Diğer bir adı ile patriyot olarak karşımıza çıkan Arnavut böreği; pırasalı, ıspanaklı ve kıymalı gibi farklı şekillerde pişirilebilen bir hamur işidir.
Valangi Makedonya 'da çok meşhur bir börek türü. Alanditi denilen çok ince yufkalar...
Flija (filya) Arnavut Böreği.
"Burası Boşnakların ilk göçtüğü yıllarda halk arasında 'Atlı Konak' olarak anılıyor. İnsanlar bu konağa atlarını bağlamış ve burada fırınlarını inşa ederek, sac altında Boşnak böreği pişirmiş. Biz de Atlı Konak'ta bu tarihi yeniden yaşatmak için böyle bir girişimde bulunduk.
Pirinçli börek Kırklareli mutfağından bir hamur işidir.
İlgili 26 soru bulundu
Sonradan "Kürt böreği" olarak anılan bu böreğin yaratan ve yaygınlaştıran kişi Bileceli Mehmet Efendi'dir. Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Şii Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.
Malzemeler: 1 şişe maden suyu , 1 yumurta , 1 çorba kaşığı yoğurt , 1 çay bardağı zeytinyağı , tuz , 1 adet margarin , haşhaş , aldığı kadar un Hazırlanışı: Hamur yoğrulur ve 8 parçaya bölünür.
Çalkama bol yeşillikle, yufkasız şekilde hazırlanan bir Ege böreğidir. Özellikle bahar aylarında şansınız varsa bahçenizde yetiştirdiğiniz, o kadar şanslı değilseniz de pazardan alabileceğiniz otlarla çalkama yapabilirsiniz.
Balkan Börekleri: Kıymalı Boşnak Mantı Böreği
Bildiğimiz Boşnak böreğinden farklı olarak kıymalı Boşnak mantı böreğinin yufkası daha ince açılıyor. Ayrıca şekil itibarıyla de mantıyı andırıyor zaten. İçerisindeki kıymalı harç bu coğrafyaya bir kez daha minnet duyduracak cinsten.
Samsa, Güney Asya ülkeleri Hindistan, Pakistan ve Nepal'de çokça tüketilen, Portekiz ve Doğu Afrika'ya da yayılmış bir börek çeşididir. Hem tatlı hem de tuzlu olarak hazırlanabilen Özbek samsası tarifi genelde çok baharatlı yapılır.
Kosova'dan göç ederek 1912 yılında Niksar'a yerleşen Arnavutlar, en önemli lezzetlerinden fliya böreğini özellikle misafirlerine ikram için yapmayı sürdürüyor. Hazırlanışı zahmetli bir süreci gerektiren, servisiyle de dikkati çeken börek, un, su, tuz, tereyağı, kaymak ve sütten yapılıyor.
Ziyan kelimesinin sözlük anlamı, zarara uğramak ve viran olmaktır.
Tambur cinsinden, kısa ve eski bir çalgı.
Pırpeç; iç malzeme olarak sadece yoğurt ve yumurta kullanılan basit bir Arnavut böreğidir.
Yalancı maznisa da denilen Kinata Maznisa, hazırlanan böreğin parça parça edilip, küçük parçalara ayrılarak en son yağlanmasıyla oluşan bir lezzet. Kinata göçmen dilinde 'yırtık pırtık' anlamına gelmektedir.
Gazel böreği, kışın mangalda kömür üzerinde veya büyük yer ocaklarda odun yakılarak, odundan köz haline gelmiş ateş üzerinde kenarları çevrilerek pişirilir. Bu, fırında pişirilenden daha yumuşak ve nefis olur. Hamurun yumuşamaması için içine konulan malzemenin soğuk olması gerekir. Bu böreğin kalını iyi olmaz.
Tosunum böreği nerenin yemeği? Kütahya'ya özgü bir börek çeşidi olan tosunum böreği, hem lezzetli bir tarif hem de akşam yemeklerinde ara sıcak için sunulabilen pratik bir atıştırmalık.
Rumeli yöresinin sevilen hamur işlerinden biri olan Rumeli böreği, yapım aşaması olarak sosyete mantısı ile benzerlik gösteriyor. İç harcında haşlanmış ve didiklenmiş tavuk olan Rumeli böreğinin üzerine dökülen sos ise benzersiz bir lezzete sahip.
Samosa, Hindistan, Pakistan, Nepal ve Bangladeş gibi ülkelerde yaygın bir atıştırmalıktır. Genellikle üçgen biçimli, kızarmış hamurdan oluşur ve içi iştah açıcı bir patates, soğan ve kişniş karışımıyla doludur. Panir (Hint peyniri) ve etle de yapılır.
Eskiden köy statüsünde bulunan Şahinkaya Mahallesi'ne 1914 yılında Bulgaristan'dan göç eden soydaşların beraberinde taşıdığı yiyecek, "muhacir böreği" ya da "yumurtalı börek" olarak biliniyor.
Dızmana diğer adıyla Göçmen Böreği veya Eskişehir Çöreği, Trakya'ya göçmüş Bulgaristan Türkleri (muhacir)'nin yöresel bir hamur işidir. Günümüzde Trakya bölgesi Bursa ve Eskişehir yörelerinde yaygın olarak yapılmaktadır.
Bazı vatandaşların 'sade' börek, bazılarının 'Kürt' böreği, bazılarının da 'küt' böreği olarak bildiği Bingöl yöresine has börek çeşidi, Edirne'de ilgi görüyor.
~ Etli ekmek içini, karıştırma kabına olabildiğince ince doğradığım soğan, biber, kıyma, rendelediğim domates ve karabiber, tuzu ekleyip elimle yoğurdum. ~ Mevlana içini, hazırladığım etli ekmek içinden 5 yemek kaşığı ayırdım ve içine kaşar peynirini rendeledim. Afiyet olsun.
Yeşil mercimekli börek, Afyon yöresine özgü bükme adıyla da anılan bir börek çeşidi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri