Arpa ekmeği doygunluğun hızlı olmasını sağlayan, midenin boşalmasını geciktirip kan şekerinin ani yükselmesini önleyen ve ince bağırsakta sindirilen besin hacmini arttırarak kabızlığında oluşmasını engelleyen sağlıklı bir besin olduğundan günlük beslenmede yer alması lezzetli bir çeşitlilik sağlar.
Arpa tahılından elde edilen bir un çeşidi olan arpa unu, pek çok ülkede sağlıklı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Arpa unu besin değeri incelendiğinde oldukça faydalı rakamlar tespit edilir. Diğer unların kullanıldığı her tarifi lezzetlendiren arpa unu, kalp hastalıklarını önleme konusunda etkilidir.
Arpa üreme sistemini düzenleyen E vitamini içerir ve içinde bulunan lignanlar metabolizmadan toksinlerin temizlenmesini sağlar. Arpa ekmeği hızla doyurur, midenin boşalmasını geciktirip kan şekerinin ani yükselmesini önler ve ince bağırsakta sindirilen besin hacmini arttırarak kabızlığı önler.
Arpa ile Buğday Arasındaki Fark
Arpa genellikle karasal iklimde yetişirken buğday genellikle akdeniz ikliminde yetişir. Buğdaydan un yapılır ve ekmek vb. tahıllar oluşur fakat arpadan oluşmaz. Arpa yetişme olanakları bakımından buğdaya göre soğuğa daha dayanıklıdır. Arpa buğdaya göre şekil itibarı ile daha kabadır.
Demek ki, arpanın derin bir sırrı vardır. •Arpa B vitamini kompleksi, demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, selenyum, çinko, bakır, protein, amino grup asitler, diyet lifi, beta glukan ve çeşitli antioksidanlar açısından zengin bir tahıldır.
İlgili 45 soru bulundu
Arpa samanı protein açısından buğdayla kıyaslandığında daha besleyici ve hayvanların daha iyi gelişmesini sağlar. Arpa samanı daha doyurucu besin içeriklerine sahiptir. Buğday samanı ile yeterli seviyede besleyemediğiniz hayvanlarınızı arpa samanıyla daha verimli biçimde besleyebilirsiniz.
Arpa unu içerisinde bulundurduğu lif sayesinde bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir ve metabolizmayı da hızlandırıcı bir etkisi vardır. Bundan dolayı arpa unu kilo aldırıcı etkisinden ziyade diyet listelerinde de bulunan ve doğru kullanıldığında zayıflamaya yardımcı olucu bir etkiye sahiptir.
Arpa ekmeği Baltık ve İskandinav ülkelerinde sıklıkla tüketilen ekmek çeşididir. Tam tahıllı arpa ununu su ve maya ile karıştırarak 8-18 saat kadar bekleterek elde edilen hamurdan pişirerek yapmaktadır. Mayalanma sırasında oluşan laktik asit bakterileri ekmeğin besleyici vitaminlerinin de artmasını sağlamaktadır.
Bileşiminde yaklaşık %67-68 azotsuz ekstrak %9,5 ham protein %10-14 nem %3,9 ham selüloz %2,1 ham yağ ve %2,2 kül bulunur.
Eski Mısır hiyerogliflerinde ve piramitlerinde arpa resimlerine rastlanmaktadır. Genellikle ılıman ve sıcak iklimleri seven arpanın anavatanı Önasya'dır.
Ekmek çoğu zaman arpadan yapılmaktaydı. Öyle ki Hz. Peygamber'in genellikle, besin değeri daha yüksek olan buğday ekmeğinden çok, besin değeri düşük olan arpa ekmeği yediği ifade edilmiştir.
evet, arpa ekmegi gaz yapar. bunun sebebi de arpa ekmeginde lif oraninin epey yuksek olmasidir. besinsel lifler de bagirsaktaki mikroorganizmalara prebiyotik etki yaparak pirtlama katsayisini yukseltirler. aslinda tum kabahat mikroorganizmalarin, sonra da sen gaz cikardi oluyorsun.
Doğal beslenme içerisinde yer alan ve adeta şifa deposu olarak anılan arpa çiminin içerisinde; kalsiyum, beta karoten, E, C ve K vitaminleri, potasyum, demir, fosfor, B, B2, B6 ve B12 vitaminleri ile magnezyumun bulunuyor.
ARPANIN ZARARLARI
Bağırsaklarda şiddetli gaz sancılarını meydana getirir. Arpanın aşırı tüketimi sonucu çölyak hastalığına neden olur. Şifa kaynağı olan bu mucizevi besinin yararı olduğu gibi zararları da mevcuttur. Gereğinden fazla tüketimi sonucu karaciğeri yorar ve solunum rahatsızlıklarına neden olabilir.
'Vücudu toksinlerden temizleyen arpa çayı, böbrek, karaciğer ve akciğer dostu. Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Alkali bir yapıda olmasıyla sindirimi ve hazmı kolaylaştırır. İyi bir antioksidan içeriğe sahip olmasıyla yaşlılık etkilerine karşı savaşçıdır.
Potasyum, kalsiyum, magnezyum ve daha pek çok mineral içeren arpa suyu kansızlık problemi için şifadır.
Sayım, 'Kavuzsuz (çıplak) arpanın doyurucu ve enerji verici bir tahıl olması, beta-glukan, çözünen ve çözünmeyen besinsel lif oranlarının yüksek olması son zamanlarda insan gıdası olarak kullanımını artırmıştır. Kavuzsuz arpa, tip 2 diyabet veya pre-diyabet sorunu olanlar için mükemmel bir besin seçeneğidir.
Arpa Unu 20 kg Fiyatı 437,53 TL.
Her ne kadar enerji içeriği mısır ve buğdaydan düşük olsa da ham protein içeriğinin mısırdan daha yüksek ve buğdaya benzer olması, rumen sağlığı ve mikroorganizma popülasyonu (Nikkhah, 2011) ile et kalitesi üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle arpa, besi rasyonlarında tercih edilmektedir.
1 orta dilim (40 gr) kepekli ekmek 86 kcal. 1 dilim kalın (50 gr) kepekli ekmek 108 kcal. 100 gram kepekli ekmek 216 kcal. Yarım kepekli ekmek (150 gr) 324 kcal.
Arpa Ekmeği 500Gr - 32.41 TL + KDV.
Arpa (Hordeum vulgare L.) buğdaygillerden taneleri malt ve yem olarak kullanılan önemli bir tahıl bitkisidir. Tarih öncesi devirlerdeki en önemli kültür bitkilerinden biri olmakla birlikte, ekonomik önemi olan bitkilerin başında gelmektedir.
Sindirimi rahatlatan arpa suyu aynı zamanda bağırsakların da sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
Arpa taneleri çekilip un haline getirilir. Sağlıklı ve hafif ekmek ve çorbalar yapıp tüketilebilir. Kavrulup kahvenin içine konulduğu zaman mükemmel bir aroma verir. Arpa günlük yemeklerde ya da içeceklerde rahatlıkla tüketilebilir, vücuda şifa dağıtır.
Yulaf, arpa ve buğdaydan yapılmış tahıl ürünleri karbonhidrat içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri