Aronya, mor renkli bir meyvedir ve şekil itibariyle üzüme benzer. Yaş meyve, kuru meyve olarak tüketilebildiği gibi meyve suyu olarak da içilebilir. Ayrıca çayı yapılabilir. Güçlü bir antioksidan içeriğe sahip olan bu meyvenin tarihte özellikle Kızılderililer tarafından şifa niyetiyle tüketildiği bilinmektedir.
Yalova'nın 'coğrafi işaretli' meyvesi aronyanın 2022 yılı referans kilo fiyatı toptan 90, perakende ise 120 lira olarak belirlendi.
Kaynattığınız suyu fincana aktarın ve içine öğütülmüş aronya meyvesini koyup yaklaşık 8-10 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından afiyetle içebilirsiniz. 1 fincan çay için 1 çay kaşığı kadar öğütülmüş aronya kullanmanız yeterli olacaktır.
“Süper meyve” olarak adlandırılan aronya, kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tıkanıklığının ve pıhtı oluşumunun önüne geçer. Kan damarlarını güçlendirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda aronya meyvesi, saman nezlesi, sinüzit ve astım semptomlarını hafifletmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Ancak diyetisyenler günlük olarak en fazla 20 adet (bir çay bardağı) aronya tüketilmesini öneriyor.
Aronia meyvesi yani diğer adıyla Rus yaban mersini, dünyada pek çok alıcısı bulunan oldukça şifalı ve sağlıklı bir meyvedir.
Aronya çayını kimler kullanamaz sorusu da önemli bir konudur çünkü riskli gruplar vardır. Hamilelik döneminde bu çayın kullanılması önerilmez. Zayıflatıcı yönü ağır basan bu çay, gebelik döneminde olan annelerin hormonlarını etkileyeceği için bebek ve anne sağlığı risk altında olabilir.
Aronia Dondurulmuş Meyve 1000 gr. Kullanımı:
Aronia meyvesi Dondurulmuş olark tarafınıza gelecektir paketi teslim aldığınız da difiriz veya buzlukta muhafaza ediniz aksi takdirde meyveniz bozulabilir. Günlük kullanacağınız kadar buzdolabında muhafaze ediniz doğaldır.
aronya: trabzon ve rize yörelerinde likapa'ya verilen ad(bkz: likapa). trabzon çayı, avcı üzümü, kaskanaka, çera, çay üzümü ... gibi adlar da verilmekte.
Bu hız sahibinin iyi besleme ve bakımıyla doğru orantılıdır. Rakım farkından dolayısıyla da büyüme hızı değişir. Doku kültürü ile yetiştirilmiş olan anaçlara aşılama yöntemiyle üretimi yapılmıştır. 35 yıl kadar yaşayanları çevremizde mevcuttur.
Aronya hasadı ağustos sonu, eylül başında yapılır ve sonbahara doğru aronya fidanlarının yaprakları kızıl rengini alarak yeniden dökülmeye başlar.
Bakanlığımız tarafından; aronya bahçe tesisine hem yatırım yılında sertifikalı fidan kullanım desteği kapsamında fidan bedelinin %15'ini karşılayarak hem de bahçe tesisi kurmayı teşvik etmek amacıyla %95'lere varan faiz indirimli krediler kullandırılarak önemli katkılar sağlanmaktadır.
Bu sebeple aronya meyvelerinin tümör oluşumunu ve büyümesini önlemede oldukça etkili olduğunu düşünülmektedir. Fitoterapi Araştırmasında (2010) bulunan bir laboratuvar çalışması, antosiyanin özlerinin meme kanserinin büyümesini başarıyla engellediğini göstermektedir.
Aronya'nın tadı nasıldır? Aronya'nın tadı diğer kırmızı orman meyvelerininkine benzerdir. Tam olgunlaşmışsa üzüm ve çilek kadar tatlımsı olabilir. Daha az olgunlaşmışsa mayhoş ve kekremsi bir tada sahiptir.
Aronia gıda sanayiinde ve eczacılıkta kullanılıyor ve bu özellikleri ile gelecek vadeden bir sağlık meyvesi olarak öne çıkıyor. Şurup, meyve suyu, çay, sos, reçel gibi farklı şekillerde değerlendiriliyor. Ayrıca besinlerin renklendirilmesinde ve besin takviyesi olarak da kullanılıyor.
Bazı uzmanlarda nar suyu ve aronya suyunun kaynatılıp tüketilmesini tavsiye eder. Aronya meyvesi bilinen en yüksek antioksidan,ORAC ve OPC değerlerine sahiptir.
Bunun için geniş bir tabak ya da borcam içine yağlı kağıt serin. Üzerine hazırladığınız meyveleri aralarında hafif boşluklar olacak şekilde dikkatlice dizin. Ardından meyveleri, ön dondurma işlemi için buzdolabının buzluk bölümüne kaldırın. En az 2-3 saat kadar buzlukta bekletin.
Düzenli tüketildiğinde diyet lifleri ile sindirim sistemini düzenler, ödem söktürücü olarak kullanılır.
Arıca: "Aronya hem prostat büyümesine hem cinsel gücü artırmak için kullanılabilir" Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, "Aronya hem prostat büyümesine hem cinsel gücü artırmak için kullanılabilir" dedi.
Aronia, doğu Kuzey Amerika'ya özgü Rosaceae ailesinde bulunan ve en yaygın olarak ıslak ormanlarda ve bataklıklarda bulunan, yaprak döken çalılar, chokeberries cinsidir.
Bir bardak sıcak su (90°) içerisine bir şase dökülür ve 3-4 dakika demlenmesi beklenir. Bu şekilde tüketildiğinde çayı içerken aronya meyvelerini yemek de mümkünüdür.
Bir bardak sıcak su bir avuç kurutulmuş aronya meyvelerinin üzerine ilave edilir ve 5-6 saat beklenir. Bu karışım günde 3 defa yemeklerden önce yarım çay bardağı olarak 2 hafta boyunca tüketilmeli."
Mayıs ayı geldiğinde ise çiçeklerin yerini meyveler alıyor. Aronya yetiştiriciliğinde hasat ise ağustos ayı sonrasında yapılıyor ve sonbaharda kızıl yapraklar dökülüyor. Güçlü kökleri ve farklı toprak türlerine uyum göstermesi ile tanınan aronyalar, hızla gelişerek 2-3 yıl içinde ürün vermeye başlıyor.
Chokeberry olarak da bilinen Aronya meyvesi Kuzey Amerika'dan dünyaya yayılır. Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri