Arpa ekmeği Baltık ve İskandinav ülkelerinde sıklıkla tüketilen ekmek çeşididir. Arpa taneleri tam buğday ve yulafa kıyasla mucize bir içeriğe sahiptir. Bolca diyet lifi içerir ama yapısındaki farklı biyoaktif besin maddeleri sebebiyle sağlığa faydaları tartışmasızdır.
Arpa tahılından elde edilen bir un çeşidi olan arpa unu, pek çok ülkede sağlıklı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Arpa unu besin değeri incelendiğinde oldukça faydalı rakamlar tespit edilir.
Arpa ununun da diğer unlar gibi kullanım alanı geniştir. Kek, poğaça, pasta, çorba, yemekler ekmek yapımı ve daha birçok alanda arpa unu kullanılmaktadır. Herhangi bir alerjisi olmayan çocukların mama yapımında da arpa unu kullanılır. Hatta sağlık açısından daha çok tercih edilmektedir.
evet, arpa ekmegi gaz yapar. bunun sebebi de arpa ekmeginde lif oraninin epey yuksek olmasidir. besinsel lifler de bagirsaktaki mikroorganizmalara prebiyotik etki yaparak pirtlama katsayisini yukseltirler. aslinda tum kabahat mikroorganizmalarin, sonra da sen gaz cikardi oluyorsun.
Ekmek çoğu zaman arpadan yapılmaktaydı. Öyle ki Hz. Peygamber'in genellikle, besin değeri daha yüksek olan buğday ekmeğinden çok, besin değeri düşük olan arpa ekmeği yediği ifade edilmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
(Bugün biliyoruz ki, yemekten sonra yatmak karaciğer yağlanmasına ve şeker artışına sebep oluyor) Tatlı yemezdi. Onun yerine sütün içine arpa koyarak tüketirdi. (Bugün neredeyse tüm diyetisyenlerin önerdiği de bu değil mi?) Çok sıcak ya da soğuk yemek yemezdi.
Peygamberimiz, şeytanın kendisine yaklaşıp uğraşmaması için Kur'an'dan bir parça okumadan uyumazdı.
Arpa ekmeği ve arpa şehriyesinde lignan, fenolik bileşikler ve fitik asidin varlığı kandaki kolesterolü düşürür, tansiyonu dengeler ve kan yağlarını azaltarak kalp krizi riskini düşürür. Ayrıca bu önemli bileşenler antioksidan etki göstererek safra asitlerini bağlar, bedeni toksinlerden arındırır.
Arpa unu, içerdiği çinko, demir, bakır ve selenyum zenginliği sayesinde vücudun bu eksiklerini giderir. Diğer bilinen faydalar ise şöyledir; Kolestrol oranını düşüktür, bu sayede tüketilmesi durumunda kolestrole iyi gelecektir. Kalp hastalıklarını önler.
En İyi Zayıflatıcı Tahıl
Yüksek lif içeren arpa ekmeği kilo kontrolünde de etkilidir. Arpa ekmeği diyet lifleri sayesinde midede tokluk sağlayıcı mekanizmaları harekete geçirerek uzun süre tok kalmayı sağlamaktadır. Diğer önemli bir etkisi de vücudun kalori harcamasını aynen yüksek proteinli et gibi arttırması.
ARPANIN ZARARLARI
Bağırsaklarda şiddetli gaz sancılarını meydana getirir. Arpanın aşırı tüketimi sonucu çölyak hastalığına neden olur. Şifa kaynağı olan bu mucizevi besinin yararı olduğu gibi zararları da mevcuttur. Gereğinden fazla tüketimi sonucu karaciğeri yorar ve solunum rahatsızlıklarına neden olabilir.
Arpa Ekmeği 500Gr - 27.78 TL + KDV.
[1] Kötü gereçle iyi şey yapılamaz.
Arpa samanı protein açısından buğdayla kıyaslandığında daha besleyici ve hayvanların daha iyi gelişmesini sağlar. Arpa samanı daha doyurucu besin içeriklerine sahiptir. Buğday samanı ile yeterli seviyede besleyemediğiniz hayvanlarınızı arpa samanıyla daha verimli biçimde besleyebilirsiniz.
Yapısında % 9 - 13 ham protein, % 67 kadar karbonhidrat bulunur. Serin iklim tahılları içerisinde buğdaydan sonra en çok ekimi yapılandır. Arpanın başlıca kullanım alanı hayvan yemi ve malt sanayidir. Önemli bir hayvan yemi olup, yem olarak değeri mısırın % 95'i kadardır.
Arpa sonrası mercimek, buğday ve mercimek yetiştiriciliği yapılabiliyor. Arpanın ardından nadasa bırakılan toprağa sonra buğday ekebilir ve yeniden nadas tercih edebilirsiniz. Eğer sulu tarım yapıyorsanız, arpadan sonra ikinci ürün ve pamuk, sebze, buğday ve mercimek tarımı tercih edebilirsiniz.
Arpa genellikle karasal iklimde yetişirken buğday genellikle akdeniz ikliminde yetişir. Buğdaydan un yapılır ve ekmek vb. tahıllar oluşur fakat arpadan oluşmaz. Arpa yetişme olanakları bakımından buğdaya göre soğuğa daha dayanıklıdır. Arpa buğdaya göre şekil itibarı ile daha kabadır.
Arpa ekmeği, 198 kalori, Kızarmış Ekmek 1 dilim 35 kalori, Çavdar ekmeği 1 dilim 55 kaloridir.
Uyku sorunlarını çözer. Mevsim geçişlerinde görülen nezle ve gribe iyi gelir. Ateş düşürmeye yardımcı olur. Kansızlığa iyi gelir.
'Vücudu toksinlerden temizleyen arpa çayı, böbrek, karaciğer ve akciğer dostu. Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Alkali bir yapıda olmasıyla sindirimi ve hazmı kolaylaştırır. İyi bir antioksidan içeriğe sahip olmasıyla yaşlılık etkilerine karşı savaşçıdır.
Peygamberimizin (asm) sünnetinden "az da olsa devamlı olanın daha hayırlı olduğunu" öğreniyoruz. Bu sebeple bir süre insanın kendini zorlayarak üç saat uyuması, sonra da sekiz saate çıkarmasındansa, her zaman beş veya altı saat uyuması daha iyidir.
Bir rivayete göre, peygamber efendimiz, “Her kim beni rüyasında görürse, o kişi mutlaka, hak ve gerçek olarak beni görmüştür.” buyrulmuştur. Aynı zamanda Hz. Enes'den gelen başka bir rivayete göre ise, “Beni rüyasında gören kimse, cehenneme girmeyecektir.” buyurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri