Arnavutluk, 12 ile ayrılmakta olup iller belediyelere ayrılmaktadır.
2015 yılı itibarı ile Arnavutluk'ta 46'sı belediye ve 28'i idari birim olmak üzere toplam 74 yerleşim yeri şehir statüsüne sahiptir.
Bu ülkeleri Arnavutluk (869 bin), Rusya (706 bin), Cezayir (700 bin) ve Hindistan (564 bin) takip ediyor.
Arnavutluk'un başkenti Tiran'dır. Tiran aynı zamanda 800.986 nüfusu (2019) ile de ülkenin en büyük şehridir.
Arnavutluk'un resmi dili Arnavutça olsa da; İtalyanca konuşan ve ana dili İngilizce ve Yunanca olan vatandaşların sayısı da hayli fazla.
İlgili 38 soru bulundu
2011 Nüfus sayımında Arnavut vatandaşlarının dine ilişkin beyanları şu şekildedir; % 56.7 İslam, % 10.03 Roma Katoliği, % 6.75 Arnavut Ortodoks, % 5.49 belli bir dine bağlı değil, % 2.5 Ateist, % 2.09 Bektaşi, % 0.14 Protestan/Evanjelikal.
İki ülke arasında vize şartı bulunmamaktadır. 180 gün içerisinde 90 gün süre ile ülkede rahatça konaklayabilirsiniz.
Emeklilik yaşı: Sosyal sigorta yasasında, emeklilik yaşı erkekler için 65 ve kadınlar için 60'tır. Emeklilik yaşı 67-62'ye ulaşıncaya kadar her yıl üçer ay yükseltilmektedir. Asgari ücret: Arnavutluk'ta Asgari Ücretin Tayinine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararına göre 2023 yılında asgari ücret aylık 40.000 lektir.
Bugün Arnavut halkı tarafından sıkça tüketilen ve yapılan baklava, aşure, kadayıf gibi tatlılar; dolma, yaprak sarma, tarator gibi aperitifler ve ayran, siyah çay, Türk kahvesi gibi içecekler Osmanlı zamanından başlayarak Türk mutfağından Arnavut kültürüne geçen yiyecek ve içeceklerden bazılarıdır.
Türkiye ile Arnavutluk arasındaki siyasi ilişkiler, karşılıklı güven duygusu temelinde, üst düzey ve teknik ziyaretlerle, dostça bir ortamda gelişmesini sürdürmektedir.
Arnavut göçmenleri güçlü aile bağlarıyla öne çıkar, birbirlerine karşı saygılı ve sevgilidirler. Küçük sofralarda; çok çeşitle, çok lezzetli sohbetler ederler. Hatta o kadar güzel yemek yaparlar ki herkesin kolay kolay yapamayacağı tarifleri bile hemen yapıverirler.
Fakat bazı ülkeler Türk vatandaşlarından belirli bir süreliğine vize istememektedir. Bunlardan birisi de Arnavutluk olmaktadır. Türk vatandaşları pasaportları ile 180 gün içerisinde 90 gün süre ile muaf olmaktadır.
Günümüzde genetik olarak Arnavutlara en yakın ırkın İtalyanlar olduğu düşünülür. İtalya'nın güneyinde, özellikle Kalabriya ve Sicilya'da her ailede Arnavutlarla akrabalık mevcuttur. 8. yüzyıldan sonra Slavlar ile de karışım yaşamışlardır.
Başta krom, bakır ve nikel olmak üzere mineral kaynakların oldukça zengin olduğu Arnavutluk'ta, 1990 yılından önce, madencilik sektörü ihracat gelirlerinin büyük kısmını oluşturmuş, ülke dünyanın üçüncü büyük krom üreticisi haline gelmiştir.
1912 Arnavutluk İsyanı, Ocak-Ağustos 1912 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda Arnavutlar tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.
Arnavutluk'ta gelişme ve bilimsel araştırma için yapılan harcamalar, GSYİH'in %0,18'ini aşmaz, bu oran Avrupa'daki en düşük seviyedir. Ekonomik rekabet ve ihracat düşüktür, ekonomi hâlâ büyük oranda düşük teknolojiye meyillidir. 1990'dan beri, bilim ve teknolojideki insan kaynakları büyük ölçüde azalmıştır.
Cumhurbaşkanı Kararıyla, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren asgari ücret 116 AZN'den 130 AZN'ye çıkartılmıştır.
Arnavutluk plajları içerisinde en uzun olan plaj Dhermi'dir. Arnavutluk gezisi sırasında deniz, güneş keyfi de yapmak istiyorsanız, burayı ziyaret edebilirsiniz. Diğer plajlara göre biraz daha lüks bir hizmet kalitesi bulunan Dhermi, çakıl taşları ile dolu bir sahile sahiptir.
Karayoluyla gitme şansıda bulunmaktadır. Arabayla gitmek ya da otobüsle ulaşım sağlamak mümkündür. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize istenmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının pasaportsuz ve vizesiz olarak seyahat edebildiği bazı ülkeler bulunur. T.C. vatandaşlarının vize ve pasaporta ihtiyaç duymadan girebildiği ülkeler Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir.
Türkiye'deki Arnavutlar, (Arnavutça: Shqiptarët në Turqi) Türkiye'de ikamet eden etnik Arnavut vatandaşlarıdır; genelde Balkan Savaşları'nın başlamasından sonra, Karadağ ve Arnavutluk'tan gelen Arnavutlarla birlikte Sırp ve Yunan zulmünden kaçan Kosovalı / Makedon ve Tosk Çam Arnavutlardan oluşmaktadır.
Arnavutluk, nüfusun büyük çoğunluğunun aynı zamanda ülkenin resmi dili olan Arnavutça ile konuştuğu etnik olarak homojen bir ülkedir. İki ayrı lehçesi vardır: güneyde konuşulan Tosk ve kuzeyde konuşulan Geg.
Dil bilimsel olarak Arnavut dili, Hint-Avrupa dilleri grubuna aittir ve dil bilimciler tarafından Baltık-Slav (Doğu), Hint-Avrupa ve Germen (Kuzey) dillerine benzetilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri