Kantaron yağının ağız yoluyla az miktarda tüketimi, sindirim sistemini düzenleyici etki gösterir. Özellikle yemeklerden önce az miktarda kantaron yağı tüketerek sindirimi hızlandırabilir, kabızlık ve şişkinlik gibi sorunların önüne geçebilirsiniz.
Kantaron yağı içmek, pek çok şeye faydalıdır. Kantaron yağı, küçük knapweed sindirim sistemi üzerindeki etkisi ile popülerdir. Aslında, sindirim sistemini iyileştirirken iştahı da uyarma yeteneğine sahiptir. Örneğin ishal, hazımsızlık, mide krampları, kabızlık ve dispepsi vakalarını tedavi etmeye de yardımcı olur.
Bu bir çay kaşığı kantaron yağı doğrudan içilebileceği gibi ılık suya da eklenerek tüketilebilir. Günde bir çay kaşığı içilen sarı kantaron yağının şişkinlik, kabızlık ve gaz sancıları ile mide rahatsızlıklarını önlediği, gastrite bağlı ağrıları azalttığı belirlenmiştir.
Kantaron yağı, kantaron çayı yapımında eklenerek de tüketilebilmektedir. Bir çay kaşığı olarak direkt içilmesi de bazı durumlarda önerilebilmektedir. Kantaron yağı sıcak suya birkaç damla damlatılarak elde edilebilmektedir.
Kantaron yağını günde 2 defa kullanmak yeterlidir. Bu yağı sabah ve akşam olacak şekilde kullanabilirsiniz. Direkt güneşe çıkmayı planlamadığınız zamanlarda kullanmak büyük bir öneme sahiptir. Gece uykusu öncesinde masaj yaparak uyguladığınızda etkilerinden daha iyi bir şekilde yararlanabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
Mide ve sindirim sistemi için ise kantaron yağının kullanım şekli şudur: Aç karnına sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa 1 tatlı kaşığı (10 ml) içilmesi önerilir. Bu sayede mide koruyucu etki gösterir ve mide ülserini tedavi etmeye destek olur.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
1 litrelik cam konserve kavanozlarına 1 demet kantaron çiçeğini koyuyoruz ve üstüne aldığı kadar zeytinyağı koyuyoruz. Ağzını sıkıca kapattığımız kavanozu dam, balkon gibi bir yerde yaz ayına denk gelecek şekilde 1-2 ay (kırmızı renk olana kadar) tam güneşin altında bekletiyoruz.
Hakiki Kantaron yağı nasıl anlaşılır diye soracak olursak; Kaliteli kantaron yağı parlak ve berraktır. Açık pembe ya da yeşil renge dönük kantaron yağları, zeytinyağı ve kantaron çiçeği oranının doğru ayarlanmadığına işaret eder. Kantaron yağının dibinde tortulanma olabilir, bu tortu süzme işlemiyle ilgilidir.
Sarı kantaron yağı cildinize nemi hapseder, cildiniz yumuşar ve elastikiyet kazanır. Düzenli uygulamaya devam ettiğinizde cildinizin aydınlandığını ve parlamaya başladığını görebilirsiniz. Sarı kantaron yağı 10-12 gün içinde cildinizdeki lekelerin azalmasını sağlar.
Sarı kantaron yağı kilo vermeye yardımcı oluyor, bunun için de idrar söktürücü özelliğinden faydalanılıyor. Her gün belirli miktarda kullanılması yeterli. Ancak uzun süreli kullanımının uygun olmadığı belirlendi. Bağırsak sorunlarına iyi gelen sarı kantaron yağı kabızlığın giderilmesinde etkili.
Cilde sayısız faydalar sağlayan kantaron yağı aşırı kullanımda özellikle hassas ve narin ciltlere zarar verebilir. Özellikle hamile ve lohusa olan kadınlar da ciddi rahatsızlıkları varsa kantaron yağının kullanılması önerilmemektedir.
Kantaron Yağının Az Bilinen Faydaları
- Cilt üzerinde bulunan yara ve aknelere sonucu oluşan enfeksiyonlar yara izleri büyük ölçüde azalır. Egzama dermatit pişik sorunlarına iyi gelir olan etkileri özellikle çok faydalıdır. - Sindirime faydalıdır. Kırmızı kantaron yağı sindirime de faydalı olan bir yağ çeşididir.
Karaciğer Sağlığı: Kantaron yağında bulunan acı bileşikler, karaciğerin toksinleri daha hızlı ve kolay bir şekilde atmasına yardımcı olarak safra üretimini uyarmaya yardımcı olabilir.
Kırmızı kantaron yağının ağızdan alınmak istendiği zaman maksimum bir tatlı kaşığı şeklinde tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde yarardan çok zarar verebilir. Bu nedenle kantaron yağının ağızdan alımına dikkat edilmesi gerekir.
İdrar yolu enfeksiyonlarını geçirir. Mesanede oluşmuş taşları eriterek düşmesini sağlar. Bel ve sırt ağrıları için yağı çıkarılarak masaj uygulanır.
Mide ve sindirim sorunları yaşayanlar, ülser ve gastrit gibi hastalıkları olanlar sarı kantaron çayı içerek sindirimini kolaylaştırır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen sarı kantaron çayı grip ve nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarının giderilmesine de katkı sağlar.
Ozonun çözünmesini ve etkisini kaybetmesini önlemek için her daim buzdolabında muhafaza edilmelidir. Haricen kullanım içindir. Buzdolabında saklanıp açıldıktan sonra 12 ay içinde tüketilmesi tavsiye edilir.
Sarı kantaron çayı hamilelikte kullanımı önerilmeyen bir çaydır. Bu bitki çayının, demansa olumsuz etkisi olabileceğinden Alzheimer hastaları tarafından kullanılması sakıncalıdır. Antidepresan, astım ve tansiyon ilaçları kullanan kişilerin de sarı kantaron çayını kullanmaları tavsiye edilmez.
Adet sancılarını dindirme konusunda etkili olduğu bilinen sarı kantaron, menopoz dönemindeki kadınların da sıkça başvurduğu bitkilerden sayılıyor. Sarı kantaron aynı zamanda bel ve baş ağrısı gibi sıklıkla yaşanan ağrıların da azalmasında önemli bir rol oynuyor.
Sarı kantaron yağı mantara iyi gelir mi sorunuzun cevabı “evet” olacaktır.
Kantaron yağı, doğal bir ağrı kesici gibi etki gösteriyor
Özellikle kas ve eklem ağrısı çekenlerin yardımına koşuyor.
Bu etkiler dışında kantaron yağı damar tıkanıklıkları, mide ağrısı ve mide ülseri gibi rahatsızlıkların yanı sıra kadınların regli döneminde oluşan ağrılara iyi gelir. Özellikle cildi tazeleyen, yenileyen kantaron yağı ile üç ay gibi düzenli kullanım sonrasında müthiş bir cilde sahip olabilirisiniz.
Sinir sıkışmalarına karşılık oluşan ağrıların giderilmesinde de oldukça faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri