Arnavut ciğeri, geleneksel olarak soğan ve maydanoz ile servis edilen, acı biber ve baharatlanmış yağda kızartılmış kuzu veya dana karaciğer küplerinden yapılmış bir Türk yemeğidir.
Arnavut ciğeri genellikle dana ciğerinden yapılmaktadır. Kuzu ciğerinden yapılan Arnavut ciğeri dağılabilir ve sert bir kıvamda pişebilir.
Arnavut ciğeri ismi, Arnavutlar tarafından hazırlandığı ve yapıldığı için değil, Anadolu'ya gelen Arnavutlar tarafından ciğerin çok tercih ediliyor olması ve sevilmesindendir. Benzer bir durum Arnavut kaldırımı için de geçerlidir.
Osmanlı döneminde hayvanların iç organları yenilmediğinden o zamanın kasapları iç organları çöpe atarlarmış. Arnavut işçiler hem iyi beslenebilmek hem ucuz bir şeyler alabilmek için kasaplardan ciğerleri çok ucuza alırlar, bu ciğerleri kaldıkları evlerde pişirip yerlermiş.
Oldukça beğenilen bir tarif olan Arnavut ciğeri, demir deposu olmasıyla bilinir. Ciğer, kimyasal etmenler, ilaçlar ve zehirleri etkisiz hale getirir ancak depolamaz. Cİğer vücut için gerekli olan vitaminler ve özellikle bakır ve demir gibi mineralleri depolar. Bu mineraller toksinlerin atılması için önemlidir.
İlgili 33 soru bulundu
Lezzetli bir ciğer pişirmenin ilk sırrı ciğeri doğru seçmektir. Tarifleriniz için dana veya kuzu ciğeri seçebilirsiniz. Kuzu ciğeri tercih ederseniz kavururken ufalanabileceğini ve kıvamında pişmezse de sert kalabileceğini aklınızda tutun.
Besin değerleri açısından bakıldığında Kuzu Ciğer ve Dana Ciğer arasında önemli bir fark bulunmamaktadır. Aşağıdaki tablo kuzu ciğer ve dana ciğer arasındaki çeşitli besin değerleri farklarını içermektedir. Daha az yağ ve daha fazla protein almak istiyorsanız dana ciğeri tercih edebilirsiniz.
Karaciğeri aldıktan sonra maksimum bir gün buzdolabında saklamak gerekir. Piştikten sonra en fazla iki gün muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabında çapraz bulaşmayı önlemek için mümkün olduğunca en alt rafta tutmanızda fayda var.
Tercihe bağlı olarak Arnavut ciğerinin yanına pirinç pilavı yapabilirsiniz. Daha farklı bir şey yapmak istiyorsanız patates kızartması yapabilirsiniz. Arnavut ciğerinizin yanına kaşarlı mantar yapabilirsiniz. Arnavut ciğerinizin yanına patates piyazı yapabilirsiniz.
Ciğer kebabı, menşei Diyarbakır,Gaziantep ve Şanlıurfa olan fakat Türkiye'nin güney illerinde sıklıkla yapılan bir kebap türü. Ayrıca Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır illerinde sabahları kahvaltı olarak da tüketimi söz konusudur.
Şöyle ki, Arnavut ciğeri, Arnavutluk'tan gelen bir yemek değil de, Arnavutların rağbet ettiği bir yemek olduğu için bu ad konmuş. Arnavutlar ilk 1468 yılında İstanbul'a getirilmişler ve bugünkü Boğaz kenarındaki Arnavutköy'e yerleştirilmişler.
Dana ciğeri, çok lezzetli çok de besleyici bir et çeşidi. Ancak dana ciğerinin yumuşacık olması için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.
Püf noktaları Arnavut ciğeri kuzudan mı yapılır dana ciğerinden mi sorusu çoğu kişinin merak ettiği bir konu. Arnavut ciğerinizi dana ciğerinden yapabileceğiniz gibi kuzu etinden de yapabilirsiniz.
Ciğer tava (yaprak ciğer), özellikle Edirne'de yapılan tavadır.Edirne Tava Ciğeri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Ciğer sote yanına ne gider? sorusunun en lezzetli yanıtı çoğunluğa göre pirinç pilavıdır. Ciğer sote ortasına kapatılan bir kase pilav görünümü ise mideleri kazandıracak kadar güzel.
1- D vitamini eksikliğinde ortaya çıkan kansızlık sorununa iyi gelir. 2- Görme yetisini iyileştirir. 3- Güne dinç bir şekilde başlamınızı sağlar. 4- Kimyasal ilaçların bazı yan etkilerinden koruyarak, zehirlenmeyi önler.
Dana ciğer çok zedelenmeden suyun altına tutulur ve yıkanır. Suda bekletilmez. Yıkarken az bir sudan geçirilir. Maksat ciğerin lezzetini kaybedip sert olmasına yol açmadan temizlemektir.
Ciğerinizi asla yıkamayın, zira sertleşir. Küçük doğranması, kızartma esnasında sertleşmesine başka bir etken. 2 kez kısa süreli kızartma yöntemi kurumasını önler, ancak yağın ısısını da yakmadan doğru ayarlamak önemli… Üzerini kapatarak, dinlendirdiğiniz Arnavut ciğeriniz yumuşacık olacaktır.
Ciğerimizi yıkayıp, kare kare kesip, üzerindeki zarı temizleyelim. Ben bu şekilde temizliyorum daha rahat oluyor. Daha sonra üzerini geçecek kadar süt ekleyip, ağzını kapatıp, buzdolabında bir gece bekletelim. Bir de bu şekilde deneyin, inanın pişman olmayacaksınız.
4Isıtılabilir mi? Arnavut ciğeri soğuk meze olarak tüketilir ısıtılırsa lezzeti görüntüsü ve kokusu değişeceğinden tavsiye edilmez.
Derin bir kabın içerisine 1 kase kuşbaşı doğranmış ciğer koyun. İçine biraz tuz, karabiber, kimyon ve 3 yemek kaşığı un serpiştirip, kabı sallayarak ciğerlerin tamamının unlanmasını sağlayın. Diğer taraftan 2 adet patatesi küp küp doğrayın. Doğradığınız patatesleri, kızgın yağda kızartın.
- Taze olarak almış olduğunuz ciğerler buzdolabının içerisinde en fazla 2 ila 3 gün boyunca ve derin dondurucunun içerisinde de en fazla 2 ay boyunca sağlıklı bir şekilde saklanabilir.
Zencefil, akciğerlerden zararlı maddeleri atar
Akciğerlerin temizlenmesi için ihtiyaç duyulan önemli besinlerden biri de zencefildir. Zencefil, akciğer için tehlike yaratabilecek toksin ve parçacıkları temizlemeye yardımcıdır. Çay olarak demleme şeklinde tüketilebilir ya da su içinde bekletilerek tüketilebilir.
Kansızlığa birebir bir besin kaynağı olan ciğer, karaciğer sağlığını da destekleyerek vücudun kolesterol dengesini korumaktadır. Bir sakatat çeşidi olmasına rağmen oldukça sağlıklı olan bu besin haftada en az bir defa tüketilmesi önerilmektedir.
Ciğer besin değeri olarak çok kuvvetli ve hazmı çok geç ve güç olan bir yiyecektir. İşte bu sebepten dolayı ancak sabah namazından sonra yenilir ki akşama kadar hem tok tutsun hem de hazmı olsun diye.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri