Arnavut ciğeri, geleneksel olarak soğan ve maydanoz ile servis edilen, acı biber ve baharatlanmış yağda kızartılmış kuzu veya dana karaciğer küplerinden yapılmış bir Türk yemeğidir.
Arnavut ciğeri ismi, Arnavutlar tarafından hazırlandığı ve yapıldığı için değil, Anadolu'ya gelen Arnavutlar tarafından ciğerin çok tercih ediliyor olması ve sevilmesindendir. Benzer bir durum Arnavut kaldırımı için de geçerlidir.
Ciğer çoğu zaman una bulanarak pişirilir. Un kullanımı kokuyu bir miktar giderir. Ciğeri bulamak için kullandığınız unun içine ekleyeceğiniz bir tutam kişniş kokuyu tamamen yok edecektir. Ciğer pişirirken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da yağ seçimi ve kullanacağınız miktardır.
Arnavut ciğeri genellikle dana ciğerinden yapılmaktadır. Kuzu ciğerinden yapılan Arnavut ciğeri dağılabilir ve sert bir kıvamda pişebilir.
Ciğerin küçük parçalar halinde kesilip una bulandıktan sonra kızartılmasıyla oluşan bir yemek tarifi Arnavut ciğeri. Arzuya göre sıcak ya da soğuk olarak servis ediliyor, olmazsa olmazı sumaklı ve maydanozlu soğan salatası Kimyonun ciğere yakıştığı bilinen bir gerçek olsa da limon sıkıp yemeği tercih edenler de var.
İlgili 38 soru bulundu
(Ciğeri kesinlikle yıkamıyoruz.) Ciğer beklerken ayrı bir kapta unu, karbonatı, tuzu ve baharatlari karıştırıp süzülen ciğerle güzelce harmanlıyoruz.
Ciğerin süt ile terbiyelenmesi kanın ciğerden temizlenmesini ve koku yapmamasını sağlarken, daha çok yumuşaklık, lezzet katıyor.
Arnavut ciğeri, geleneksel olarak soğan ve maydanoz ile servis edilen, acı biber ve baharatlanmış yağda kızartılmış kuzu veya dana karaciğer küplerinden yapılmış bir Türk yemeğidir.
Oldukça beğenilen bir tarif olan Arnavut ciğeri, demir deposu olmasıyla bilinir. Ciğer, kimyasal etmenler, ilaçlar ve zehirleri etkisiz hale getirir ancak depolamaz. Cİğer vücut için gerekli olan vitaminler ve özellikle bakır ve demir gibi mineralleri depolar. Bu mineraller toksinlerin atılması için önemlidir.
Ciğer kebabı, menşei Diyarbakır,Gaziantep ve Şanlıurfa olan fakat Türkiye'nin güney illerinde sıklıkla yapılan bir kebap türü. Ayrıca Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır illerinde sabahları kahvaltı olarak da tüketimi söz konusudur.
Ciğer besin değeri olarak çok kuvvetli ve hazmı çok geç ve güç olan bir yiyecektir. İşte bu sebepten dolayı ancak sabah namazından sonra yenilir ki akşama kadar hem tok tutsun hem de hazmı olsun diye.
Ciğer sote yanına ne gider? sorusunun en lezzetli yanıtı çoğunluğa göre pirinç pilavıdır. Ciğer sote ortasına kapatılan bir kase pilav görünümü ise mideleri kazandıracak kadar güzel.
Kızgın yağa, elinizle hafif ununu kapta bırakarak attığınız ciğerleri 1-1,5 dk. kızartın. Yağdan ciğerlerinizi süzerek alın.
Karaciğeri aldıktan sonra maksimum bir gün buzdolabında saklamak gerekir. Piştikten sonra en fazla iki gün muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabında çapraz bulaşmayı önlemek için mümkün olduğunca en alt rafta tutmanızda fayda var.
Bu arada karbonat, dışını kıtır ciğeri de daha lezzetli yapar. Karıştırılacak unun içine hafiften kimyon, karabiber, pul biber katılırsa size yılların ciğercisi gözüyle bakarlar.
1- D vitamini eksikliğinde ortaya çıkan kansızlık sorununa iyi gelir. 2- Görme yetisini iyileştirir. 3- Güne dinç bir şekilde başlamınızı sağlar. 4- Kimyasal ilaçların bazı yan etkilerinden koruyarak, zehirlenmeyi önler.
Derin bir kabın içerisine 1 kase kuşbaşı doğranmış ciğer koyun. İçine biraz tuz, karabiber, kimyon ve 3 yemek kaşığı un serpiştirip, kabı sallayarak ciğerlerin tamamının unlanmasını sağlayın. Diğer taraftan 2 adet patatesi küp küp doğrayın. Doğradığınız patatesleri, kızgın yağda kızartın.
Besin değerleri açısından bakıldığında Kuzu Ciğer ve Dana Ciğer arasında önemli bir fark bulunmamaktadır. Aşağıdaki tablo kuzu ciğer ve dana ciğer arasındaki çeşitli besin değerleri farklarını içermektedir. Daha az yağ ve daha fazla protein almak istiyorsanız dana ciğeri tercih edebilirsiniz.
Ciğerlerin sulanmaması gerekiyor. Rengi değişmeye başlayınca içine 1 yemek kaşığı sirke ekleyin. İşin püf noktası budur. Ciğerin ağır kokusunu alır daha hafif yapar vede yerken asla kokmaz.
4Isıtılabilir mi? Arnavut ciğeri soğuk meze olarak tüketilir ısıtılırsa lezzeti görüntüsü ve kokusu değişeceğinden tavsiye edilmez.
Geleneksel yöntemde ciğer uzun süre suda bekletilerek temizlenir ancak bu yanlış bir işlemdir. Bu ciğerinizin lezzetini kaybetmesine ve pişince sertleşmesine neden olur. Bunun yerine ciğerinizi akan suda yıkayarak temizlemelisiniz.
- Taze olarak almış olduğunuz ciğerler buzdolabının içerisinde en fazla 2 ila 3 gün boyunca ve derin dondurucunun içerisinde de en fazla 2 ay boyunca sağlıklı bir şekilde saklanabilir. PİŞMİŞ CİĞERLER NASIL SAKLANMALI? Ciğerler piştikten sonra ciğerlerin iyice soğuması için bekleyiniz.
Arnavut ciğeri gibi ciğer sote tariflerinde pişirilme süresi 20-25 dakikayı kesinlikle aşmamalıdır. Ciğer kavurmada ise pişirme süresi daha da azdır, 12-15 dakika arası yeterli olacaktır. Her iki teknikte de daha yumuşak olması için ciğeri tavaya attıktan sonraki ilk 5 dakika kapağını hiç açmadan pişirmelisiniz.
Doğranmış ciğerler unlanmak üzere bir kaba boşaltılır. Un, tuz ve bir çay kaşığı karbonat karıştırılıp ciğerin üzerine serpilir. Arnavut ciğere neden karbonat konur? Karbonat ciğer yapımı püf noktalarındandır, lezzetini arttırırken dışının kıtır, içinin yumuşak olmasına katkıda bulunur.
Dana ciğerini iyi pişirmek için pişme öncesinde ciğerin biraz sirke ve tuzla bekletilmesi tavsiye edilir. Bu iki malzeme ciğerin daha yumuşak pişmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri