Ortalama armut fidanlarınızı 10-15 günde bir sulamanız yeterlidir. Kışın kurak geçen yıllardan mutlaka sulama yapınız.
Armut fidanı bir sulamasında minimum ağaç yaşıx30 litre ister. Örneğin armut fidanının yaşı 10 ise bir sulamadan ortalama 300 litre su ihtiyacı olacaktır.
Ortalama olarak bir genç armut ağacının, güçlü kökler, yapraklar ve meyveler oluşturması için oldukça fazla suya ihtiyacı vardır. Kural olarak, olgun armut ağaçları su isteklerini yağmur suyuyla giderirken, genç armut ağaçlarının olgun armut ağaçlarından daha fazla suya ihtiyacı vardır.
Uygun koşullar altında dikilen bir yabani armut anacına aşılı bir armut fidanından 2-3 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur ve bodur anaçlı armut fidanlarında ise bu süre daha erkendir.
Armut ağaçları, bol güneşli ve yazları sıcak geçen yerlerden hoşlanırlar. Armut yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktörlerden biri kış soğuklama ihtiyacıdır. 7.2 ºC'nin altında gereken süre çeşitlere göre 1000-2300 saat arasında değişmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Yaprak gübrelemesi bahardan hasada kadar yapılır, ancak kritik dönem çiçeklenmeden 5-7 hafta sonradır. Alternatif olarak, birçok yetiştirici yılda bir kez genç ağaç başına 0,9 – 1,4 kg 12-12-17 + 2MgO ve olgun armut ağacı başına 3 – 5,4 kg 12-12-17 + 2MgO gübrelemesi yapar.
Şartlara uygun olarak dikilen armut ağaçları 2 ile 3 sene arasında meyve verebiliyor.
Armut ağaçlar oldukça uzun ömürlüdür. İyi bakılan bir armut ağacı 50-75 yıl arasında verimli bir ömür sürebilir. 4 yaşını geçen armut ağaçlarının meyve vermesi beklenir. 10 yaş civarı da en verimli olduğu dönemidir.
Armut ağaçları dinlenme döneminde iken budanır, ancak son dondan en az birkaç hafta sonra (genellikle Şubattan Nisana kadar). Yaprakların gelişim döneminde budama yapmamalıyız (bu duruma obur dallar dahil değildir – obur dalları görür görmez çıkarabiliriz).
En çok Ege Bölgesi'nde yetişir. Bununla beraber Marmara ve İç Anadolu Bölgeleri de armut için elverişlidir. Armut hangi şehirde yetişir diyorsanız, üretimde ilk sırada Bursa yer almaktadır.
Armut ağacı için uygun topraklar, süzek ve pH değeri 7'ye yakın olan topraklar uygundur. Ayrıca, verimli, kumlu ve pH değeri 6 ila 7 arasında olan topraklarda maksimum verim sağlanıldığı bildirilmiştir.
Anaç yapısına göre büyümesi değişen armut fidanının klasik anaçla üretimlerinde büyümesi 4-5 yıl sürerken yarı bodur ve bodur anaçla üretimlerinde ise büyümesi 2 yıl içerisinde gerçekleşmektedir.
Armut Ağacı Verimi
Ortalama olarak, olgun ve sağlıklı standart boyuttaki bir armut ağacının verimi 90 kg iken, olgun yarı bodur ağaçların ortalama olarak verimi 45 kg dur.
Ilıman iklim meyve türü olan armut kış soğuklarına elmadan daha az dayanıklıdır. Armut ağacı, kış dinlenme döneminde kısa süreli (- 20, - 25oC) düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Yetişkin bir kayın ağacı, kuru ve sıcak bir günde 250 litre, küçük bir ayçiçeği ise 1 litre su harcar. Okaliptüs ağaçları ise günde ortalama 400 litre su harcadıklarından bataklıkları kurutmada faydalıdırlar. Bazı büyük ağaç türleri ihtiyacı olan suyu 50 metrenin üzerinde bir yüksekliğe çıkmak mecburiyetindedir.
Bu bakımdan sıcaklık isteği olan bir tür olarak kabul edilir. Alkali ve kireç bakımından zengin olan toprakları sevmeyen bu meyve geçirgen topraklarda yetişmeye müsaittir.
TOPRAK İSTEKLERİ
Ağır ve nemli topraklarda yetiştirilen sofralık armutların etleri kaba ve tatları yayvan olur. Bol verimli ağaçlar ve yüksek kaliteli meyveler elde edebilmek için armut derin, geçirgen, sıcak, iyi drene edilmiş, tınlı topraklarda en iyi şekilde yetişir.
Genellikle kurak koşullarda ve kuvvetli anaçlar kullanıldığında fidan diki minde aralık ve mesafeler daha fazla tutulmalıdır.Nemli bölgelerde ayva anacı kullanıldığında 3- 4 m, orta boydaki ağaçlar için 4- 6 m ve armut çöğürü üzerine aşılı armutlar için 6-8 m dikim aralığı yeterli olmaktadır.
Taç çürüklüğü, kök boğazı çürüklüğü ve kök çürüklüğü de yaygın armut hastalıklarıdır.
Armut ağacı yetiştirmek için her genç elma ağacı için 63 cm çapında ve 63 cm derinliğinde bir çukur kazmaya başlarız. Daha sonra ağaçları dikkatlice çukurların içine yerleştirip toprakla örtmeliyiz. Aşı yerinin bulunduğu noktanın zemin seviyesinden en az 7,5 cm yükseklikte olması gerektiğini unutmayın.
Armut Ağacı ve Meyvesi
Çoğu armut ağacı yaprak döken bir ağaçtır (yapraklarını yaprak dökme mevsiminde kaybeder), 12 metre boyunda veya daha da yüksek olabilir.
Ağacın 1 yılda 3 kez çiçek açtığını söyleyen İmdat Kibar (70), “ Nisan ayında çiçek açıp meyve veren armut ağacımız ağustos ve eylül ayında da çiçek açtı.
Yarı bodur anaçlar üzerinde sıralar arası 4-4,5m, sıra üzeri ise 1,2-1,5m mesafeler kullanılarak telli destek sistemi ile kordon terbiye sistemi uygulanması ile elmalarda olduğu gibi sık dikim bahçe tesisleri yapılmaktadır.
Meyve ağaçları eğer yağış yeterli değilse, ilkbaharda çiçeğe durduktan sonra sulanmaya başlanır.Yaz ve sonbaharda devam edilir.Yazın yetişkin ağaçlar her 15 günde, yeni fidanlar haftada bir sulanmalıdır. İlk ve sonbaharda daha seyrek verilebilir. Bu mevsimlerde çok fazla yağış oluyorsa sulama yapılmaz.
Armut ağacı dikim zamanı, bulunan iklime göre değişir. Soğuk bölgelerde ilkbaharın erken zamanı, sıcak bölgelerde ise sonbahar mevsimi döneminde dikilmesi daha uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri