Aronia viking ve nero arasında ki fark bitkinin boyundadır. Viking daha boylu ortalama 2.5 metreye kadar, nero ise 2 metreye kadar boylanır. Her iki çeşidin de olgunlaşması ve hasadı aynı dönemdedir. Her iki bitki de mükemmel çit bitkisi olup, peyzaj amaçlıda kullanıma uygundur.
Dünya da ticari olarak yetiştirilen 2 tür Aronya çeşidi vardır . Viking ve Nero.
Aronya meyvesi faydaları ve iyi geldiği hastalıklar... Asıl adı Chokeberry olan aronya meyvesi “süper meyve'' olarak da adlandırılıyor.
Aronia meyvesi yani diğer adıyla Rus yaban mersini, dünyada pek çok alıcısı bulunan oldukça şifalı ve sağlıklı bir meyvedir. İçeriğindeki pek çok antioksidan içeriği ile vücudu temizleyen Aronia meyvesi, aynı zamanda yaşlanmayı geciktiriyor ve kanser oluşum riskini önemli ölçüde azaltıyor.
En çok Antioksidan içeren meyvedir. Ayrıca vitamin ve mineral kaynağıdır. B12 ve D vitamini hariç tüm vitaminleri içermektedir. Bu yüzden Aronia ya Süper Meyve denilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Soğuğa oldukça dayanıklıdır. -25C ye kadar dayanabilir. Yüksek kireçli toprakları pek sevmezler. Çalı formunda bir bitkidir.
Aronia (Aronya) Fidanı Özellikleri
Aronya fidanı, Kuzey Amerika kökenli bir bitkidir. İlk ekimden sadece 2-3 yıl sonra meyvelerini vermeye başlar.
Yaban Mersini ülkemizde Maviyemiş, Likapa, Ligarba ve dünyada genel olarak Blueberry olarak da bilinmektedir. Aronya meyvesi, aronia, aroniya ve süper meyve olarak da bilinmektedir.
Aronia, doğu Kuzey Amerika'ya özgü Rosaceae ailesinde bulunan ve en yaygın olarak ıslak ormanlarda ve bataklıklarda bulunan, yaprak döken çalılar, chokeberries cinsidir.
Yalova'nın 'coğrafi işaretli' meyvesi aronyanın 2022 yılı referans kilo fiyatı toptan 90, perakende ise 120 lira olarak belirlendi.
Anavatanı Kuzey Amerika olan Aronya, üzümsü bir meyve olup sağlık potansiyeli nedeniyle 1900'lü yılların başlarında Rusya'ya getirilmiş ve yetiştiriciliğine başlanmıştır.
aronya: trabzon ve rize yörelerinde likapa'ya verilen ad(bkz: likapa). trabzon çayı, avcı üzümü, kaskanaka, çera, çay üzümü ...
En yüksek C Vitamini ve antioksidan kaynağı olan aronyanın ana vatanı Kuzey Amerika'dır ve bu bitki, eskiden Kızılderililer tarafından soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmıştır. “Süper meyve” olarak adlandırılan aronya, kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tıkanıklığının ve pıhtı oluşumunun önüne geçer.
Bu hız sahibinin iyi besleme ve bakımıyla doğru orantılıdır. Rakım farkından dolayısıyla da büyüme hızı değişir. Doku kültürü ile yetiştirilmiş olan anaçlara aşılama yöntemiyle üretimi yapılmıştır. 35 yıl kadar yaşayanları çevremizde mevcuttur.
Dekara 1x3 metre olacak şekilde fidan dikimi yapıldığı taktirde ortalama dönümden 1,5-2 ton civarında yaş meyve hasadı yapılabilmektedir.
Aronya'nın tadı nasıldır? Aronya'nın tadı diğer kırmızı orman meyvelerininkine benzerdir. Tam olgunlaşmışsa üzüm ve çilek kadar tatlımsı olabilir. Daha az olgunlaşmışsa mayhoş ve kekremsi bir tada sahiptir.
Arıca: "Aronya hem prostat büyümesine hem cinsel gücü artırmak için kullanılabilir" Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, "Aronya hem prostat büyümesine hem cinsel gücü artırmak için kullanılabilir" dedi.
Chokeberry olarak da bilinen Aronya meyvesi Kuzey Amerika'dan dünyaya yayılır. Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilir.
Bakanlığımız tarafından; aronya bahçe tesisine hem yatırım yılında sertifikalı fidan kullanım desteği kapsamında fidan bedelinin %15'ini karşılayarak hem de bahçe tesisi kurmayı teşvik etmek amacıyla %95'lere varan faiz indirimli krediler kullandırılarak önemli katkılar sağlanmaktadır.
- Gerçek yaban mersini buruk bir tada sahiptir. Buruk olmayan tat haricinde farklı bir tat alıyorsanız gerçek olmadığını anlayabilirsiniz. - Gerçek yaban mersini şişkinliğe iyi gelmektedir. Yedikten sonra şişkinlik artıyorsa yenilen kaliteli ve gerçek bir yaban mersini değildir.
Mayıs ayı geldiğinde ise çiçeklerin yerini meyveler alıyor. Aronya yetiştiriciliğinde hasat ise ağustos ayı sonrasında yapılıyor ve sonbaharda kızıl yapraklar dökülüyor. Güçlü kökleri ve farklı toprak türlerine uyum göstermesi ile tanınan aronyalar, hızla gelişerek 2-3 yıl içinde ürün vermeye başlıyor.
Faydalarıyla şifa dağıtan aronya (aronia) meyvesi, Türkiye'de gittikçe popüler hale geldi. Ekşimsi bir tada sahip bu muazzam besin halk arasında 'süper meyve' olarak biliniyor. Karaciğeri koruyan, bağışıklığı güçlendiren, yüksek tansiyonu düşüren aronya son dönemlerin en gözde gıdası.
Aronya fidanı sıcak yaz aylarında dibi kurudukça sulama ihtiyacı duyar. Bu yüzden sulama konusunda hassasiyet gösterilmesi önemlidir.
Sulama: Aronya yıllık 600-800 milimetre suya ihtiyaç duyar. Sulama damlama sulama şeklinde yapılmalı ve bitkinin uzun süre susuz kalmamasına özen gösterilmelidir. Fazla sudan zarar görmez. Meyve tutumundan hasat sonuna kadar düzenli şekilde sulama yapılmalıdır.
Nisan ve Kasım arası tüplü fidan , Kasım ayı Nisan Arası açık kök dikilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri