayısı ağacının ekonomik ömrünün klasik anaçlarda 30-35 yıl olduğu düşünüldüğünde; bodur ve tam bodurlarda 15-20 yıldır.
Ortalama olarak bir genç armut ağacının, güçlü kökler, yapraklar ve meyveler oluşturması için oldukça fazla suya ihtiyacı vardır. Kural olarak, olgun armut ağaçları su isteklerini yağmur suyuyla giderirken, genç armut ağaçlarının olgun armut ağaçlarından daha fazla suya ihtiyacı vardır.
Ortalama armut fidanlarınızı 10-15 günde bir sulamanız yeterlidir. Kışın kurak geçen yıllardan mutlaka sulama yapınız.
Susuzluğa dayanımı olmayan sulama ihtiyacı olan armut fidanları yıllık ortalama yağış miktarının 600 mm ve üzeri olduğu yerlerde armut ağacı ekstradan sulanmaya ihtiyaç duymaz. 600 mm'nin altında yağış alan yerlerde ise 2 ila 3 kez sulama yapılması yeterli olacaktır.
Ilıman iklim meyve türü olan armut kış soğuklarına elmadan daha az dayanıklıdır. Armut ağacı, kış dinlenme döneminde kısa süreli (- 20, - 25oC) düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Armut ağacı daha çok soğuk hava şartlarını tercih eder, ancak çok özel iklim ve toprak ihtiyacı yoktur, ana yurdu Anadolu toprakları olan bu ağaç, neredeyse ülkemizin hemen her yerinde yetişebilir. Fakat yetiştirilecek toprağın mineral bakımından zengin olması, meyvenin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Sağlıklı armut ağaçlarının minimum budama ihtiyacı vardır, ancak uzun vadede verimini, ürün kalitesini ve ağaç sağlığını geliştirmek için etkili budama yöntemleri kullanılmaktadır. Uzun lafın kısası, şekillerini belirlemek ve meyve gelişimini teşvik etmek için, genç, meyve vermeyen ağaçlarda budama yaparız.
Ağaçları yılın her mevsiminde istediğimiz gibi budayamayız. Özellikle yapraklı ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tarih vermek gerekirse yurdumuz da budama için en uygun zaman 15 Kasım – 15 Mart tarihleri arasındadır.
Her iki yarıkürenin ılıman iklim kuşağı ülkelerinde yetiştirilen armut, dünyanın en önemli meyve ağaçlarından biridir. Armut ağacı tepeye doğru genişleyen ve olgunlaştığında 13 m'ye ulaşan boyuyla elma ağacından daha uzun ve daha diktir.
Genellikle kurak koşullarda ve kuvvetli anaçlar kullanıldığında fidan diki minde aralık ve mesafeler daha fazla tutulmalıdır.Nemli bölgelerde ayva anacı kullanıldığında 3- 4 m, orta boydaki ağaçlar için 4- 6 m ve armut çöğürü üzerine aşılı armutlar için 6-8 m dikim aralığı yeterli olmaktadır.
Armut ağacı için uygun topraklar, süzek ve pH değeri 7'ye yakın olan topraklar uygundur. Ayrıca, verimli, kumlu ve pH değeri 6 ila 7 arasında olan topraklarda maksimum verim sağlanıldığı bildirilmiştir.
Soğuk ve sıcak su kesinlikle olmamalı.
Armutların tohumlarını almak için armutları dikkatlice kesmemiz gerekir(tohumları bıçakla kesmemeniz önerilir – zarar görmüş tohumlar filizlenmez). En az 3 tane armut çekirdeğimizin olması gerekiyor, çünkü ortalama olarak, 4 tohumdan sadece 1'i filizlenecek ve sonunda genç bir ağaca dönüşmeye başlayacaktır.
Armut ağaçları, bol güneşli ve yazları sıcak geçen yerlerden hoşlanırlar. Armut yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktörlerden biri kış soğuklama ihtiyacıdır. 7.2 ºC'nin altında gereken süre çeşitlere göre 1000-2300 saat arasında değişmektedir.
Yaz mevsiminde tüm bitkilerin su ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle; meyve ağaçlarının sağlıklı gelişmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla sulama yapın. Sulama bulunduğunuz yerin sıcaklık derecesine göre iki günde bir, üç günde bir yapın.
Çiçeklenme döneminde (normalde bahar aylarında) sulama uygulamaları çok önemlidir. Çiçeklenme dönemi süresince meydana gelen herhangi bir su stresi, üretimde ciddi bir düşüşe neden olur. Sulama, salma sulama veya yağmurlama sulama yöntemleri ile yapılabilir.
Ceviz ağacı kaç yıl yaşar? Ceviz ağacının ömrü ortalama 150 ile 400 yıl hesaplanıyor. Ekonomik verim ise 100 yıl kadar devam ediyor.
Ayva fidanları çok yıllık bir ağaç olup ekonomik ömrü ise bakım şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Bakım şartları sağlanan ayva fidanlarının ortalama ömrü 20-40 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.
Ortalama sağlıklı ve bakımlı elma ağacı 50 ile 80 yıl arasında yaşayabilir. Ancak, bu kuralın istisnaları vardır. Bazı elma ağaçlarının yüzyıldan fazla yaşadığı bildirilmiştir. Bir elma ağacı nadiren 50 yaşından sonra yeterli meyve üretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri